Faktagranskad av:
Staffan Jannesson Billing, specialistläkare inom gynekologi och obstetrik, Min Doktor
Fotsvamp beror på mikroorganismer i huden som förökar sig. Denna hudinfektion är ovanlig hos barn. Fotsvamp är mycket smittsam och omklädningsrum och badhus är särskilda riskmiljöer. Fotsvamp försvinner inte av sig själv, utan behöver behandlas. Det finns effektiva mediciner för detta.
Fotsvamp beror på att mikroorganismer, som finns i huden, börjar föröka sig och det bildas en svampinfektion. Denna sorts svampinfektion är mycket ovanlig hos spädbarn, bebisar och småbarn som är yngre än 10 år. Fotsvamp är vanligare hos vuxna. Däremot är vissa andra svampinfektioner, såsom ringorm och svamp i munnen, vanligare hos barn än vuxna.
Svampsporerna trivs i varm och fuktig miljö. Därför sprids smittan ofta i omklädningsrum och badhus. Fotsvamp är mycket smittsam och kan smitta direkt genom kontakt mellan människor eller vid direktkontakt med smittade föremål, till exempel handdukar. Risken är större att smittas när immunförsvaret är nedsatt. I vissa fall kan fotsvampen sprida sig till resten av foten och till naglarna och även till andra delar av kroppen, som ljumskar och händer.
Ibland förväxlas fotsvamp hos barn med det som kallas ”vinterfötter”. Det är ett eksem och behöver därför behandlas på annat sätt.
Fotsvamp kan förväxlas med eksem. Om du är osäker, är det viktigt att prata med en läkare innan en svampdödande eller svamphämmande medicin börjar användas.
Om du misstänker fotsvamp och ditt barn inte har blivit bättre efter en behandling, behöver du söka hjälp. Det samma gäller om barnet är yngre än 10 år.
Du är välkommen att söka vård online hos Min Doktors läkare.
En läkare undersöker först ditt barn för att kunna ställa diagnos.
I vissa fall är det tillräckligt att lufta fötterna. I andra fall krävs behandling med medicin. Då ger också läkaren råd om hur den ska användas.
Fotsvamp är mycket smittsamt, men det finns mycket du kan göra för att undvika att ditt barn smittas av fotsvamp.
Tvätta och torka barnets fötter noga. Använd strumpor som andas väl. Byt gärna skor så att de hinner torka mellan användningar, eftersom fuktiga skor är en miljö där fotsvamp trivs och kan utvecklas. Tvätta också strumpor i 60 grader.
Låt gärna barnet ta av strumporna under dagen, så att fötterna luftas. Ibland kan det vara bra att pudra fötterna med talk.
Om barnet vistas i allmänna utrymmen som badhus, är det bra att använda badskor. Undvik direktkontakt med någon som du vet eller misstänker är smittad.
Det finns flera sorters svampdödande och svamphämmande krämer som du själv kan köpa på apoteket. Tala med personalen om vad som är lämpligt för just ditt barn.
Det är viktigt att börja en behandling i tid för att bli av med fotsvampen – den försvinner inte av sig själv. Genom att du behandlar den minskar också risken att den sprids vidare.
Om ditt barn har fotsvamp, är du välkommen att konsultera Min Doktor. Hos oss arbetar läkare, sjuksköterskor, barnmorskor, fysioterapeuter och psykologer. Precis som hos andra vårdgivare inom primärvården, kan du som är vårdnadshavare söka vård för dina barn hos oss utan patientavgift.
Hos Min Doktor börjar ditt besök alltid med att du beskriver ditt barns tillstånd genom att skriftligt svara på ett antal frågor om symptom och besvär. I vissa fall ber vi dig skicka in bilder som du tar med mobilen. Informationen blir del av journalen och behövs för att vi ska kunna göra en första bedömning. Vid behov kan läkaren också – efter att ditt barns ärende har skickats in skriftligt – kontakta er per telefon eller video för att exempelvis bedöma ditt barns allmäntillstånd eller andningsbesvär. Om vi redan på dina svar i formuläret gör den medicinska bedömningen att ditt barn behöver träffa en läkare fysiskt, hänvisar vi er till en fysisk vårdcentral eller akutmottagning. Vi kan också göra bedömningen att besväret inte alls kräver läkarvård utan att det räcker med egenvård eller rådgivning från apotek eller 1177.
Våra läkare, psykologer, barnmorskor och fysioterapeuter är erfarna och jobbar på svenska vårdcentraler eller sjukhus när de inte hjälper dig här. Våra patienter får vanligtvis kontakt med läkare inom en timme.
Min Doktor – trygg vård sedan 2013