Så funkar ett digitalt vårdbesök
Svara på frågor om dina besvär.
Fyll i din hälsoprofil.
Starta ditt besök.
Få hjälp av vår vårdpersonal.
Betala efter besöket.
Patientavgift för ett läkarbesök
100 kr
För barn (0–fyller 19 i år) och äldre (över 84 år) är patientavgiften 0 kr.
Frikort gäller.
Observera att kostnaden kan ändras om du behöver träffa annan vårdpersonal än förväntat eller komma på återbesök.

Kronisk smärta i ländryggen

Att ha ont i ryggen kan kraftigt påverka din livskvalitet. Ryggbesvär kan uppstå av en mängd olika anledningar – snedbelastning, en ryckig rörelse eller ärftligt anlag kan alla orsaka problem. Vissa tillstånd går över med tiden, andra kräver behandling.

Vad är kronisk smärta i ländryggen?

Ländryggsbesvär är en smärta, muskelspänning eller stelhet i området mellan de nedersta revbenen och de nedre glutealvecken (precis nedanför skinkorna), som ibland kan stråla ned till höfterna eller skinkorna. Stillasittande, monotona arbetsställningar, allmänt dålig hållning och tunga lyft kan orsaka ryggbesvär. Hög ålder är ytterligare en bidragande faktor. I många fall går värken över av sig själv, men om du har stora eller återkommande besvär kan du behöva någon form av behandling.

Symptom vid kronisk smärta i ländryggen

Smärtan kan vara molande och ständigt närvarande eller skarp och komma då och då i samband med att du rör dig eller hållit en position en längre tid, till exempel om du har suttit still länge. Den kan även stråla ned till höfterna eller skinkorna, på ena eller båda sidorna.

Skillnad mellan smärta och kronisk smärta

Kronisk smärta kallas ibland för “långvarig smärta” vilket ofta stämmer bättre överens med vår uppfattning av ordet “kronisk”. Den främsta skillnaden mellan akut och kronisk smärta är, förutom tidsaspekten, dess funktion i kroppen. Akut smärta är ett sätt för kroppen att varna oss för något som kan vara skadligt för oss. Vid kronisk smärta har den funktionen satts ur spel och smärtan triggas inte längre av en skada eller risk för skada. Akut ryggsmärta uppstår plötsligt, ofta efter en skada från sport eller om du lyft någonting tungt. Ländryggsbesvär klassificeras som akuta när problemen varat kortare tid än 6 veckor, subakuta när de pågått mellan 6 och 12 veckor och kroniska när de pågått längre än 12 veckor.

När ska jag söka vård?

I de flesta fall går värken över av sig själv, men du bör söka vård om besvären inte har mildrats eller försvunnit inom två veckor. Sök akut vård om du har ont i ryggen och:

  • Känner domningar eller svagheter i båda benen.

  • Har nedsatt känsel på insida lår eller kring könsorgan eller ändtarm.

  • Har ont efter en olycka.

Skärmdumpar av Min Doktors mobila app
Min Doktors app – din vårdcentral i mobilen
Tryggt och säkert med BankID
Recept direkt i appen
Över 3 miljoner patientbesök
4,8 av 5 betyg på App Store
Ladda ner appen

Vad kan jag göra själv?

  • Använd en kudde under svanken när du ska sitta eller sova.

  • Håll kroppen i rörelse. Stillasittande eller för lång vila gör att det tar längre tid för ryggbesvären att gå över.

  • Undvik att lyfta eller bära tunga saker när du har ont i ryggen.

  • Använd skosulor med svikt i när du promenerar eller står på ett hårt underlag till exempel på jobbet.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om du behöver söka vård för ditt ryggbesvär, eller om du har andra besvär kopplade till din smärta i ländryggen, är du alltid välkommen att konsultera Min Doktor.

Hos Min Doktor börjar ditt besök alltid med att du får besvara frågor skriftligt om dina besvär. Informationen blir del av din journal och behövs för att vi ska kunna göra en första bedömning. Om vi redan utifrån dina svar kan se att ditt besvär inte lämpar sig för digital vård utan kräver en fysisk undersökning så hänvisar vi dig till en fysisk vårdcentral eller akutmottagning. Du får i så fall självklart tillbaka patientavgiften.

Vi samarbetar med
Apotek Hjärtat logotypSkandia logotypUnilabs logotypSynlab Synlab