Faktagranskad av:
Henrik Kangro, legitimerad läkare, Min Doktor
Födelsemärken är vanliga bland bebisar och småbarn. Den första huvudtypen av märken beror på pigmentansamlingar. Den andra typen av märken beror på ansamling av blodkärl. Vissa födelsemärken försvinner naturligt, andra inte. Det är viktigt att hålla koll på om födelsemärken förändras. Ibland kan de behöva tas bort.
Födelsemärken är vanliga hos spädbarn, bebisar och småbarn i 1- till 3-årsåldern. Det finns olika slags födelsemärken och de är normalt godartade. Många försvinner när barnet blir lite äldre. Vissa födelsemärken kan senare i livet utvecklas till hudcancer. Risken att drabbas av hudcancer innan tonåren bedöms som mycket liten.
En vanlig typ av födelsemärke är pigmenterade födelsemärken, där mycket pigment samlas och gör huden mörkare. Hit hör de så kallade leverfläckarna som är bruna, runda och upphöjda. Ibland kan de också vara hårbevuxna. Hur många födelsemärken ett barn har beror på medfödda egenskaper och hur mycket sol som barnet utsätts för. Antalet pigmenterade födelsemärken ökar normalt fram till 30-årsåldern.
Leverfläckar är vanligtvis helt ofarliga, men försvinner inte av sig själva. De kan avlägsnas om de är missprydande eller börjar ändra form.
En annan variant av pigmenterade födelsemärken är mongolfläckar. Fläckarna är ungefär 10 centimeter i diameter och sitter ofta på ryggen. De försvinner normalt innan barnet har fyllt 2 år och kräver ingen behandling.
Födelsemärken från blodkärl är den andra huvudtypen av födelsemärke och finns i flera varianter. Hemangiom, som också kallas för smultronmärken, utvecklas i regel under de första levnadsveckorna till klarröda hudförändringar. De försvinner normalt under småbarnsåren eller när barnet är i 4- till 6-årsåldern.
Så kallade eldsmärken är en medfödd missbildning av blodkärl. De försvinner inte och kan kräva behandling, särskilt om de uppträder i ansiktet eller pannan.
En ytterligare variant är så kallade storkbett, som är rödvioletta märken som oftast sitter i pannan, nacken eller på ögonlocken hos nyfödda. Normalt försvinner de av sig själva innan barnet fyllt 1 år.
Om ditt nyfödda barn har födelsemärken som trycker på ögon, luftvägar eller andra livsviktiga organ, är det nödvändigt att få hjälp omedelbart.
Det är också möjligt att söka hjälp för att avlägsna födelsemärken som upplevs som missprydande. Leverfläckar kan också tas bort i förebyggande syfte. Det är samtidigt viktigt att vara medveten om att det inte ger ett heltäckande skydd mot cancer.
Det är också viktigt att söka hjälp om ett födelsemärke växer eller ändrar form, färg eller börjar blöda. Dessa förändringar eller symptom är vanligare hos vuxna.
Vilka födelsemärken som är farliga kan vara svårt att bedöma. Det kan därför vara nödvändigt att en hudläkare bedömer ditt barns födelsemärken.
Den finns olika slags behandling för att ta bort födelsemärken. De kan skrapas, behandlas med speciallaser eller frysas bort. En annan metod är så kallad diatermi, då vävnaden bränns med hjälp av elström.
Vilken behandling som är lämplig för just ditt barn avgörs tillsammans med läkare. Du kan söka vård online hos Min Doktors läkare.
Även om födelsemärken vanligtvis är ofarliga, kan de skapa oro hos dig som förälder. Det är normalt hos vissa barn att få fler och fler födelsemärken fram till tonåren.
Även om det är mycket ovanligt, kan födelsemärken ändra form hos barn. Detta är det viktigt att vara uppmärksam på. Du kan då behöva söka hjälp hos en specialist, till exempel en hudläkare.
Om ditt barn har födelsemärken och leverfläckar, är du välkommen att konsultera Min Doktor. Hos Min Doktor arbetar läkare, sjuksköterskor, barnmorskor, fysioterapeuter och psykologer. Precis som hos andra vårdgivare inom primärvården, kan du som är vårdnadshavare söka vård för dina barn hos oss utan patientavgift.
Hos Min Doktor börjar ditt besök alltid med att du beskriver ditt barns tillstånd genom att skriftligt svara på ett antal frågor om symptom och besvär. I vissa fall ber vi dig skicka in bilder som du tar med mobilen. Informationen blir del av journalen och behövs för att vi ska kunna göra en första bedömning. Vid behov kan läkaren också – efter att ditt barns ärende har skickats in skriftligt – kontakta er per telefon eller video för att exempelvis bedöma ditt barns allmäntillstånd eller andningsbesvär.
Om vi redan på dina svar i formuläret gör den medicinska bedömningen att ditt barn behöver träffa en läkare fysiskt, hänvisar vi er till en fysisk vårdcentral eller akutmottagning. Vi kan också göra bedömningen att besväret inte alls kräver läkarvård utan att det räcker med egenvård eller rådgivning från apotek eller 1177.
Våra läkare, psykologer, barnmorskor och fysioterapeuter är erfarna och jobbar på svenska vårdcentraler eller sjukhus när de inte hjälper dig här. Våra patienter får vanligtvis kontakt med läkare inom en timme.
Min Doktor – trygg vård sedan 2013