Faktagranskad av:
Henrik Kangro, legitimerad läkare, Min Doktor
Om ditt barn känner att det återkommande kliar i halsen, kan det vara ett tecken på allergi. Det kan även vara tecken på förkylning, infektioner eller luftföroreningar. Det är inte ovanligt för barn att bli irriterade i halsen ett par gånger om året. Behandlingen avgörs av vad kliandet i halsen beror på.
Det är inte ovanligt för barn att bli irriterade i halsen ett par gånger om året.
Det kan finnas flera orsaker till varför ditt barn k änner att det kliar i halsen. Klåda och svullnad i mun och svalg drabbar barn som är allergiska mot pollen eller vissa livsmedel. Förkylning eller halsfluss kan vara andra orsaker till varför det kliar i halsen.
Utöver att det kliar i hals och mun kan det vid allergi hända att barnets läppar svullnar eller att barnet får utslag runt munnen.
Kontakta Min Doktor online eller fysiskt på en av våra mottagningar, om du misstänker att ditt barn har en allergi.
Det finns många orsaker till allergiska reaktioner. Du ska söka vård när din bebis eller ditt barn uppvisar symptom för allergi, exempelvis om ditt barn får svårt att andas under pollensäsongen, särskilt i samband med fysisk aktivitet. Om barnet får svårt att andas i vilotillstånd, bör du ta med barnet till en akutmottagning. Rätt diagnos innebär att ditt barn får rätt behandling.
Sök alltid vård direkt på en vårdcentral eller på en akutmottagning om ditt barn inte kan svälja, har feber och har svårt att andas, samt om ditt barn har mycket ont på ena sidan av halsen och har svårt att gapa. Symptomen kan vara tecken på mer allvarliga infektioner, exempelvis halsfluss, struplocksinflammation, stämbandsinflammation eller halsböld.
Behandlingen beror på vad ditt barn har drabbats av. Om det är en vanlig förkylning, går den ofta över av sig själv.
Det finns olika typer av behandlingar och medicin för allergi. Behandlande nässprejer, ögondroppar och tabletter är vanligtvis effektiva för att lindra vissa symptom. Om ditt barn upplever andningssvårigheter eller hostar på grund av allergi, kan det bero på astma och då behövs astmabehandling.
Allergi är inget man kan bota. Däremot kan allergihämmande mediciner lindra symptomen. En utredning med hjälp av ett så kallat pricktest kan vara aktuell, om du tror att ditt barn lider av matallergi. Om ditt barn är allergiskt mot ett livsmedel, ska hen sluta äta det. Samtidigt är det viktigt att barn inte utesluter kost i onödan och därför bör en allergiutredning göras. Informera också förskola, skola och fritids med hjälp av ett läkarintyg om att ditt barn har matallergi.
Hur du bäst hjälper ditt barn beror på vad hen lider av. Om kliandet i halsen är återkommande, kan det bero på allergi och då är det viktigt att göra en undersökning för att ta reda på orsaken.
Om ditt barn har ont i halsen beroende på exempelvis förkylning eller halsfluss, finns det mycket du kan göra för att lindra halsbesvären:
Ge barnet varm dryck, exempelvis te.
Låt barnet äta glass och yoghurt.
Låt barnet suga på sockerfria halstabletter. Om ditt barn har ont i halsen och feber, kan hen använda mediciner som du själv kan köpa på apoteket.
Om ditt barn periodvis känner att det kliar i halsen, är du välkommen att konsultera Min Doktor. Hos Min Doktor arbetar läkare, sjuksköterskor, barnmorskor, fysioterapeuter och psykologer. Precis som hos andra vårdgivare inom primärvården, kan du som är vårdnadshavare söka vård för dina barn hos oss utan patientavgift.
Hos Min Doktor börjar ditt besök alltid med att du beskriver ditt barns tillstånd genom att skriftligt svara på ett antal frågor om symptom och besvär. I vissa fall ber vi dig skicka in bilder som du tar med mobilen. Informationen blir del av journalen och behövs för att vi ska kunna göra en första bedömning. Vid behov kan läkaren också – efter att ditt barns ärende har skickats in skriftligt – kontakta er per telefon eller video för att exempelvis bedöma ditt barns allmäntillstånd eller andningsbesvär.
Om vi redan på dina svar i formuläret gör den medicinska bedömningen att ditt barn behöver träffa en läkare fysiskt, hänvisar vi er till en fysisk vårdcentral eller akutmottagning. Vi kan också göra bedömningen att besväret inte alls kräver läkarvård utan att det räcker med egenvård eller rådgivning från apotek eller 1177.
Våra läkare, psykologer, barnmorskor och fysioterapeuter är erfarna och jobbar på svenska vårdcentraler eller sjukhus när de inte hjälper dig här. Våra patienter får vanligtvis kontakt med läkare inom en timme.
Min Doktor – trygg vård sedan 2013