Så funkar ett digitalt vårdbesök
Svara på frågor om dina besvär.
Fyll i din hälsoprofil.
Starta ditt besök.
Få hjälp av vår vårdpersonal.
Betala efter besöket.
Patientavgift för ett läkarbesök
100 kr
För barn (0–fyller 19 i år) och äldre (över 84 år) är patientavgiften 0 kr.
Frikort gäller.
Observera att kostnaden kan ändras om du behöver träffa annan vårdpersonal än förväntat eller komma på återbesök.

Karies hos barn

Karies är en bakteriesjukdom som angriper ett barns tänder. Det bästa sättet att undvika karies är att borsta tänderna med fluortandkräm. Eftersom karies använder socker som näring, är det viktigt att vara uppmärksam på både mat och dryck som innehåller socker. Alla barn mellan 1 och 3 år i Sverige erbjuds kontroll hos Folktandvården utan patientavgift. Vid misstanke om hål i tänderna är det viktigt att söka vård.

​Orsak och symptom vid karies

Karies är en bakteriesjukdom som angriper ett barns tänder. Bakterierna bildar en syra varje gång som barnet äter. Syran fräter i sin tur på tändernas emalj, som är det yttersta lagret på en tand.

Saliven i munnen neutraliserar samtidigt syraangreppet och återför kalk till emaljen. Den kan också reparera ytliga angrepp på en tand. Det är därför viktigt att inte småäta. Om barnet äter ofta, klarar inte saliven av att neutralisera bakterieangreppet.

Kariesbakterien använder socker som näring. Det gör sockerrik mat och dryck extra farlig, till exempel som mellanmål.

Karies bryter ned tandens hårdvävnad (emaljen). Om den når de djupare lagren (dentin och pulpa), uppstår tandvärk, vilket är det vanligaste symptomet vid hål i tänderna. På ett barn kan det göra väldigt ont.

Ett spädbarn eller en bebis kan få sina första synliga mjölktänder redan vid 3 eller 4 månaders ålder. Oftast syns de första tänderna vid 6 månader till 1 års ålder. Vanligtvis är alla mjölktänder synliga hos småbarn i 2- till 3-årsåldern.

Mjölktänder påverkas snabbare av kariesangrepp än permanenta tänder. Det beror bland annat på att de är tunnare än de tänder som barnet får när det blir äldre. Hål i tänderna blir allt vanligare bland sexåringar. Tandhälsan blir också allt sämre hos de barn där den redan är dålig.

Det finns flera orsaker till den negativa utvecklingen. Dålig tandhygien tillsammans med dåliga matvanor är de främsta. Om matrester blir kvar på tänderna, bildas plack. Det är första steget mot hål i tänderna. Emaljen löses upp och karies når de djupare lagren. När den når kärnan blir den inflammerad. Det är då barnet får tandvärk, vilket kan vara väldigt smärtsamt.

När ska jag söka vård?

Förutom att gå på de regelbundna kontroller som ditt barn erbjuds är det viktigt att vara uppmärksam på symptom på kariesangrepp. Barnet kan klaga på att det har ont i en tand, det kan vara svullet eller ömt. Barnet kan också ha svårt att tugga.

Ju tidigare barnet blir undersökt desto bättre. Genom att vänta blir problemen nästan alltid värre. Det finns risk att kariesangreppet går in i tandbenet och att det blir nödvändigt att dra ut tanden.

Om barnet är rädd för att gå till tandläkaren, finns särskilda behandlingar för att lindra rädslan.

Behandling

Barnet undersöks normalt av en tandsköterska och en tandläkare. De tittar på förändringar och känner på tänderna. Från 5 års ålder används röntgen för att upptäcka hål.

Vid hål tas den skadade delen av tanden bort och ersätts med ett fyllningsmaterial. Det sker normalt från 3 års ålder. Lagningen görs provisorisk för att den inte ska bli större. Om skadan gått för långt, tas tanden bort eller rotfylls. Det är mycket ovanligt hos barn.

