Så funkar ett digitalt vårdbesök
Svara på frågor om dina besvär.
Fyll i din hälsoprofil.
Starta ditt besök.
Få hjälp av vår vårdpersonal.
Betala efter besöket.
Patientavgift för ett läkarbesök
0 kr
För barn (0–fyller 19 i år) och äldre (över 84 år) är patientavgiften 0 kr.
Frikort gäller.
Observera att kostnaden kan ändras om du behöver träffa annan vårdpersonal än förväntat eller komma på återbesök.

Korsbandsskada hos barn

Korsbandsskador hos barn och ungdomar är relativt ovanliga. Rent statistiskt inträffar en skada på 20 000 barn. Vanligast är skador vid sporter som innebär snabba riktningsändringar. Oftast är det främre korsbandet som skadas. Vid en allvarlig skada kan operation vara nödvändig. Den görs normalt inte på barn som inte har vuxit färdigt.

​Orsak och symptom vid korsbandsskada hos barn

Korsbandsskador hos barn och ungdomar uppstår oftast vid sporter med snabba riktningsförändringar. Exempel är skidåkning och olika bollsporter som fotboll, handboll, basket och innebandy. En majoritet av skadorna inträffar vid fotbollsspel. Det beror bland annat på att det är en stor sport med många utövare.

Det är samtidigt relativt ovanligt med korsbandsskador hos barn som är yngre än 14 till 15 år. Rent statistiskt inträffar en skada på 20 000 barn. Flickor löper en större risk än pojkar att skadas. Varför det är så är inte klarlagt.

I nio fall av tio skadas det främre korsbandet. I ungefär hälften av alla fall har det också uppstått en skada på brosk och menisk. Ibland kan en benbit lossna från underbenet. Det händer när korsbensfästet slitits av från underbenet.

Det finns två korsband i knäet, det främre och det bakre. Deras uppgift är att stabilisera och stötta knäet tillsammans med ledbanden och hålla samman med lårben, skenben och vadben. I knäet finns också meniskerna, som kan beskrivas som två stötdämpare i knäet.

Vid en korsbandsskada gör det mycket ont. Ofta känns det som att något har gått sönder och det kan vara svårt eller omöjligt att stödja på knäet. Knäet svullnar vanligtvis också upp vid en korsbandsskada. Det beror på att det uppstår en blödning i knäleden.

Hur allvarlig en korsbandsskada är varierar. En mindre skada innebär att korsbandet har tänjts ut. Vid mer allvarliga skador går korsbandet av, helt eller delvis.

När ska jag söka vård?

Om ditt barn inte blir bättre några veckor efter en knäskada, ska du söka vård. Du är välkommen att söka vård online hos Min Doktors läkare.

Om du misstänker en allvarlig skada, behöver du söka hjälp vid en akutmottagning.

Behandling

Skadan är ofta tydlig och då är det relativt enkelt för en läkare att ställa en diagnos. Ibland är det nödvändigt att vänta tills dess att smärta och svullnad gått ned innan en fullständig undersökning kan genomföras.

Normalt genomförs en röntgenundersökning för att se om det finns skelettskada. Om barnet är äldre än 9 år, kan även en magnetröntgen genomföras. Den visar om det finns skador på korsband, brosk eller menisk.

I vissa fall krävs även en atroskopi. Det innebär att knäleden undersöks med ett endoskop, vilket är ett medicinskt instrument som är utrustat med en lampa och en kamera.

Om skadan är mindre allvarlig eller om barnet inte är så gammalt, finns olika sorters behandling. Barnet kan få en elastisk binda och smärtstillande medicin och sedan kryckor.

Om skadan är allvarlig, kan en operation genomföras. Då tas en sena från benet och fästs i det skadade korsbandet. Operationen genomförs 3 till 6 månader efter skadetillfället. Normalt görs operationen enbart om barnet har vuxit färdigt. Om en benbit har lossnat, kan det krävas operation. Det sker när ett skadat korsband tar med sig en bit ben där det är fäst i skelettet.

Nio av tio med en korsbandsskada blir funktionsmässigt bra efter rehab. Det är viktigt att barnet följer det rehabprogram som ni får, även om det tar lång tid.

Skärmdumpar av Min Doktors mobila app
Min Doktors app – din vårdcentral i mobilen
Tryggt och säkert med BankID
Recept direkt i appen
Över 3 miljoner patientbesök
4,8 av 5 betyg på App Store
Ladda ner appen

Vad kan jag göra själv?

Det är svårt att helt undvika korsbandsskador hos barn och ungdomar som idrottar mycket i sporter där skaderisker förekommer.

Det finns samtidigt flera saker som kan göras för att minska risken för skada. Det gäller till exempel att vara noga med uppvärmning. Det är därför viktigt att prata med ledare i de aktiviteter där ditt barn deltar om att detta sker.

Om du är med vid skadetillfället, kan du hjälpa ditt barn på flera sätt. Se till att barnet avbryter aktiviteten direkt. Linda med tryckförband för att minska svullnaden.

Efter en skada behöver barnet ofta gå igenom en rehabperiod. Den kan pågå i flera månader. Då är det viktigt att barnet avstår från idrott för att undvika långsiktiga men.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om ditt barn uppvisar symptom för korsbandsskador, är du välkommen att konsultera Min Doktor. Hos oss arbetar läkare, sjuksköterskor, barnmorskor, fysioterapeuter och psykologer. Precis som hos andra vårdgivare inom primärvården, kan du som är vårdnadshavare söka vård för dina barn hos oss utan patientavgift.

Hos Min Doktor börjar ditt besök alltid med att du beskriver ditt barns tillstånd genom att skriftligt svara på ett antal frågor om symptom och besvär. I vissa fall ber vi dig skicka in bilder som du tar med mobilen. Informationen blir del av journalen och behövs för att vi ska kunna göra en första bedömning. Vid behov kan läkaren också – efter att ditt barns ärende har skickats in skriftligt – kontakta er per telefon eller video för att exempelvis bedöma ditt barns allmäntillstånd eller andningsbesvär.

Om vi redan på dina svar i formuläret gör den medicinska bedömningen att ditt barn behöver träffa en läkare fysiskt, hänvisar vi er till en fysisk vårdcentral eller akutmottagning. Vi kan också göra bedömningen att besväret inte alls kräver läkarvård utan att det räcker med egenvård eller rådgivning från apotek eller 1177.

Våra läkare, psykologer, barnmorskor och fysioterapeuter är erfarna och jobbar på svenska vårdcentraler eller sjukhus när de inte hjälper dig här. Våra patienter får vanligtvis kontakt med läkare inom en timme.

Min Doktor – trygg vård sedan 2013

Öppet alla dagar, dygnet runt
95% patientnöjdhet
Över 3 miljoner patientbesök
Sök vård
Vi samarbetar med
Apotek Hjärtat logotypSkandia logotypUnilabs logotypSynlab Synlab