Senast uppdaterad:
2024-09-19
Att genomgå en kris är vanligt och naturligt vid svåra livshändelser. Om du får stöd och hjälp att bearbeta krisen, minskar risken för att dina reaktioner fördjupas och går över i depression eller ångest.
De flesta hamnar någon eller några gånger under livet i en kris. Att genomgå en kris är en frisk och övergående reaktion på en tuff situation. Om du inte får stöd och hjälp att bearbeta krisen, kan dina reaktioner fördjupas och gå över i depression eller ångestproblem.
Om du till exempel förlorar jobbet, går igenom en skilsmässa eller får besked om en allvarlig sjukdom, är det vanligt att du upplever en kris. Långvarig stress kan också utlösa en kris.
Att genomgå en kris är inte detsamma som att vara sjuk och därför kan man inte prata om egentliga symptom. Däremot brukar de flesta som drabbas av en kris gå igenom fyra faser:
Chock
Reaktion
Bearbetning
Nyorientering
Under chockfasen, som kan pågå i någon minut upp till en vecka, brukar de flesta uppleva en overklighetskänsla, som att det är svårt att ta till sig det som har hänt.
I reaktionsfasen, som kan vara i några veckor upp till ett år, har du börjat förstå och reagera. Här upplevs ofta starka känslor som sorg, ilska, rädsla och skuld.
Bearbetningsfasen innebär ett accepterande och en känsla av att krisen är mindre påträngande. Här börjar du kunna tänka på annat.
I nyorienteringsfasen börjar du gå vidare och se krisen mer som en händelse som har inträffat och som du alltid kommer bära med dig, men som inte längre uppfyller din vardag.
Faserna brukar följa ovanstående ordning, men under krisen kan du även pendla mellan dem.
Om du inte bearbetar de starka känslor som ofta uppkommer vid en kris, kan reaktionen fördjupas och du kan hamna i en depression eller få ångestrelaterade symptom som panikångestattacker. Många behöver professionell hjälp av en psykolog eller kurator för att ta sig vidare.
Om krisen påverkar dig så att du till exempel får sömnsvårigheter, kan det bli aktuellt med läkemedelsbehandling under en kortare period.
Vilken hjälp vi behöver vid en kris är väldigt individuellt. För en del räcker det att prata med en vän, medan andra hittar kraft i naturen eller genom fysisk aktivitet.
Här är några förslag som kan hjälpa:
Se till grundläggande behov och tänk rutiner: gå upp och gå och lägg dig vid samma tidpunkter som tidigare, ät bra mat, sov tillräckligt, promenera, tvätta dig varje dag, ta på rena kläder
Prata om det som har hänt med någon närstående – att skriva ned dina tankar för din egen skull kan också vara till hjälp
Måla, spela musik eller gör något kreativt
Vistas ute i naturen och gå långa skogspromenader
Motionera
Testa avslappningstekniker som yoga, meditation och mindfulness
Om du upplever svåra problem med ångest och nedstämdhet vid en kris, kan du vända dig till Min Doktor.
Min Doktor – trygg vård sedan 2013