Så funkar ett digitalt vårdbesök
Svara på frågor om dina besvär.
Fyll i din hälsoprofil.
Starta ditt besök.
Få hjälp av vår vårdpersonal.
Betala efter besöket.
Patientavgift för besök hos psykolog
100 kr
För barn (0–fyller 19 i år) och äldre (över 84 år) är patientavgiften 0 kr.
Frikort gäller.
Observera att kostnaden kan ändras om du behöver träffa annan vårdpersonal än förväntat eller komma på återbesök.

Kris

Att genomgå en kris är vanligt och naturligt vid svåra livshändelser. Om du får stöd och hjälp att bearbeta krisen, minskar risken för att dina reaktioner fördjupas och går över i depression eller ångest.

Om kris

De flesta hamnar någon eller några gånger under livet i en kris. Att genomgå en kris är en frisk och övergående reaktion på en tuff situation. Om du inte får stöd och hjälp att bearbeta krisen, kan dina reaktioner fördjupas och gå över i depression eller ångestproblem.

Om du till exempel förlorar jobbet, går igenom en skilsmässa eller får besked om en allvarlig sjukdom, är det vanligt att du upplever en kris. Långvarig stress kan också utlösa en kris.

Symptom vid kris

Att genomgå en kris är inte detsamma som att vara sjuk och därför kan man inte prata om egentliga symptom. Däremot brukar de flesta som drabbas av en kris gå igenom fyra faser:

  • Chock

  • Reaktion

  • Bearbetning

  • Nyorientering

Under chockfasen, som kan pågå i någon minut upp till en vecka, brukar de flesta uppleva en overklighetskänsla, som att det är svårt att ta till sig det som har hänt.

I reaktionsfasen, som kan vara i några veckor upp till ett år, har du börjat förstå och reagera. Här upplevs ofta starka känslor som sorg, ilska, rädsla och skuld.

Bearbetningsfasen innebär ett accepterande och en känsla av att krisen är mindre påträngande. Här börjar du kunna tänka på annat.

I nyorienteringsfasen börjar du gå vidare och se krisen mer som en händelse som har inträffat och som du alltid kommer bära med dig, men som inte längre uppfyller din vardag.

Faserna brukar följa ovanstående ordning, men under krisen kan du även pendla mellan dem.

Behandling

Om du inte bearbetar de starka känslor som ofta uppkommer vid en kris, kan reaktionen fördjupas och du kan hamna i en depression eller få ångestrelaterade symptom som panikångestattacker. Många behöver professionell hjälp av en psykolog eller kurator för att ta sig vidare.

Om krisen påverkar dig så att du till exempel får sömnsvårigheter, kan det bli aktuellt med läkemedelsbehandling under en kortare period.

Skärmdumpar av Min Doktors mobila app
Min Doktors app – din vårdcentral i mobilen
Tryggt och säkert med BankID
Recept direkt i appen
Över 3 miljoner patientbesök
4,8 av 5 betyg på App Store
Ladda ner appen

Vad kan jag göra själv?

Vilken hjälp vi behöver vid en kris är väldigt individuellt. För en del räcker det att prata med en vän, medan andra hittar kraft i naturen eller genom fysisk aktivitet.

Här är några förslag som kan hjälpa:

  • Se till grundläggande behov och tänk rutiner: gå upp och gå och lägg dig vid samma tidpunkter som tidigare, ät bra mat, sov tillräckligt, promenera, tvätta dig varje dag, ta på rena kläder

  • Prata om det som har hänt med någon närstående – att skriva ned dina tankar för din egen skull kan också vara till hjälp

  • Måla, spela musik eller gör något kreativt

  • Vistas ute i naturen och gå långa skogspromenader

  • Motionera

  • Testa avslappningstekniker som yoga, meditation och mindfulness

När kan Min Doktor hjälpa?

Om du upplever svåra problem med ångest och nedstämdhet vid en kris, kan du vända dig till Min Doktor.

Min Doktor – trygg vård sedan 2013

Öppet alla dagar, dygnet runt
95% patientnöjdhet
Över 3 miljoner patientbesök
Sök vård
Vi samarbetar med
Apotek Hjärtat logotypSkandia logotypUnilabs logotypSynlab Synlab