Faktagranskad av:
Henrik Kangro, legitimerad läkare, Min Doktor
Blåsor hos barn kan ha flera orsaker. De kan bero på att ditt barn har kommit i kontakt med något som ger upphov till enstaka blåsor. Blåsor är också symptom på många vanliga barnsjukdomar som ofta läker ut av sig själva.
Blåsor hos barn kan uppstå på olika ställen på kroppen och ha flera orsaker. Ibland kan de bero på att ditt barn eller din bebis har kommit i kontakt med något som ger upphov till enstaka blåsor, exempelvis brännässlor. Det är vanligt att olika bakterier och virus orsakar blåsor i munnen, eller att ditt barn får blåsor på grund av skavsår. Blåsor kan också bero på vissa vanligt förekommande sjukdomar och besvär såsom höstblåsor, vattkoppor, svinkoppor, munherpes och bältros.
Vilka besvär det kan handla om beror ofta på var på kroppen som blåsorna sitter. Om ditt barn eller spädbarn får blåsor i munnen, på läpparna och tungan, kan det röra sig om höstblåsor, som är en vanlig sjukdom hos barn mellan 1 och 6 år. Blåsor i och runt munnen är också vanligt vid munherpes och kan smitta ganska lätt mellan barn.
Även svinkoppor ger upphov till prickar och blåsor runt munnen och i ansiktet, men det kan även synas på andra ställen på kroppen. Svinkoppor är vanligt bland barn i 2- till 5-årsåldern och kan smitta genom att barn till exempel leker med samma leksaker.
Blåsor är även ett vanligt symptom på vattkoppor, som en vanlig sjukdom bland barn som smittar mycket lätt. Ditt barn kan då få blåsor över hela kroppen. Barn som har haft vattkoppor kan drabbas av bältros, som även det kan ge upphov till vätskefyllda blåsor.
Många av ovanstående besvär orsakar även vanliga symptom såsom feber, trötthet och huvudvärk.
Om ditt barn eller din bebis får blåsor på kroppen och samtidigt får hög feber eller upplever försämrat allmäntillstånd, ska du söka vård.
Om du som vuxen inte har haft vattkoppor och har kommit i kontakt med ett barn som har vattkoppor eller bältros, ska du omgående söka vård. Detta eftersom det kan vara farligt att få vattkoppor i vuxen ålder.
De vanligaste sjukdomarna och besvären som ger upphov till blåsor läker ut av sig själva. Ibland kan det behövas behandling för att lindra besvären, exempelvis att blåsorna vid vattkoppor och svinkoppor kliar eller gör ont. Då kan barnet ges medicin för att minska smärtan och klådan. Prata med en läkare, om du har frågor om hur blåsor och utslag kan behandlas.
Eftersom flera sjukdomar som orsakar blåsor kan smitta mycket lätt, är det viktigt att du ser till att ditt barn inte kommer i kontakt med någon som är sjuk, och undviker kontakt med andra om hen besväras av dessa sjukdomar. Se till att ditt barn tvättar händerna och ha en god dialog med förskola och skola för att begränsa risken för att smitta andra.
Om ditt barn eller din bebis får blåsor, är det viktigt att du har koll på hur blåsorna utvecklas, om de sprider sig eller om det förekommer andra symptom. Skriv gärna ned dina iakttagelser.
Om ditt barn har blåsor, är du välkommen att kontakta Min Doktor. Precis som hos andra vårdgivare inom primärvården, kan du som är vårdnadshavare söka vård för dina barn hos oss utan patientavgift.
Hos Min Doktor börjar ditt besök alltid med att du beskriver ditt eller ditt barns tillstånd genom att skriftligt svara på ett antal frågor om symptom och besvär. I vissa fall ber vi dig skicka in bilder som du tar med mobilen. Informationen blir del av journalen och behövs för att vi ska kunna göra en första bedömning. Vid behov kan läkaren också – efter att ditt ärende har skickats in skriftligt – kontakta er per telefon eller video för att exempelvis bedöma allmäntillstånd eller andningsbesvär.
Om vi redan på dina svar i formuläret gör den medicinska bedömningen att du eller ditt barn behöver träffa en läkare fysiskt, hänvisar vi er till en fysisk vårdcentral eller akutmottagning. Vi kan också göra bedömningen att besvären inte kräver läkarvård, utan att det räcker med egenvård eller rådgivning från apotek eller 1177.
Våra läkare, psykologer, barnmorskor och fysioterapeuter är erfarna och arbetar på svenska vårdcentraler eller sjukhus när de inte hjälper dig här. Våra patienter får vanligtvis kontakt med läkare inom en timme.
Min Doktor – trygg vård sedan 2013