Så funkar ett digitalt vårdbesök
Svara på frågor om dina besvär.
Fyll i din hälsoprofil.
Starta ditt besök.
Få hjälp av vår vårdpersonal.
Betala efter besöket.
Patientavgift för besök hos psykolog
100 kr
För barn (0–fyller 19 i år) och äldre (över 84 år) är patientavgiften 0 kr.
Frikort gäller.
Observera att kostnaden kan ändras om du behöver träffa annan vårdpersonal än förväntat eller komma på återbesök.

Fobi

Om du har en fobi betyder det att du känner rädsla, starkt obehag eller äckel inför en situation eller ett objekt. När en fobi styr din vardag och du undviker vissa situationer på grund av rädslan kan du behöva behandling.

Om fobi

Ordet fobi betyder fruktan. Det finns olika typer av fobier. Du kan exempelvis ha fobi mot spindlar, ormar eller att ta sprutor. Gemensamt för alla fobier är att ett visst objekt eller en situation väcker starkt obehag eller till och med panikkänslor. Milda varianter av fobi är vanliga och kan innebära att du till exempel är rädd för spindlar, men inte så rädd att du undviker skogen eller andra platser där det kan finnas spindlar.

Agorafobi (torgskräck) eller social fobi skiljer sig från specifika fobier som till exempel ormfobi. Om du har agorafobi eller social fobi, kan du känna stark oro och rädsla för att till exempel åka buss eller tunnelbana eller för att befinna dig på större mötesplatser där det finns många människor. Utan behandling är det vanligt att agorafobi och social fobi leder till isolering och att du undviker sociala sammanhang. Det finns en koppling mellan agorafobi eller social fobi och panikångest.

När en fobi styr din vardag är det viktigt att du får behandling.

Symptom vid fobi

Det du känner vid en fobi är rädsla. Den kan yttra sig i kroppen på olika sätt, till exempel genom:

  • Oro

  • Obehag

  • Äckel

  • Svettningar

  • Darrningar

  • Hjärtklappning

  • Snabbare puls och andning

Rädslan i kroppen ger upphov till stresshormoner som påverkar blodtrycket. Om blodtrycket sjunker kraftigt, blir du ofta kallsvettig och yr och kan till och med svimma.

Behandling

Det finns effektiva behandlingsmetoder mot fobier. Du som söker hjälp blir på sikt ofta helt av med din fobi.

Det som har visat bäst resultat vid behandling av fobier är KBT, kognitiv beteendeterapi. Vid fobiträning utsätts du, i mycket små doser och stegvis, för det som du är rädd för. Tillsammans med en terapeut lär du hjärnan ett nytt beteendemönster, så att du kan möta det som tidigare väckte obehag och till slut känna dig helt neutral istället.

Skärmdumpar av Min Doktors mobila app
Min Doktors app – din vårdcentral i mobilen
Tryggt och säkert med BankID
Recept direkt i appen
Över 3 miljoner patientbesök
4,8 av 5 betyg på App Store
Ladda ner appen

Vad kan jag göra själv?

  • Om du har fobi för något, kan en första hjälp vara att söka mer information. Det kan hjälpa att bara titta på bilder på till exempel ormar och spindlar. Det är dock en balansgång – om du till exempel har fobi för att kräkas, kan informationssökande på nätet förstärka din rädsla och kanske bidra till att du undviker vissa situationer.

  • Försök att inte undvika utan istället utmana din rädsla. Att bli av med en fobi handlar om exponering, att utsätta sig för det som väcker obehag, men släppa rädslan. Att lära om hjärnan att det egentligen inte är någon fara.

  • Motion, fysisk aktivitet och avslappning (till exempel yoga och meditation) kan lugna ner kroppen, om du har svåra problem med rädsla och ångest vid fobi.

När kan Min Doktor hjälpa?

Min Doktor kan hjälpa dig att ställa diagnos, ta reda på mer exakt vilken fobi du har och se till att du får rätt behandling.

Min Doktor – trygg vård sedan 2013

Öppet alla dagar, dygnet runt
95% patientnöjdhet
Över 3 miljoner patientbesök
Sök vård för fobi
Vi samarbetar med
Apotek Hjärtat logotypSkandia logotypUnilabs logotypSynlab Synlab