Så funkar ett digitalt vårdbesök
Svara på frågor om dina besvär.
Fyll i din hälsoprofil.
Starta ditt besök.
Få hjälp av vår vårdpersonal.
Betala efter besöket.
Patientavgift för ett läkarbesök
100 kr
För barn (0–fyller 19 i år) och äldre (över 84 år) är patientavgiften 0 kr.
Frikort gäller.
Observera att kostnaden kan ändras om du behöver träffa annan vårdpersonal än förväntat eller komma på återbesök.

Gonorré

Gonorré är en allmänfarlig sjukdom som vanligtvis sprids genom oskyddat vaginal-, oral- och analsex. Vanliga symptom är flytningar (från penis, slida eller analöppning), att det svider när du kissar, att du får mellanblödningar eller ont i pungen. Många drabbade får dock inga symptom alls. Gonorré behandlas med medicin i form av antibiotika.

Om gonorré

Gonorré är en bakterieinfektion som sprids när slemhinnor kommer i kontakt med varandra, oftast genom oskyddat samlag. Gonorrébakterien kan förekomma i slidan, urinröret, livmoderhalsen, svalget och ändtarmen. Det är vanligast att smittas genom oskyddat vaginal-, oral- och analsex, men du kan även få sjukdomen genom kontakt med olika kroppsvätskor såsom sperma och slidsekret. Du kan få gonorré mer än en gång.

Gonorré klassas som en allmänfarlig sjukdom i smittskyddslagen, vilket innebär att du måste testa dig om du misstänker att du bär på sjukdomen. Du måste även hjälpa sjukvården att kontakta dina tidigare sexpartners för att informera om att de kan ha blivit smittade.

Symptom vid gonorré

De vanligaste symptomen av gonorré är flytningar (från penis, slida eller analöppning), att det svider när du kissar, att du får mellanblödningar eller ont i pungen. Infektionen kan även ge upphov till feber, ledvärk och magont samt till mer allvarliga komplikationer, såsom inflammation i äggledarna, bitestiklarna eller prostatan. Detta kan leda till att det blir svårare att få barn i framtiden.

Det är vanligt att gonorré inte ger några symptom alls. Därför är det viktigt att testa sig för könssjukdomar om man haft oskyddat samlag med en ny partner.

Behandling

Gonorré behandlas vanligtvis med medicin i form av antibiotika. Om du har drabbats av gonorré är det viktigt att du får behandling så tidigt som möjligt för att undvika komplikationer, såsom inflammation i äggledarna, bitestiklarna eller prostatan.

Du kan drabbas av gonorré flera gånger. Det är därför viktigt att tänka på att din partner eller de personer du har regelbunden sexuell kontakt med får behandling samtidigt som du, även om personen/personerna inte bär på sjukdomen. Detta sker i syfte att undvika att sjukdomen överförs fram och tillbaka.

Skärmdumpar av Min Doktors mobila app
Min Doktors app – din vårdcentral i mobilen
Tryggt och säkert med BankID
Recept direkt i appen
Över 3 miljoner patientbesök
4,8 av 5 betyg på App Store
Ladda ner appen

Vad kan jag göra själv?

Du bör använda kondom eller så kallat femidom, ett tunt plastskydd mot könssjukdomar, i samband med sexuella kontakter för att skydda dig mot könssjukdomar såsom gonorré.

Det är vanligt att gonorré inte ger upphov till några symptom och det kan därför vara svårt att avgöra om du bär på sjukdomen. Det är viktigt att du testar dig för könssjukdomar om du har haft oskyddat sex, även om du inte upplever några symptom.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om du misstänker att du har gonorré eller har frågor om behandling är du välkommen att konsultera Min Doktors barnmorskor och läkare för en medicinsk bedömning.

Hos Min Doktor börjar ditt besök alltid med att du får besvara frågor skriftligt om dina besvär. Informationen blir en del av din journal och behövs för att vi ska kunna göra en första bedömning. Om vi redan på dina svar kan se att ditt besvär inte lämpar sig för digital vård så hänvisar vi dig vidare till rätt vårdnivå: egenvård, en fysisk vårdcentral eller akutmottagning.

Min Doktor – trygg vård sedan 2013

Öppet alla dagar, dygnet runt
95% patientnöjdhet
Över 3 miljoner patientbesök
Sök vård
Vi samarbetar med
Apotek Hjärtat logotypSkandia logotypUnilabs logotypSynlab Synlab