Så funkar ett digitalt vårdbesök
Svara på frågor om dina besvär.
Fyll i din hälsoprofil.
Starta ditt besök.
Få hjälp av vår vårdpersonal.
Betala efter besöket.
Patientavgift för ett läkarbesök
100 kr
För barn (0–fyller 19 i år) och äldre (över 84 år) är patientavgiften 0 kr.
Frikort gäller.
Observera att kostnaden kan ändras om du behöver träffa annan vårdpersonal än förväntat eller komma på återbesök.

Hjärnskakning hos barn

Hjärnskakningar är relativt vanliga hos små barn. Barn är naturligt aktiva och ramlar eller slår sig lätt i huvudet. Ett hårt slag mot huvudet hos ett litet barn ska alltid undersökas av en läkare. Det är viktigt att barnet håller sig lugnt några dagar efter en hjärnskakning.

Orsak och symptom vid hjärnskakning hos barn

Småbarn ramlar eller slår sig ofta i huvudet, vilket kan leda till en hjärnskakning. I de flesta fall är det inte farligt. Det viktiga är att barnet hålls under uppsikt och får vila för att undvika nya påfrestningar på hjärnan.

Hjärnan ligger inbäddad i en så kallad cerebrospinalvätska. Den skyddar hjärnan mot mindre smällar. Vid en kraftigare smäll studsar hjärnan mot skallbenet vilket innebär en hjärnskakning. Olika grader av hjärnskakning förekommer.

Vanliga orsaker till en hjärnskakning hos ett spädbarn eller en bebis är fall från en höjd, till exempel ett skötbord eller att barnet krockar med ett fast föremål. Fall i hemmiljö är den vanligaste orsaken till hjärnskakningar hos små barn. Hos lite äldre barn som lärt sig cykla är cykelolyckor en av de vanligaste orsakerna till en hjärnskakning.

När barnet slår i huvudet och hjärnan blir omskakad kan barnet tillfälligt tappa medvetandet. Det kan också göra att barnet tappar minnet en stund.

Symptom på hjärnskakning kommer ofta först efter några timmar. Det är vanligt att barnet får huvudvärk eller yrsel och blir illamående. Det är också vanligt med kräkningar.

Hos ett spädbarn kan det vara svårare att upptäcka symptom på en hjärnskakning. Barnet kan få balanssvårigheter tillsammans med illamående och/eller kräkningar.

En hjärnskakning är i de flesta fall ofarlig och symptomen går över efter några dagar om barnet hålls i stillhet. I enstaka fall kan kraftigt våld mot huvudet leda till andra, allvarligare följder, såsom att hjärnan svullnar, en blödning uppstår eller att det blir ett brott på skallbenet.

När ska jag söka vård?

Ett litet barn som har slagit i huvudet behöver alltid undersökas av en läkare. Sök därför vård på en fysisk vårdcentral eller akutmottagning.

Det kan finnas behov att söka hjälp akut via 112. Det gäller till exempel om det uppträder svullnader på huvudet eller om barnet är svårt att väcka eller har svårt att hålla sig vaket. Det gäller också om barnet får kräkningar som inte går över eller om barnet får krampanfall.

Ibland är det nödvändigt med ett återbesök efter att barnet har undersökts av en läkare. Det gäller om besvären inte går över, om barnet får mer huvudvärk, blir väldigt trött eller får kraftiga kräkningar.

Behandling

Barnet undersöks först av en läkare som tar del av de symptom som barnet har. Ibland genomförs en särskild röntgen som kallas för datortomografi. Det görs för att upptäcka eventuella skador.

Det finns ingen särskild behandling för att ta hand om en hjärnskakning eller någon medicin att ta. Normalt ordinerar läkaren vila. Det är viktigt att följa en läkares råd för att lindra symptomen och undvika nya besvär.

Skärmdumpar av Min Doktors mobila app
Min Doktors app – din vårdcentral i mobilen
Tryggt och säkert med BankID
Recept direkt i appen
Över 3 miljoner patientbesök
4,8 av 5 betyg på App Store
Ladda ner appen

Vad kan jag göra själv?

Barn är naturligt aktiva och nyfikna. Det är därför svårt att helt eliminera riskerna för hjärnskakningar.

Många åtgärder i hemmet kan minska riskerna betydligt. Spädbarn ska alltid leka på säkra ytor och under uppsikt. Ett spädbarn får heller aldrig lämnas utan uppsikt på höga ytor som till exempel skötbord. Det är också viktigt att gå igenom alla delar av hemmet där ditt barn vistas för att göra det så säkert som möjligt. Det gäller till exempel att installera säkerhetslås på fönster och att använda grindar i trappor och liknande.

Om ditt barn åker bil, är det också viktigt att använda en godkänd bilbarnstol för att ge ett så gott skydd som möjligt. Hos lite äldre barn som börjat cykla är cykelolyckor en vanlig orsak till hjärnskakning. Det är därför viktigt att barnet använder en godkänd cykelhjälm.

Ett litet barn som fått en misstänkt hjärnskakning behöver alltid undersökas av en läkare. Efter en hjärnskakning är det viktigt att barnet får vila under några dagar. Det kan ta upp till en vecka innan symptomen försvinner. Att få en ny hjärnskakning medan den första läker kan få mycket allvarliga konsekvenser.

Barnet behöver därför undvika alla aktiviteter som innebär häftiga rörelser. Det gäller till exempel att springa, bollekar, att klättra eller att gunga. Det är också viktigt att undvika aktiviteter som innebär stor koncentration, såsom TV-tittande och dataspel.

Om ditt barn har barnomsorg såsom förskola, är det viktigt att informera personalen. Det är viktigt att barnet får vara i lugna miljöer och under övervakning.

Det är också viktigt att vara vaksam på nya symptom under de första veckorna efter en hjärnskakning. Dessa kan vara symptom på ett allvarligare tillstånd hos barnet.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om du misstänker att ditt barn har fått en hjärnskakning, ska du söka vård på en fysisk vårdcentral eller akutmottagning.

Min Doktor – trygg vård sedan 2013

Öppet alla dagar, dygnet runt
95% patientnöjdhet
Över 3 miljoner patientbesök
Se vårdutbud
Vi samarbetar med
Apotek Hjärtat logotypSkandia logotypUnilabs logotypSynlab Synlab