Så funkar ett digitalt vårdbesök
Svara på frågor om dina besvär.
Fyll i din hälsoprofil.
Starta ditt besök.
Få hjälp av vår vårdpersonal.
Betala efter besöket.
Patientavgift för besök hos barnmorska
0 kr
För barn (0–fyller 19 i år) och äldre (över 84 år) är patientavgiften 0 kr.
Frikort gäller.
Observera att kostnaden kan ändras om du behöver träffa annan vårdpersonal än förväntat eller komma på återbesök.

Biverkningar av p-piller

P-piller, p-plåster och p-ring innehåller två hormoner: östrogen och gestagen. Minipiller innehåller bara gestagen. Eftersom könshormoner påverkar en del funktioner i kroppen, kan du få biverkningar. De flesta går dock över när kroppen har vant sig, men det kan ta 2-3 månader.

Vanliga biverkningar

Det är vanligt att få småblödningar under de första månaderna efter att man har börjat med p-piller. Du kan också bli på dåligt humör, få minskad sexlust, gå upp i vikt och få akne, vilket är biverkningar av gestagenet. Av östrogenet kan du få ont i huvudet, bli illamående eller uppleva dig svullen i kroppen. P-ring och p-plåster, som innehåller samma typ av hormoner som p-piller, kan ge samma slags biverkningar.

Vissa personer är mer känsliga för hormoner och kan därför få besvär av vissa preparat. I så fall kan man prova att byta p-piller eller testa minipiller, som bara innehåller gestagen.

Ökad risk för blodpropp

Östrogenet, som finns i p-piller, p-ring och p-plåster, ger en något ökad risk för att få blodpropp. Om du är kraftigt överviktig, har haft en blodpropp eller har syskon eller föräldrar som har det eller lider av migrän med aura (synrubbningar), ska du inte äta p-piller. Om du är över 35 år och röker, är p-piller inte heller lämpligt. Då kan minipiller vara ett alternativ.

Under de 6 första veckorna efter att du har fött barn ska du inte använda p-piller, eftersom det då finns en ökad risk för att få en blodpropp.

P-piller kan också ge högt blodtryck. Därför kontrolleras blodtrycket när du använder preparaten. Om ditt blodtryck blir förhöjt, ska du sluta med p-pillren och istället välja något annat preventivmedel.

Positiva effekter

Det finns en del positiva effekter av att använda p-piller, till exempel påverkas mensen, så att den blir mer regelbunden och du får mindre menssmärtor. Risken för PMS, äggledarinflammation och cancer i äggstockarna, livmodern och tjocktarmen minskar också.

Sluta med p-piller

Det kan finnas olika anledningar till att man vill sluta med p-piller – kanske vill du bli gravid eller har stora besvär av de hormoner som finns i p-pillerna? Du kan sluta med dina p-piller när du vill. Det som händer då är att din ägglossning inte längre hämmas, utan att din menscykel återupptas igen. Hur lång tid det tar för den egna hormonella cykeln att bli återställd är individuellt.

Skärmdumpar av Min Doktors mobila app
Min Doktors app – din vårdcentral i mobilen
Tryggt och säkert med BankID
Recept direkt i appen
Över 3 miljoner patientbesök
4,8 av 5 betyg på App Store
Ladda ner appen

När kan Min Doktor hjälpa?

Kontakta Min Doktor, om du upplever biverkningar och funderar på att byta preventivmedel.

Min Doktor – trygg vård sedan 2013

Öppet alla dagar, dygnet runt
95% patientnöjdhet
Över 3 miljoner patientbesök
Få preventivmedelsrådgivning
Vi samarbetar med
Apotek Hjärtat logotypSkandia logotypUnilabs logotypSynlab Synlab