Faktagranskad av:
Henrik Kangro, legitimerad läkare, Min Doktor
Vad är skillnaden mellan gräsallergi och pollenallergi? Vilka sorters matallergier finns det och finns det någon behandling? Kan barn utveckla glutenintolerans av att äta för mycket gluten? Vad är skillnaden mellan laktosintolerans och komjölksallergi? Blir man trött av för mycket pollen i luften? Hur undviker man kvalster? Kan det vara farligt för en bebis att vistas nära en hund eller katt?
Som förälder uppstår många frågor rörande barns hälsa. Vi på Min Doktor har samlat det du behöver veta om vanliga symptom, behandling, utredning, test, allergimedicin och hur du kan hjälpa ditt barn både när det gäller allergi och intolerans. Dessa sidor riktar sig till barn i åldrarna 1 till 6 år. Allt för att du ska känna dig trygg.
Allergier i olika former är vanligt förekommande. Allergi innebär att kroppen bildar antikroppar mot ett för de flesta ofarligt ämne, som till exempel pollen, gräs, laktos, gluten, damm eller mandel. Allergi kan vara ärftligt. Det är inte ovanligt att ditt barn eller din bebis utvecklar allergier i 1- till 3-årsåldern. Allergier kan också utvecklas högre upp i ålder, i 4- eller 5-årsåldern, eller ännu senare.
Det är vanligt att utveckla allergier mot någon form av mat, vilket kallas för matallergi eller födoämnesallergi. Om du har husdjur, kan ditt barn tidigt uppvisa allergisymptom mot ett protein som djuret bär på – det är alltså inte husdjurets päls som framkallar reaktionen. Som förälder är det viktigt att du vet vad som orsakar allergisymptomen hos ditt barn och i första hand ser till att ditt barn undviker detta.
Många allergier ger upphov till snarlika symptom. Det kan handla om röda och rodnande utslag, eksem, rinnande näsa, kliande och röda ögon, nysningar, nästäppa, trötthet och kli i halsen. Dessa symptom är vanligt förekommande när det gäller pollenallergi och pälsallergi. Vissa allergier, exempelvis allergi mot någon nöt eller allergi orsakad av ett getingstick, kan leda till andningssvårigheter och svullnad vid läppar och i svalget.
För flertalet allergier finns det effektiv behandling och medicin som lindrar många av symptomen. Olika nässprejer, ögondroppar, salvor och tabletter som du själv kan köpa på apoteket lindrar effektivt symptomen. Andra typer av allergier, såsom allergi mot giftet från en insekt, kan framkalla livshotande reaktioner och innebär att ditt barn behöver bära med sig en så kallad adrenalinpenna. Tala med din läkare om adrenalinpenna.
Om ditt barn återkommande upplever allergisymptom eller om du misstänker att ditt barn kan vara allergiskt mot något i dess närhet, är det viktigt att barnet genomgår ett allergitest eller allergiutredning. Detta sker oftast genom ett blodprov eller ett så kallat pricktest, men det kan också krävas vidare utredning för att precisera vilken allergi det kan röra sig om.
På länkarna nedan har vi samlat information om olika typer av vanligt förekommande allergier och intolerans, vanliga symptom, vad du som förälder kan göra och vilken vård och behandling som kan behövas.
Om ditt barn uppvisar symptom för allergi eller intolerans, är du välkommen att konsultera Min Doktor. Hos Min Doktor arbetar läkare, sjuksköterskor, barnmorskor, fysioterapeuter och psykologer. Precis som hos andra vårdgivare inom primärvården, kan du som är vårdnadshavare söka vård för dina barn hos oss utan patientavgift.
Hos Min Doktor börjar ditt besök alltid med att du beskriver ditt barns tillstånd genom att skriftligt svara på ett antal frågor om symptom och besvär. I vissa fall ber vi dig skicka in bilder som du tar med mobilen. Informationen blir del av journalen och behövs för att vi ska kunna göra en första bedömning. Vid behov kan läkaren också – efter att ditt barns ärende har skickats in skriftligt – kontakta er per telefon eller video för att exempelvis bedöma ditt barns allmäntillstånd eller andningsbesvär.
Om vi redan på dina svar i formuläret gör den medicinska bedömningen att ditt barn behöver träffa en läkare fysiskt, hänvisar vi er till en fysisk vårdcentral eller akutmottagning. Vi kan också göra bedömningen att besväret inte alls kräver läkarvård utan att det räcker med egenvård eller rådgivning från apotek eller 1177.
Våra läkare, psykologer, barnmorskor och fysioterapeuter är erfarna och jobbar på svenska vårdcentraler eller sjukhus när de inte hjälper dig här. Våra patienter får vanligtvis kontakt med läkare inom en timme.
Min Doktor – trygg vård sedan 2013