Faktagranskad av:
Staffan Jannesson Billing, specialistläkare inom gynekologi och obstetrik, Min Doktor
Kolik hos barn, även kallat spädbarnskolik eller tremånaderskolik, innebär att ett barn skriker återkommande i flera timmar. Skrikandet kan pågå i perioder under flera dagar och är mest vanligt förekommande under eftermiddagar och kvällar, efter att barnet har ätit. Kolik går oftast över av sig självt och det behövs vanligtvis ingen behandling.
Kolik hos barn, även kallat spädbarnskolik eller tremånaderskolik, innebär att ett spädbarn skriker återkommande i flera timmar. Skrikandet kan pågå i flera dagar i rad och förekommer oftast under eftermiddagar och kvällar, vanligen efter att barnet har ätit. Skrikandet pågår ofta samtidigt som barnet lyfter och spänner benen, knyter händerna och blir rött i ansiktet. Barnet brukar i övrigt vara friskt och ha god aptit. Kolik beror förmodligen på att barnet eller bebisen har ont i magen.
Kolik förekommer nästan uteslutande hos barn under 1 år och är som mest vanligt hos barn när de är från 2 veckor till 5 månader gamla. Småbarn i 2- till 6-årsåldern får mycket sällan besvär med kolik och skrikande i denna ålder beror mest sannolikt på något annat.
Besvären med kolik kan bero på att det är någonting med matningen av barnet som inte fungerar. I vissa fall kan det bero på att barnet får en allergisk reaktion mot komjölksprotein, så kallad mjölkallergi, vilken är vanligast hos småbarn och bebisar.
Du ska söka vård för ditt barn eller din bebis om skrikandet inte går över på några dagar eller om du misstänker att besvären kan bero på något annat. Du är välkommen att söka vård online hos Min Doktor.
Om skrikandet förekommer under större delen av dagen och det pågår i flera dagar i rad eller om ditt barn upplever trötthet och inte vill äta eller dricka, ska du söka akutvård.
Besvär med kolik går oftast över av sig självt och det behövs vanligtvis ingen behandling eller medicin. I sällsynta fall behöver kolik behandlas med en särskild typ av medicin för att lindra besvären som uppstår för barnet.
Om ditt barn upplever besvär med kolik, är det viktigt att se över hur matning eller amning av barnet går till. Ibland kan det hjälpa att se över amningsteknik eller sättet du matar barnet på för att minska symptomen av kolik. Det kan handla om att ta en paus i amningen eller matningen så att barnet inte äter för snabbt och sväljer för mycket luft, vilket kan vara dåligt för tarmarna och ge upphov till besvär för barnet.
Du kan också prova att ge ditt barn mat som är fri från komjölk under några dagars tid, för att se om det kan lindra besvären för barnet.
Om ditt barn besväras av kolik, är du välkommen att konsultera Min Doktor. Hos Min Doktor arbetar läkare, sjuksköterskor, barnmorskor, fysioterapeuter och psykologer. Precis som hos andra vårdgivare inom primärvården, kan du som är vårdnadshavare söka vård för dina barn hos oss utan patientavgift.
Hos Min Doktor börjar ditt besök alltid med att du beskriver ditt barns tillstånd genom att skriftligt svara på ett antal frågor om symptom och besvär. I vissa fall ber vi dig skicka in bilder som du tar med mobilen. Informationen blir del av journalen och behövs för att vi ska kunna göra en första bedömning. Vid behov kan läkaren också – efter att ditt barns ärende har skickats in skriftligt – kontakta er per telefon eller video för att exempelvis bedöma ditt barns allmäntillstånd eller andningsbesvär.
Om vi redan på dina svar kan se att ditt barn behöver träffa en läkare fysiskt hänvisar vi er till en fysisk vårdcentral eller akutmottagning. Vi kan också göra bedömningen att besväret inte kräver läkarvård utan att det räcker med egenvård eller rådgivning från apotek eller 1177.
Våra läkare, psykologer, barnmorskor och fysioterapeuter är erfarna och jobbar på svenska vårdcentraler eller sjukhus när de inte hjälper dig här. Våra patienter får vanligtvis kontakt med läkare inom en timme.
Min Doktor – trygg vård sedan 2013