Senast uppdaterad:
2024-10-25
Samtidigt som det sker en smittspridning av coronaviruset, som orsakar sjukdomen covid-19, förekommer det också flera andra sjukdomar som ger upphov till liknande symptom och komplikationer. Covid-19 kan påminna om vanlig influensa och leda till lunginflammation, men har inget att göra med den säsongsinfluensa eller lunginflammation orsakad av pneumokocker som man kan vaccinera sig mot.
Godkända vacciner mot covid-19 ger effektivt skydd mot allvarlig sjukdom. På uppdrag av regionerna erbjuder Min Doktor avgiftsfri vaccination mot covid-19 för personer som är 18 år eller äldre.
Vaccinerna som har utvecklats mot covid-19 är de som ger ett skydd mot sjukdomen.
De vacciner som finns idag mot pneumokockinfektion (i dagligt tal kallat lunginflammation) och “vanlig”, säsongsbetonad influensa skyddar inte mot covid-19.
Du bör omgående kontakta akutsjukvård via 112 om du, ditt barn eller någon närstående har mycket svårt att andas eller upplever andra allvarliga symptom. Om du misstänker att ni har drabbats av coronaviruset, uppge det vid kontakten med 112.
Om du känner symptom som tyder på en förkylning eller influensa, ska du stanna hemma och undvika att vistas bland andra människor. Så länge du inte är allvarligt sjuk kan du behandla symptomen – till exempel feber, halsont och hosta – själv. Hur länge du ska stanna hemma beror bland annat på om du är vaccinerad mot covid-19 eller ej (se aktuella rekommendationer från Folkhälsomyndigheten).
Om du eller ditt barn har symptom såsom hosta, halsont och feber eller andra symptom som påminner om influensa eller förkylning, kan du logga in i vår app eller på mindoktor.se för att komma i kontakt med våra sjuksköterskor och läkare och få hjälp med bedömning och behandling.
Sök i första hand vård digitalt och besök inte våra vaccinationsmottagningar, om du har symptom.
Du kan få de senaste uppdateringarna om coronaviruset på Folkhälsomyndighetens hemsida. Om du inte är sjuk, men ändå har frågor om coronaviruset, kan du ringa 113 13. Numret har tagits fram på uppdrag av regeringen och är ett stöd för att förmedla information till allmänheten vid allvarliga olyckor och kriser i samhället.
Följ Folkhälsomyndighetens allmänna råd om allas ansvar för att förhindra smitta.
Stanna hemma när du är sjuk, även om du bara upplever milda symptom. På så sätt undviker du att smitta andra människor, till exempel på arbetsplatser, i kollektivtrafiken eller platser där du är nära andra. Hur länge du ska stanna hemma beror bland annat på om du är vaccinerad mot covid-19 eller ej (se aktuella rekommendationer från Folkhälsomyndigheten).
Undvik att träffa andra personer som kan bli svårt sjuka, till exempel äldre personer.
Om du inte är vaccinerad, ska du vara extra försiktig. Håll fortsatt avstånd till dina medmänniskor, särskilt de i riskgrupp, och undvik platser där det kan förekomma trängsel.
Tvätta händerna noga för att undvika smittspridning, men också för att minska risken för att du själv drabbas av fler sjukdomar när ditt immunförsvar redan jobbar hårt.
Att dricka varm dryck kan lindra halsont. Även kall glass och yoghurt kan upplevas som lindrande.
Halstabletter och sockerfria sugtabletter kan tillfälligt lindra halsont. På apoteket finns även halstabletter med lätt lokalbedövande effekt.
Receptfria, febernedsättande och smärtstillande läkemedel kan lindra halsont, huvudvärk och sjukdomskänsla.
Om du får ont i halsen av halsbränna eller sura uppstötningar, kan du prova receptfria, magsyrereglerande medel.
Vila både kropp och röst, om du har ont i halsen och luftvägarna. Överansträng dig inte fysiskt.
Drick mycket. Om du har feber, förlorar du mer vätska. Vätskeersättning är bra, om du äter lite mindre när du är sjuk.
Sov med huvudet högt. Lägg på en extra kudde eller höj huvudändan av sängen för att minska besvär med nästäppa.
Det finns receptfria nässprejer som kan avhjälpa snuva och täppt näsa.
Oavsett vilken sjukdom som kan vara orsaken, bör personer som uppvisar symptom som påminner om influensa eller förkylning stanna hemma från arbete, skola och fritidsaktiviteter och låta bli att träffa andra personer, så att eventuell sjukdom inte sprids vidare.
Min Doktor – trygg vård sedan 2013