Författare:
Boel Sandros, medicinsk skribent, Min Doktor
Klåda vid ändtarmsöppningen är vanligt och beror ofta på att huden har blivit irriterad och inflammerad. Här berättar vi om olika orsaker till analklåda, vad du kan göra själv och när du bör söka vård.
Analklåda innebär att det kliar i huden vid analöppningen. Klådan är ofta svårast på nätterna. Hudirritationen kan ha många orsaker, och när klådan väl har uppstått är det vanligt att vi själva förvärrar problemet genom kliande, rivande och överdrivet tvättande. Sådant retar huden ytterligare och det är lätt hänt att vi hamnar i en ond cirkel.
Klåda i ändtarmsöppningen kan förekomma vid vissa infektioner, som springmask eller kondylom, men den vanligaste orsaken till analklåda hos vuxna är att huden runt anus har blivit irriterad eller inflammerad. Hos en del personer går det inte att hitta någon underliggande orsak, men många gånger beror klådan på något av följande:
Läckage av slem eller vätska från ändtarmen gör att huden blir fuktig och inflammerad. Flytningen beror som regel på att analöppningen inte sluter helt tätt. Läckage av slem eller tarminnehåll kan bland annat förekomma vid de här tillstånden:
Hemorrojder
Framfall av ändtarmens slemhinna (analprolaps)
Framfall av ändtarmen (rektalprolaps)
Fuktande, vätskande sår vid anus
Långvarig diarré
I sällsynta fall cancer i ändtarmen
Eksem kan vara allergiskt eller icke-allergiskt. Icke-allergiskt eksem beror ofta på överdriven hygien, till exempel att du ofta tvättar dig med uttorkande tvål. Irritation och allergi kan också utlösas av tvättmedel, hudkräm och liknande.
Vid eksem kan den naturliga hudfloran (mikrobiomet) rubbas, vilket gör att det är lättare att drabbas av svampinfektion, som i sin tur förvärrar inflammationen och klådan. Hos kvinnor förekommer det även att svampinfektion och andra obalanser i vagina gör att det kliar både i underlivet och runt anus.
Sjukdomar som psoriasis, lichen sclerosus och hidradenitis suppurativa kan ibland drabba området kring analöppningen och ge upphov till klåda.
Springmask är en vanlig orsak till att barn under 6 år kliar sig i rumpan, men även vuxna kan få springmask. Könssjukdomar som kondylom, herpes och syfilis förknippas också ibland med analklåda.
Enligt vissa rapporter kan det finnas ett samband mellan analklåda och förtäring av olika livsmedel och drycker, till exempel citron, choklad, starka kryddor, kaffe och vin.
Analklåda kan vara ett symptom vid flera olika tillstånd. Oavsett vad besvären beror på är det vanligt att klådan är som mest intensiv nattetid. Detta kan förklaras av att sängkläderna gör att det blir varmt och fuktigt i huden.
Andra symptom som kan förekomma samtidigt som analklådan är:
Röd och fnasig hud runt ändtarmsöppningen.
Dålig lukt.
Symptom som beror på ett underliggande tillstånd, till exempel blod i avföringen eller ändtarmssmärta.
Vid ett läkarbesök görs olika undersökningar för att fastställa vad orsaken till klådan är, och besluta om lämplig behandling. Läkaren inspekterar huden i området och prover kan tas för bakterieodling eller andra mikrobiologiska analyser. Ändtarmens insida undersöks med hjälp av ett rörformigt instrument (rektoskop eller proktoskop).
Om undersökningarna visar att det finns en bakomliggande orsak till besvären, behandlas den. Klådan brukar oftast försvinna när det underliggande tillståndet åtgärdas, men under tiden kan du få behandling med lokalbedövande medel mot klåda eller kortisonsalva mot eksem. (Observera att kortisonsalva bara ska användas en begränsad tid, annars finns det risk för att huden blir förtunnad och skör). Om det finns en svampinfektion behandlas den med svampdödande medel.
Egenvård utgör ofta en viktig del av behandlingen. Det kan till exempel handla om att använda skonsam tvål, vattenavvisande salva eller luftiga kläder. Om analklådan misstänks bero på ett födoämne kan läkaren be dig lägga om kosten.
Sök vård om du har klåda eller smärta i analöppningen, som inte har gått över inom en vecka med egenvård. Du bör också söka vård om du har blod i avföringen vid mer än något enstaka tillfälle.
Det finns mycket du själv kan göra om du vill bli av med klåda och irritation vid ändtarmsöppningen:
Håll en lagom hygien, det vill säga tvätta varken för sällan eller för ofta - och inte mer än en gång om dagen. Det kan räcka med att skölja eller duscha området med ljummet vatten, men om du vill använda tvål bör du välja en sort med lågt pH, som Lactacyd.
Var snäll mot huden - klappa försiktigt med handduken eller toalettpappret när du torkar dig efter tvätt och toalettbesök.
Smörj in huden med en vattenavvisande salva, till exempel silonsalva, om du har problem med läckage från ändtarmen. Du kan även använda trosskydd eller lägga en bomullskompress i underkläderna för att suga upp fukt eller flytningar.
Använd luftiga kläder, gärna av bomull, och undvik att sitta ner i långa perioder, eftersom det kan leda till ökad fukt och instängdhet.
Använd receptfria medel mot analklåda, fråga gärna apotekspersonalen om råd. Tänk på att inte använda salvor och krämer som innehåller kortison under en längre period - följ anvisningen på förpackningen.
Välkommen att kontakta Min Doktor om du eller ditt barn har klåda vid ändtarmsöppningen. Våra läkare kan göra en bedömning av symptomen och ordinera lämplig behandling. Om det behövs ytterligare utredning kan du bli hänvisad till en fysisk mottagning.
Min Doktor – trygg vård sedan 2013