Faktagranskad av:
Staffan Jannesson Billing, specialistläkare inom gynekologi och obstetrik, Min Doktor
Kan fotsvamp smitta? Vilken behandling ska jag ge mitt barn eller min bebis för att lindra besvären vid en nagelbandsinfektion? Mitt barn upplever ofta besvär med nageltrång, hur kan jag förebygga det?
Som förälder uppstår många frågor rörande barns hälsa. Vi på Min Doktor har samlat det du behöver veta om vanliga symptom, behandling, utredning, test och hur du kan hjälpa ditt barn vid olika typer av hand- och fotbesvär. Dessa sidor riktar sig till barn i åldrarna 1 till 6 år. Allt för att du ska känna dig trygg.
Det är ganska vanligt att barn får olika typer av besvär som uppstår på händer och fötter. En orsak till detta kan vara att barn är ute och rör på sig mycket och ofta kommer i kontakt med exempelvis bakterier eller svamp. Detta kan i sin tur leda till olika tillstånd som kan ge upphov till symptom såsom smärta, klåda, varbildning och utslag på händerna eller fötterna. På denna sida beskriver vi några av de vanligaste tillstånden som ger upphov till besvär på händer och fötter.
Besvär på händer och fötter uppstår ofta vid naglarna. Dessa typer av besvär är särskilt vanliga hos äldre barn och ungdomar, och förekommer sällan hos småbarn och spädbarn. En vanlig orsak till besvär på händer och fötter är att det bildas sår vid naglarna, där bakterier och andra mikroorganismer kommer in i såren.
Nagelbandsinfektion är exempel på en form av besvär som kan uppstå vid nageln. Ofta orsakas infektionen av att ett sår har uppstått vid nageln och att bakterier eller någon form av svamp har kommit in i såret. Nagelbandsinfektioner är något vanligare hos småbarn och spädbarn än andra typer av besvär som kan uppstå vid nageln, till exempel nagelsvamp. Vanliga symptom av nagelbandsinfektion är smärta, svullnad och rodnad vid nageln samt ibland även varbildning.
Nageltrång är ett besvär som kan förekomma hos barn i 1- till 3-årsåldern och uppåt, och innebär att en nagel på händerna eller fötterna skär in i huden. Det kan till exempel bero på att barnet har för trånga skor eller att naglarna är klippta på ett sätt som gör att de skaver mot huden. Vanliga symptom av nageltrång är smärta vid nageln och att huden runt nageln ömmar, rodnar och svullnar.
Nagelsvamp är ett annat tillstånd som kan uppstå vid nageln, men som är mycket ovanligt hos mindre barn. Det är också ganska ovanligt hos ungdomar, även om det förekommer. Vanliga symptom är att naglarna blir gula, tjocka och spröda. Besvären kan dessutom smitta väldigt lätt från människa till människa eller från ett föremål som har svampen på sig. Fuktiga omklädningsrum och simhallar är exempel på riskmiljöer där nagelsvamp lätt sprids.
Svamp kan också drabba andra delar av fötterna. Besvären kallas då för fotsvamp. Symptomen av fotsvamp brukar vara att huden på fötterna fjällar, flagnar och ibland även kliar. Fotsvamp är mycket smittsamt, och svampsporerna som orsakar besvären trivs i varma och fuktiga miljöer – till exempel badhus och omklädningsrum.
Behandling av hand- och fotbesvär kan se lite olika ut, beroende på vad orsaken är. Ibland läker besvären av sig själva och då behövs det ingen särskild behandling, utöver egenvård. Det är alltid bra att hålla händer och fötter rena och torra samt att du klipper ditt barns naglar på rätt sätt för att förebygga att besvär uppstår.
Vissa typer av hand- och fotbesvär kan behöva behandling i form av olika typer av medicin för att lindra och bota besvären. Vanligtvis behöver du först träffa en läkare för att avgöra vilken typ av behandling eller medicin ditt barn eller din bebis kan få.
Om ditt barn uppvisar symptom för någon form av hand- eller fotbesvär, är du välkommen att konsultera Min Doktor. Hos Min Doktor arbetar läkare, sjuksköterskor, barnmorskor, fysioterapeuter och psykologer. Du som är vårdnadshavare kan precis som hos andra vårdgivare inom primärvården söka vård för dina barn hos oss utan patientavgift.
Hos Min Doktor börjar ditt besök alltid med att du beskriver ditt barns tillstånd genom att skriftligt svara på ett antal frågor om symptom och besvär. I vissa fall ber vi dig skicka in bilder som du tar med mobilen. Informationen blir del av journalen och behövs för att vi ska kunna göra en första bedömning. Vid behov kan läkaren också – efter att ditt barns ärende har skickats in skriftligt – kontakta er per telefon eller video för att exempelvis bedöma ditt barns allmäntillstånd eller andningsbesvär.
Om vi redan på dina svar i formuläret gör den medicinska bedömningen att ditt barn behöver träffa en läkare fysiskt, hänvisar vi er till en fysisk vårdcentral eller akutmottagning. Vi kan också göra bedömningen att besväret inte alls kräver läkarvård utan att det räcker med egenvård eller rådgivning från apotek eller 1177.
Våra läkare, psykologer, barnmorskor och fysioterapeuter är erfarna och jobbar på svenska vårdcentraler eller sjukhus när de inte hjälper dig här. Våra patienter får vanligtvis kontakt med läkare inom en timme.
Min Doktor – trygg vård sedan 2013