Senast uppdaterad:
2024-10-24
Förstoppning är vanligt under graviditet och beror främst på att hormonerna i kroppen förändras under graviditeten, vilket kan påverka tarmtömningen. Om du bajsar mer sällan än före graviditeten, kan du ha förstoppning.
Om förstoppningen håller i sig, kan du bli illamående och tappa matlusten. En hårdare avföring kan också orsaka blödningar i ändtarmen.
Risken för förstoppning ökar om du äter för lite fibrer, dricker för lite eller är för stillasittande. Vissa mediciner och järntillskott ökar också risken för förstoppning.
Många får även förstoppning på resor, eftersom de kan innebära både stillasittande och förändrade kostvanor.
Förstoppning är besvärligt, men oftast ofarligt, och du kan själv behandla förstoppningen genom att äta fiberrik mat och dricka mycket vätska samt promenera eller motionera dagligen en liten stund.
För att behandla din förstoppning kan du också fråga om råd på ditt apotek. Apoteken har produkter som förebygger och lindrar förstoppning.
Om din förstoppning inte går över och du känner dig illamående och har tappat matlusten, eller om du har mycket ont i magen eller har blod i bajset, bör du söka vård.
För att förebygga och lindra förstoppning kan du prova dessa tips:
Ät regelbundet och mer fiberrik mat. Drick mycket vätska och undvik mat som ökar risken för förstoppning (exempelvis ris, vitt mjöl och blåbär).
Be ditt apotek om råd. Apotekare kan hjälpa dig med vilka produkter som ökar risken för förstoppning, och vilka produkter som kan förebygga och lindra.
Gå på korta promenader ofta.
Gå på toaletten direkt när du känner att du behöver och ta god tid på dig.
Om din förstoppning behöver vård, eller om du har andra besvär kopplade till din graviditet, är du alltid välkommen att konsultera Min Doktors barnmorskor och läkare.
Hos Min Doktor börjar ditt besök alltid med att du får besvara frågor skriftligt om dina besvär. Informationen blir del av din journal och behövs för att vi ska kunna göra en första bedömning. Om vi redan på dina svar kan se att ditt besvär inte lämpar sig för digital vård utan kräver en fysisk undersökning så hänvisar vi dig till en fysisk vårdcentral eller akutmottagning. Du får i så fall självklart tillbaka patientavgiften. Besök hos barnmorska är utan patientavgift.
Min Doktor – trygg vård sedan 2013