Författare:
Carl Cervin, medicinsk skribent, Min Doktor
Feber är ett av kroppens sätt att försvara sig mot infektioner. Febern går oftast över av sig själv, men i vissa fall ska du söka vård för ditt barn.
Feber innebär att kroppens temperatur höjs. I normala fall ligger kroppstemperaturen hos vuxna och barn på 36 till 37,8 grader Celsius, men vid feber stiger den till 38 grader eller högre. Febern är oftast som högst på eftermiddagen och som lägst på natten. Det är därför vanligt att barn som har feber mår sämre på eftermiddagen och kvällen, men är piggare på morgonen.
Feber är inte en sjukdom i sig, utan snarare ett tecken på att något inte står rätt till i kroppen. Barn drabbas lätt av feber, men den är inte nödvändigtvis symptom på allvarlig sjukdom – det kan hända att barnet mår bra och beter sig som vanligt trots febern. Det är dock viktigt att vara uppmärksam på eventuella förändringar i barnets allmäntillstånd eller om det tillkommer andra symptom.
Feber smittar inte, men sjukdomen som orsakar febern kan vara smittsam.
Feber är i de flesta fall inte farlig, men du ska söka vård akut om ditt barn är yngre än 3 månader och har en kroppstemperatur på över 38 grader eller om ditt barn – oavsett ålder – har en kroppstemperatur på över 41 grader.
När kroppen drabbas av en infektion – det vill säga angrips av mikroorganismer såsom virus eller bakterier – aktiveras immunförsvaret, där feber utgör en av försvarsmekanismerna. En förhöjd temperatur bidrar till att skydda kroppen, eftersom virus och bakterier har svårare att föröka sig vid temperaturer över 37 grader Celsius.
Eftersom feber är ett symptom och inte en sjukdom i sig, är det vanligt att också uppleva andra symptom som exempelvis halsont eller rethosta i samband med feber. Symptomen kan variera beroende på vad som har orsakat febern.
Febern försvinner i de flesta fall när den underliggande sjukdomen avtar och kroppen återhämtar sig.
Vanliga symptom vid feber hos barn är:
Frusenhet och frossa: Barnet känner sig fruset när febern stiger och kan skaka av frossa, som är kroppens sätt att generera värme för att öka temperaturen.
Trötthet: Barnet är slött och har brist på energi.
Oro: Barnet är ledset eller gnälligt.
Sömnrubbningar: Barnet sover mer eller mindre än vanligt.
Minskad aptit: Barnet äter och dricker mindre än vanligt.
Svettning: Barnet blir varmt och svettas när febern går ner och kroppen gör sig av med överskottsvärme.
Andra symptom som kan förekomma i samband med feber hos barn är:
Feberkramper: Kramperna varar vanligtvis i några minuter och kan se obehagliga ut, men är inte skadliga.
Feberyrsel: I samband med yrseln ser och hör barnet sådant som inte finns. Förvirringen är ofarlig och går oftast över efter en kort stund.
För att fastställa om ditt barn har feber kan du mäta kroppstemperaturen i örat eller stjärten, som är de ställen på kroppen som ger mest tillförlitliga resultat. På barn under 1 år är det rekommenderat att mäta i stjärten.
I vissa fall kan ditt barn behöva genomgå en undersökning eller ta prover för att utreda vad febern beror på.
Om det visar sig att infektionen som gett upphov till febern har orsakats av bakterier, kan ditt barn behandlas med antibiotika. Antibiotika hjälper dock inte mot infektioner orsakade av virus.
Om och när du ska söka vård beror på hur gammalt ditt barn är, hur länge barnet haft feber och hur hög den är.
Sök vård akut om:
Ditt barn är 3 månader eller yngre och har en kroppstemperatur på över 38 grader Celsius.
Ditt barn – oavsett ålder – har en kroppstemperatur på över 41 grader.
Ditt barn får feberkramper för första gången.
