Författare:
Carl Cervin, medicinsk skribent, Min Doktor
Akne är en hudsjukdom som orsakar pormaskar, finnar och ibland även bölder. Besvären är vanligast i tonåren och brukar gå över av sig själva, men kan i svåra fall orsaka ärr på huden. Akne kan också vara psykiskt påfrestande.
Varje hårstrå på kroppen sitter i en hårsäck. Intill hårsäcken finns det talgkörtlar, som producerar ett slags fett – talg – som gör huden och håret mjuka. Talgen når hudens yta via porerna, som är små öppningar i huden.
Akne uppstår när porerna blockeras av hudrester och överflödig talg, som produceras till följd av ökad aktivitet i talgkörtlarna. När porerna täpps till bildas pormaskar, som märks som svarta prickar eller små, vita knölar på huden.
I samband med att porerna sätts igen ökar ofta tillväxten av hudbakterien Cutibacterium acnes. Bakterietillväxten kan leda till att talgkörtlarna blir inflammerade, vilket ger upphov till finnar. Vid svårare akne kan det också bildas bölder under huden.
Akne är särskilt vanlig under de sena tonåren, då produktionen av talg och bakterier ökar i samband med hormonförändringarna som sker under puberteten. Besvären brukar dock bli lindrigare eller försvinna med tiden.
Akne kan också drabba vuxna personer. Orsaken kan då exempelvis vara hormonförändringar, läkemedelsbehandlingar eller stress.
Mild akne med i huvudsak pormaskar läker ofta av sig själv. Vid svårare akne, då det till exempel förekommer bölder eller finns risk för ärrbildning, kan du behöva söka vård.
Det finns flera orsaker till akne. Några av de vanligaste är:
Ärftlighet – om någon av dina föräldrar haft svår akne, är risken större att du också drabbas
Hormonförändringar i samband med exempelvis puberteten, menstruationen eller en graviditet
Hormonstörningar orsakade av till exempel polycystiskt ovariesyndrom (PCOS)
Läkemedel som innehåller steroider (exempelvis kortison), hormoner (exempelvis preventivmedel) eller litium
Stress som påverkar kroppens hormonbalans
Feta krämer och oljor som täpper till porerna i huden
Värme och hög luftfuktighet som främjar tillväxten av bakterier och får kroppen att producera extra talg för att skydda huden
Det har genomförts flera studier för att undersöka om kosten har betydelse för uppkomsten av akne, men hittills har inga sådana samband kunnat fastställas.
Vanliga symptom vid akne är:
Pormaskar: Svarta prickar (färgen beror inte på smuts, utan på bakterier som oxideras när de kommer i kontakt med syret i luften) eller små, vita knölar på huden
Finnar: Gula eller röda, upphöjda utslag, som ofta ömmar
Bölder: Djupare och mer smärtsamma varbildningar i huden
Akne brukar uppstå där det finns många talgkörtlar. Det är därför vanligt att få akne i ansiktet och på bröstet, axlarna och ryggen. I vissa fall kan akne också förekomma på armarna och benen.
Akne delas in efter hur svåra symptomen är:
Mild akne: Den här typen av akne kännetecknas av pormaskar.
Medelsvår akne: Vid medelsvår akne förekommer både pormaskar och finnar. Finnarna kan ömma, men kliar sällan, och läker oftast utan att orsaka ärr.
Svår akne: Vid svår akne förekommer förutom pormaskar och finnar också en djupare hudinflammation, som inte bara drabbar själva talgkörteln utan även omkringliggande vävnader. Inflammationen kan yttra sig som små bölder eller stora sammanhängande varhärdar under huden. Svår akne kan också orsaka ärr på huden.
Mycket svår akne: Detta är en mer extrem form av svår akne som karakteriseras av ett stort antal böldliknande utslag samt upprepade utbrott. Ärrbildningen kan också vara mer omfattande än vid svår akne.
Det går oftast att fastställa att det rör sig om akne utifrån hudutslagens utseende, deras placering på kroppen, din ålder och andra eventuella symptom.
Det kan dock vara svårt att diagnostisera akne i vissa fall, eftersom det finns andra sjukdomar som ger liknande symptom:
Perioral dermatit ger akneliknande utslag samt rodnad och klåda runt munnen och ibland även näsan och ögonen.
Hårsäcksinflammation (follikulit) och den kroniska hudsjukdomen hidradenitis suppurativa kan ge symptom som påminner om svår akne.
Rosacea orsakar rodnad, stickningar och utslag som liknar symptomen vid vuxenakne.
Vid oklara symptom kan du därför bli remitterad till en hudspecialist.
Vilken behandling som är lämplig beror på vilken typ av akne du har, var på kroppen den sitter och hur utbredd den är.
Mild akne försvinner ofta av sig själv, men kan behandlas med receptfria läkemedel för att påskynda läkningen. Vid svår eller mycket svår akne, och ibland även medelsvår akne, kan du behöva receptbelagda läkemedel.
Akne behandlas i första hand med med kräm, salva eller gel, som stryks på den drabbade huden. Ibland ges också tabletter med antibiotika. Det tar minst 6 veckor innan det märks någon effekt av behandlingen, som i vissa fall kan behöva pågå i flera månader.
Akne kan också vara psykiskt påfrestande och leda till sämre självförtroende, ångest eller depression. Om din akne får dig att må dåligt, kan du behöva hjälp av exempelvis en psykolog.
Akne läker för det mesta utan att lämna några ärr på huden, men ibland blir det märken som inte går bort. Ett ärr kan se ut som en mörk pigmentförändring eller dra in huden i en liten grop.
Många privata hudkliniker erbjuder olika behandlingar, till exempel slipning, laser eller microneedling, som gör ärren efter akne mindre synliga. Det finns dock inte någon behandling som tar bort ärren helt och hållet.
Akne beror inte på smuts eller orenheter. Det hjälper därför inte att tvätta huden extra mycket. En till två tvättar om dagen med mild tvål eller ansiktstvätt brukar vara lagom.
Det finns dock ett par saker som du kan göra för att förebygga och minska akne:
Badda huden med aknegel eller aknelösning, som finns att köpa receptfritt på apoteket. Produkterna innehåller salicylsyra som hjälper till att rensa bort talg och hudavlagringar som täpper till porerna.
Undvik fet hudkräm. Om din hud har blivit torr av rengöring eller behandling, kan du istället använda en fettfri fuktkräm som innehåller det fuktighetsbevarande ämnet propylenglykol.
Undvik om möjligt att använda smink och andra produkter som riskerar att täppa till porerna i huden. Om du vid något tillfälle använder sådana produkter, se till att tvätta bort dem innan du går och lägger dig.
Kläm inte på finnar. Risken är att du skadar talgkörteln, så att du får en kraftigare och djupare inflammation i huden.
Stick eller skär inte i bölder. Risken är stor att du tillför mer bakterier och får en kraftigare reaktion. Du ökar också risken att få ärr.
Sök vård om du:
Har akne som inte lindras trots egenvård
Har mycket akne eller stora, ömmande bölder
Får ärr av din akne
Mår psykiskt dåligt av din akne och känner dig nedstämd eller deprimerad
Om du har akne och receptfria läkemedel inte hjälper eller om aknen får dig att må dåligt, är du välkommen att kontakta Min Doktor.
Min Doktor – trygg vård sedan 2013