Senast uppdaterad:
2024-09-24
Att få hjärtklappning kan kännas som att hjärtat slår extraslag eller snabbare än vanligt. Inte sällan finns en koppling till stress och ångest. Hjärtklappning är oftast inget farligt. Hjärtklappning kan i ovanligare fall vara tecken på hjärt- och kärlsjukdomar som förmaksflimmer.
Hjärtat slår snabbare om vi upplever en hotsituation. Det är en signal till kroppen att förbereda sig för flykt. På stenåldern kunde det handla om att vi försökte komma undan ett rovdjur. Våra kroppar fungerar fortfarande likadant, även om de nutida hoten oftast handlar om stress i vårt arbetsliv eller en kämpig vardag. Hjärtklappning är också vanlig vid ångest och panikångest. Oftast är hjärtklappning inget att oroa sig över.
Det finns många orsaker till hjärtklappning, till exempel:
För högt intag av koffein (oftast kaffe)
För mycket alkohol
Hormonella besvär, till exempel vid graviditet eller klimakteriet
Fysisk ansträngning
Psykiska problem som stress, ångest, oro och panikångest
Diabetes och låg blodsockernivå
Förhöjd ämnesomsättning, giftstruma
Samtidigt som du får hjärtklappning är det vanligt att du även känner dig yr, får svimningskänslor, blir andfådd, trött och svettas.
Hjärtklappning behandlas olika beroende på vad den orsakas av.
Om hjärtklappningen orsakas av stress, är det viktigt att försöka förändra den situation som stressar dig. Avslappningstekniker som yoga och meditation kan minska stressen och därmed hjärtklappningen.
Förmaksflimmer är en hjärt-och kärlsjukdom som innebär sämre blodtillförsel till hjärtat och som kan ge hjärtklappning som symptom. Förmaksflimmer förekommer främst hos äldre personer och kan behandlas med blodförtunnande medel.
Om hjärtat slår snabbt eller oregelbundet i flera timmar eller om du har flera återkommande attacker, ska du söka vård akut. Det gäller även vid påverkat allmäntillstånd, om du blir yr, får svårt att andas eller har tryck över bröstet.
Om du känner stark ångest eller har panikångest och tror att hj ärtklappningen beror på det, behöver du hitta metoder för att minska din ångest och dina panikattacker. KBT-terapi är en vanlig metod. Du kan också behöva träffa läkare och eventuellt få medicinering för din ångest.
Beroende på vad du tror att hjärtklappningen beror på, finns det flera saker du kan prova för att minska besvären:
Dra ned på alkohol och kaffe och se om det hjälper.
Testa avslappningstekniker som yoga eller meditation för att minska stressen. Regelbundna promenader i naturen kan också hjälpa.
Att försöka slappna av och andas lugnt just när hjärtklappningen pågår kan få hjärtat att slå som vanligt igen. Det kan underlätta om du fokuserar på att räkna andetagen.
För en del hjälper det att dricka ett glas kallt vatten eller skölja ansikte och handleder med kallt vatten.
Om du har hjärtklappningsbesvär där tidigare utredning visat att det inte finns någon allvarlig bakomliggande sjukdom, är du välkommen att vända dig till Min Doktor.
Min Doktor – trygg vård sedan 2013