Ditt barns allmäntillstånd kraftigt försämras eller om det är svårt att få kontakt med barnet.
Ditt barn visar tecken på uttorkning, till exempel att munnen är torr eller att behovet av att kissa är mindre än vanligt. Hos spädbarn märks vätskebrist på att blöjan är torr.
Du ska också s öka vård om:
Ditt barn är 3 till 6 månader gammalt och har en kroppstemperatur på över 39 grader.
Ditt barn är yngre än 2 år och har en kroppstemperatur på över 39 grader, men inga andra symptom som tyder på till exempel förkylning eller magsjuka. Febern kan då vara ett tecken på en infektion som behöver utredas och behandlas.
Ditt barn har feber i mer än 4 dygn.
Ditt barn har feber som först går ner och sedan stiger kraftigt igen.
Var också uppmärksam på andra eventuella symptom. Om du misstänker att febern kan bero på en smittsam sjukdom, bör du kontakta vårdcentralen eller mottagningen innan du och ditt barn kommer på besök, så att ni inte riskerar att sprida smittan vidare.
Om ditt barn har feber, finns det ett par saker som du kan göra:
Hjälp barnet att vila och sova. Barnet behöver inte ta det lugnt hela tiden – det är bra att röra på sig emellanåt – men det är viktigt att barnet inte anstränger sig fysiskt.
Se till att barnet dricker mer än vanligt, eftersom kroppen förlorar mer vätska vid förhöjd kroppstemperatur. Var också uppmärksam på om barnet kissar mindre än vanligt, eftersom det kan vara ett tecken på uttorkning.
Ta bort täcken eller kläder om barnet är för varmt och gör det omvända om barnet fryser.
Notera gärna hur länge febern varar, hur hög den är och om den kommer och går.
Om ditt barn är piggt och verkar må bra i övrigt, ska du inte ge febernedsättande läkemedel. Om barnet däremot mår märkbart dåligt av febern – till exempel har ont, inte vill äta eller dricka eller har svårt att komma till ro på kvällen – kan du ge receptfritt, febernedsättande läkemedel enligt följande:
Läkemedel som innehåller paracetamol kan ges till barn oavsett ålder.
Läkemedel som innehåller ibuprofen kan ges till barn från 6 månaders ålder. Ibuprofen ska dock inte ges till barn vid misstanke om vattkoppor.
Läkemedel som innehåller acetylsalicylsyra ska inte ges till barn som är under 18 år.
Kontakta vården innan du ger febernedsättande läkemedel till barn som är 3 månader eller yngre.
Om ditt barn har feber, är du välkommen att kontakta Min Doktor. Precis som hos andra vårdgivare inom primärvården, kan du som är vårdnadshavare söka vård för dina barn hos oss utan patientavgift.
Hos Min Doktor börjar ditt besök alltid med att du beskriver ditt eller ditt barns tillstånd genom att skriftligt svara på ett antal frågor om symptom och besvär. I vissa fall ber vi dig skicka in bilder som du tar med mobilen. Informationen blir del av journalen och behövs för att vi ska kunna göra en första bedömning. Vid behov kan läkaren också – efter att ditt ärende har skickats in skriftligt – kontakta er per telefon eller video för att exempelvis bedöma allmäntillstånd eller andningsbesvär.
Om vi redan på dina svar i formuläret gör den medicinska bedömningen att du eller ditt barn behöver träffa en läkare fysiskt, hänvisar vi er till en fysisk vårdcentral eller akutmottagning. Vi kan också göra bedömningen att besvären inte kräver läkarvård, utan att det räcker med egenvård eller rådgivning från apotek eller 1177.
Våra läkare, psykologer, barnmorskor och fysioterapeuter är erfarna och arbetar på svenska vårdcentraler eller sjukhus när de inte hjälper dig här. Våra patienter får vanligtvis kontakt med läkare inom en timme.
Min Doktor – trygg vård sedan 2013