Ibland är tandhälsan så dålig att flera hål behöver lagas. Då ges medicin som söver barnet för att tandläkaren ska kunna laga flera hål.

Skärmdumpar av Min Doktors mobila app
Min Doktors app – din vårdcentral i mobilen
Tryggt och säkert med BankID
Recept direkt i appen
Över 3 miljoner patientbesök
4,8 av 5 betyg på App Store
Ladda ner appen

Vad kan jag göra själv?

Det viktigaste du kan göra är att hjälpa ditt barn till god tandhygien och vänta minst 2 timmar mellan varje måltid. På så sätt klarar saliven att ta hand om det syraangrepp som uppstår. Om ditt barn vill dricka mellan måltiderna, bör du ge det vatten. Om ditt barn vill dricka på natten, är det också viktigt att bara ge vatten, eftersom salivproduktionen avstannar nattetid.

Borsta tänderna på morgonen och på kvällen och använd fluortandkräm. Det är vetenskapligt belagt att detta stärker emaljen.

Så snart de första tänderna har blivit synliga ska du börja borsta dem. Det finns särskilda, lite mjukare, tandborstar för spädbarn. Använd också särskild barntandkräm utan för starka smaker tills dess att barnet har fyllt 6 år.

Tills dess att barnet är 2 år ska du enbart sätta lite tandkräm på tandborsten. När barnet är mellan 2 och 6 år sätter du på motsvarande en ärtas storlek. Hos ett barn som är 6 år eller äldre ska du sätta på ungefär 2 centimeter. Borsta gärna tillsammans med barnet. Barnet härmar dig.

När de första kindtänderna börjar komma är det viktigt att vara noggrann och börja borsta direkt från början. Det är också viktigt att gå på regelbundna kontroller. Karies upptäcks normalt vid rutinundersökningar. Alla barn i Sverige erbjuds besök hos Folktandvården från 1- till 3-årsåldern. Dessa undersökningar är utan patientavgift tills dess att barnet fyller 19 år.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om ditt barn uppvisar symptom för karies, är det i första hand en tandläkare du ska uppsöka. Du är också välkommen att konsultera Min Doktor om du är osäker på vad ditt barn lider av för besvär i munnen. Hos Min Doktor arbetar läkare, sjuksköterskor, barnmorskor, fysioterapeuter och psykologer. Precis som hos andra vårdgivare inom primärvården, kan du som är vårdnadshavare söka vård för dina barn hos oss utan patientavgift.

Hos Min Doktor börjar ditt besök alltid med att du beskriver ditt barns tillstånd genom att skriftligt svara på ett antal frågor om symptom och besvär. I vissa fall ber vi dig skicka in bilder som du tar med mobilen. Informationen blir del av journalen och behövs för att vi ska kunna göra en första bedömning. Vid behov kan läkaren också – efter att ditt barns ärende har skickats in skriftligt – kontakta er per telefon eller video för att exempelvis bedöma ditt barns allmäntillstånd eller andningsbesvär.

Om vi redan på dina svar i formuläret gör den medicinska bedömningen att ditt barn behöver träffa en läkare fysiskt, hänvisar vi er till en fysisk vårdcentral eller akutmottagning. Vi kan också göra bedömningen att besväret inte alls kräver läkarvård utan att det räcker med egenvård eller rådgivning från apotek eller 1177.

Våra läkare, psykologer, barnmorskor och fysioterapeuter är erfarna och jobbar på svenska vårdcentraler eller sjukhus när de inte hjälper dig här. Våra patienter får vanligtvis kontakt med läkare inom en timme.

Min Doktor – trygg vård sedan 2013

Öppet alla dagar, dygnet runt
95% patientnöjdhet
Över 3 miljoner patientbesök
Se vårdutbud
Vi samarbetar med
Apotek Hjärtat logotypSkandia logotypUnilabs logotypSynlab Synlab