Faktagranskad av:
Staffan Jannesson Billing, specialistläkare inom gynekologi och obstetrik, Min Doktor
När ditt barn är förstoppat blir avföringen hård. Det kan göra ont och bli jobbigt att bajsa. Förstoppning kan bero på vad barnet har ätit. Grönsaker, frukt och vätska bidrar till att hålla igång tarmfunktionen. Vid större och återkommande besvär är det viktigt att söka vård.
Att vara förstoppad innebär att avföringen är torr, hård och vanligtvis kommer glest. Ett spädbarn eller en bebis, liksom som ett lite äldre barn i 1- till 3-årsåldern, kan bli förstoppat. Den vanligaste orsaken till förstoppning hos barn har med kosten att göra, eftersom viss sorts mat har en förstoppande effekt.
Vanliga symptom på förstoppning är att bajset är hårt och trögt. Barnet har svårt för att bajsa, får ont och vill därför inte bajsa. Det är vanligt att barnet får ont i magen och inte vill äta. Ibland kan magen bli utspänd. Vid förstoppning kan också diarré förekomma, som passerar den hårda avföringen i tarmen.
Förstoppning kan leda till sprickor i ändtarmsöppningen. Detta kan göra ont och att barnet inte vill gå på toaletten, sitta på pottan eller bajsa i blöjan. Ibland gör sprickorna att det kommer blod i avföringen.
Hård avföring kan också trycka på urinblåsan och barnet behöver då kissa ofta. När ett barn haft förstoppning en tid kan lös avföring komma i kläderna. Det blandas ibland samman med diarré.
Förstoppning smittar inte.
Om barnet äter bröstmjölk och bajsar hårda kulor eller om det haft svårt att bajsa i minst en vecka, bör du söka hjälp. Det gäller också om besvären kommer tillbaka eller om de växlar mellan diarré och förstoppning. Om det kommer blod i avföringen och om det gör ont, behöver du också söka vård. Du är välkommen att söka vård online hos Min Doktor.
I vissa fall behöver du söka vård akut. Det gäller om ditt barn inte kan bajsa och det gör mycket ont, om barnet kräks eller det kommer mycket blod i avföringen.
Det finns olika behandling vid förstoppning. Ibland används snabbverkande lavemang som tömmer tarmen. Om det bildats sprickor runt tarmen, kan smärtstillande salva lindra. Ibland ges medicin under längre tid för att hålla avföringen mjuk.
Det finns många tips för att förebygga förstoppning hos ditt barn. Viktigast är att äta rätt mat och få i sig tillräckligt med vätska. Fiberrik kost som grönsaker och frukt bidrar till att hålla igång tarmfunktionen. Särskilt bra grönsaker är morötter och broccoli. Om man vill ge frukt, är katrinplommon bra. Messmör brukar nämnas som en huskur. Det bör dock inte ges till spädbarn på grund av sin höga salthalt.
Pasta, bröd och produkter med vitt mjöl kan ge förstoppning. Även ägg och vissa mjölkprodukter kan vara förstoppande.
Spädbarn som ammar får normalt inte förstoppning. Till spädbarn som får modersmjölksersättning kan produkter som innehåller laktobaciller ges för att förebygga förstoppning.
Det är också viktigt att se till att ditt barn har bra pott- eller toalettvanor. Att gå på pottan eller toaletten för att bajsa två gånger om dagen är ett bra mått. Låt gärna ditt barn gå på pottan eller toaletten efter en måltid då tarmen naturligt är i rörelse.
Stillasittande kan också bidra till förstoppning. Det är därför viktigt hålla ett lite äldre barn i 4- till 6-årsåldern fysiskt aktivt.
Om ditt barn är förstoppat, är du välkommen att konsultera Min Doktor. Hos Min Doktor arbetar läkare, sjuksköterskor, barnmorskor, fysioterapeuter och psykologer. Precis som hos andra vårdgivare inom primärvården, kan du som är vårdnadshavare söka vård för dina barn hos oss utan patientavgift.
Hos Min Doktor börjar ditt besök alltid med att du beskriver ditt barns tillstånd genom att skriftligt svara på ett antal frågor om symptom och besvär. I vissa fall ber vi dig skicka in bilder som du tar med mobilen. Informationen blir del av journalen och behövs för att vi ska kunna göra en första bedömning. Vid behov kan läkaren också – efter att ditt barns ärende har skickats in skriftligt – kontakta er per telefon eller video för att exempelvis bedöma ditt barns allmäntillstånd eller andningsbesvär.
Om vi redan på dina svar i formuläret gör den medicinska bedömningen att ditt barn behöver träffa en läkare fysiskt, hänvisar vi er till en fysisk vårdcentral eller akutmottagning. Vi kan också göra bedömningen att besväret inte alls kräver läkarvård utan att det räcker med egenvård eller rådgivning från apotek eller 1177.
Våra läkare, psykologer, barnmorskor och fysioterapeuter är erfarna och jobbar på svenska vårdcentraler eller sjukhus när de inte hjälper dig här. Våra patienter får vanligtvis kontakt med läkare inom en timme.
Min Doktor – trygg vård sedan 2013