Så funkar ett digitalt vårdbesök
Svara på frågor om dina besvär.
Fyll i din hälsoprofil.
Starta ditt besök.
Få hjälp av vår vårdpersonal.
Betala efter besöket.
Patientavgift för ett läkarbesök
100 kr
För barn (0–fyller 19 i år) och äldre (över 84 år) är patientavgiften 0 kr.
Frikort gäller.
Observera att kostnaden kan ändras om du behöver träffa annan vårdpersonal än förväntat eller komma på återbesök.

Erektil dysfunktion (impotens)

Det är vanligt att någon gång ibland ha svårigheter att få stånd eller att behålla ståndet. Om det är ett återkommande problem är det bäst att söka vård, eftersom erektionssvikt med tiden kan skapa stress och tära på självkänslan. Ibland är det ett symptom på fysisk sjukdom, framför allt när besvären har kommit gradvis över en längre tid.

Vad är erektil dysfunktion?

Vid erektil dysfunktion har du minskad förmåga att få en erektion som är hård nog för att genomföra ett samlag. Det kan också betyda att du får stånd, men slaknar fort. Att ha problem med ståndet någon gång då och då är helt normalt. Om du ofta upplever svårigheter är det en god idé att söka hjälp, både för att få behandling och för att utesluta underliggande sjukdom.

Tillståndet, som förr kallades impotens, kan ha såväl fysiska som psykiska orsaker. När erektionsproblemen kommer plötsligt, eller bara inträffar ibland, beror det ofta på stress, nervositet eller andra psykologiska faktorer. Hos yngre finns det oftast en psykologisk orsak till sviktande erektion, medan en fysisk bakgrund är vanligare ju äldre du blir.

Är erektil dysfunktion detsamma som impotens?

Termen impotens används ibland för att beskriva långvarig störning av en mans förmåga att ha samlag och/eller fortplanta sig. Förutom erektil dysfunktion kan impotens innefatta oförmåga att nå orgasm eller få utlösning, samt avsaknad av sexlust.

Vad kan orsaka erektil dysfunktion?

Erektion uppkommer genom ett komplext samspel mellan psyke, hormoner, nerver, blodcirkulation och muskler. När du känner lust förändras blodflödet till penis. De så kallade svällkropparna blir blodfyllda, hårda och ökar i storlek. Sådant som påverkar lusten, nerverna eller blodcirkulationen kan förhindra blodfyllnaden, och då kan du få erektil dysfunktion:

  • När du är stressad eller mår psykiskt dåligt är varken hjärnan eller kroppen inställda på att känna sexlust. Psykiatriska tillstånd som ångest och depression medför ett minskat intresse för sex och att erektionen uteblir. 

  • Om det är problem i relationen, eller om du är nervös, kan du ha svårt att få stånd och behålla ståndet. Det är lätt hänt att du hamnar i en ond cirkel, där oro för att inte få stånd ger dig prestationsångest. Det gör det ännu svårare att bli tillräckligt avslappnad för att känna upphetsning. 

  • Sjukdomar som påverkar blodkärlen medför ofta erektil dysfunktion. Det kan till exempel bero på kärlsjukdom som åderförkalkning eller åderförfettning (ateroskleros), hjärtsjukdom, diabetes eller högt blodtryck.

  • Övervikt, tobak och alkohol påverkar också blodcirkulationen, och gör det svårare att få och behålla erektion.

  • Nerverna till penis kan skadas i samband med kirurgi, strålbehandling eller av neurologiska sjukdomar som multipel skleros (MS). Då kommer inte nervsignalerna från hjärnan fram som de ska, även om du är sexuellt upphetsad.

  • Med stigande ålder är det vanligt att nivåerna av manligt könshormon sjunker, men det är sällan nivån blir så låg att enbart detta utgör orsak till att ståndet sviktar. Däremot kan det vara en bidragande faktor, tillsammans med exempelvis försämrad blodcirkulation.

  • Vissa läkemedel påverkar blodcirkulationen, till exempel antidepressiva läkemedel eller medel mot högt blodtryck. Tar du sådana mediciner kan förmågan att få stånd försämras.

Symptom vid erektil dysfunktion

När du har erektil dysfunktion har du upprepade eller permanenta svårigheter att få och behålla en tillräckligt hård erektion för att genomföra samlag. Symptomen kan variera i grad - alltifrån att du får stånd men inte blir hård nog för sexuell aktivitet eller inte har kvar erektionen tillräckligt länge, till att du inte får erektion överhuvudtaget. Vid erektil dysfunktion har du oftast också svårt att få utlösning. Du kan dessutom ha minskad sexlust, beroende på vad som orsakat impotensen.

Hur behandlas erektionsproblem?

Behandlingen vid erektil dysfunktion bestäms utifrån vad som är den underliggande orsaken. Om du till exempel har hjärt-kärlsjukdom, diabetes eller depression behöver det adresseras. Erektionssvikten i sig behandlas vanligtvis med receptbelagda läkemedel som påverkar blodflödet i penis. 

  • Läkemedel i tablettform innehåller substanser som hjälper dig att få en hård erektion när du är sexuellt upphetsad. De här läkemedlen påverkar hela kroppen och bör användas med försiktighet om du har högt blodtryck eller hjärt-kärlsjukdom. 

  • Lokal behandling ges genom injektion, som kräm eller i ett rör som förs in i urinröret. Det här läkemedlet verkar genom att ändra blodflödet lokalt, i svällkropparna. Du behöver inte vara sexuellt stimulerad för att få stånd av den här typen av läkemedel.

Observera att medlen ovan inte ska användas om du inte lider av erektil dysfunktion, eftersom de i så fall kan ha oönskade biverkningar. Det finns även andra sätt att öka blodcirkulationen i penis och hålla kvar blodet i svällkropparna, som med hjälp av vacuumpump eller penisring. 

stress och oro är de vanligaste orsakerna till sviktande potens, särskilt hos yngre, är samtalsterapi med psykolog eller psykoterapeut en viktig del av behandlingen. 

Skärmdumpar av Min Doktors mobila app
Min Doktors app – din vårdcentral i mobilen
Tryggt och säkert med BankID
Recept direkt i appen
Över 3 miljoner patientbesök
4,8 av 5 betyg på App Store
Ladda ner appen

Vad kan jag göra själv?

Det finns mycket du själv kan göra för att minska erektionsproblem: 

  • Dra ner på alkohol och tobak, eller sluta helt. Det kan ta lite tid innan blodcirkulationen blir helt återställd efter att du slutat - ha tålamod. 

  • Gå ner i vikt om du är överviktig

  • Ha regelbunden fysisk aktivitet. Bäst är det med träningsformer som är såpass krävande att du blir andfådd och svettig.

  • Var öppen med din partner och prata om dina problem. Hitta nya sätt att ha sex, slappna av, utforska och släpp prestationskraven. 

  • Undvik potenshöjande läkemedel som säljs utan recept via internet. De är i de flesta fall utan effekt, men kan i värsta fall orsaka allvarliga biverkningar. 

När bör jag söka vård?

Idag finns effektiva behandlingar mot erektil dysfunktion. Kontakta vården för att få hjälp vid återkommande eller långvariga problem med att få stånd eller behålla ståndet. 

När kan Min Doktor hjälpa?

Du är välkommen att kontakta Min Doktor om du misstänker att du har erektil dysfunktion. Vi gör en bedömning av dina besvär och kan hjälpa dig med behandling, kontakt med psykolog eller remiss till en fysisk mottagning om du behöver vidare utredning. 

Vi samarbetar med
Apotek Hjärtat logotypSkandia logotypUnilabs logotypSynlab Synlab