Så funkar ett digitalt vårdbesök
Svara på frågor om dina besvär.
Fyll i din hälsoprofil.
Starta ditt besök.
Få hjälp av vår vårdpersonal.
Betala efter besöket.
Patientavgift för ett läkarbesök
100 kr
För barn (0–fyller 19 i år) och äldre (över 84 år) är patientavgiften 0 kr.
Frikort gäller.
Observera att kostnaden kan ändras om du behöver träffa annan vårdpersonal än förväntat eller komma på återbesök.

Mag- och tarmbesvär

Att ha en krånglande mage är mycket vanligt. Det kan röra sig om alltifrån stressrelaterade problem till ärftliga sjukdomar eller tillfällig obalans. Magproblem kan vara mycket besvärande och påverka ens dagliga liv. Den goda nyheten är att det ofta är enkelt att bli bättre.

Allmänt om mag- och tarmbesvär

Magproblem är en vanlig anledning till att söka vård. Besvär som illamående, lös avföring, hård eller uppblåst mage kan ha många orsaker, och de flesta av dem är ofarliga. Mycket kan avhjälpas med egenvård, men i en del fall behöver du göra en utredning hos läkare. 

Akuta mag- och tarmbesvär

Om dina symptom har uppkommit nyligen och du inte har haft problem med magen tidigare, kan det bero på en matförgiftning eller infektion. Symptomen kan då vara kraftiga, med magont, kräkningar och diarréer. Du kan också ha lättare feber. Magsjuka av det här slaget går oftast över av sig själv, men det är viktigt att låta tarmen vila och bara äta lättsmält kost i små portioner. Läs mer här om olika akuta magåkommor: 

Kroniska mag- och tarmbesvär

Mag- och tarmproblem som har pågått i fyra veckor eller mer är kroniska, likaså besvär som kommer och går en längre tid. Orsakerna kan bland annat vara infektion, läkemedelsbehandling, matallergi, inflammatorisk tarmsjukdom eller IBS. Det är till stor hjälp vid en läkarutredning om du har fört anteckningar över dina besvär: vad du har ätit, vilka symptom du har, om du har gått ner i vikt, samt om du har börjat med några nya läkemedel eller kosttillskott. Läs mer om olika kroniska mag- och tarmbesvär: 

Vad är symptomen vid besvär i mage och tarm?

Vanliga symptom på mag- och tarmbesvär är:

  • Lös avföring, diarré

  • Hård avföring, förstoppning

  • Illamående

  • Kräkning

  • Nedsatt aptit

  • Gaser i magen, uppblåsthet

Många olika tillstånd kan ge likartade symptom, och ofta behövs en utredning för att avgöra vad som är den underliggande orsaken från fall till fall. 

Undersökning och behandling

Läkaren gör olika undersökningar för att ta reda på orsaken till dina besvär, vanligen i form av blodprover och ibland avföringsprov. Andra undersökningar som kan bli aktuella är gastroskopi och koloskopi, det vill säga att undersöka magsäcken respektive tjocktarmen med hjälp av en liten kamera. 

Behandlingen bestäms utifrån undersökningsresultaten. Många gånger räcker det med förändringar i kost och livsstil, och du kan till exempel få hjälp av en dietist. Vissa magsjukdomar behöver dock behandlas med läkemedel eller kirurgi. 

Skärmdumpar av Min Doktors mobila app
Min Doktors app – din vårdcentral i mobilen
Tryggt och säkert med BankID
Recept direkt i appen
Över 3 miljoner patientbesök
4,8 av 5 betyg på App Store
Ladda ner appen

Vad kan jag göra själv?

Mycket av det obehag som kan uppstå vid matsmältningsproblem går att komma till rätta med genom kost och dagsvanor. Här är några åtgärder som kan hjälpa vid magbesvär och lindra magont: 

  • Undvik svårsmält mat, som stekt, kryddad eller fettrik kost. Om du har akut diarré, bör du också undvika mjölk och mejeriprodukter. Många reagerar även på lök, kål och baljväxter som bönor och ärter. 

  • Dra ner på kolsyrade drycker.

  • Undvik sådant som innehåller sötningsmedel.

  • Se till att få i dig lagom med fibrer. Välj gärna lösliga fibrer, som havre eller psylliumfrö. Lösliga fibrer hjälper till att normalisera avföringen både vid trög och lös mage. 

  • Ta probiotikakapslar, som innehåller goda tarmbakterier. Det finns receptfritt på apoteket. 

  • Se till att fördela maten över minst tre måltider om dagen. Ät i en lugn och stressfri miljö. 

  • Drick tillräckligt med vatten, mellan en och två liter om dagen.

  • Vid förstoppning och uppblåsthet är motion en viktig del av egenvården. Fysisk aktivitet hjälper till att hålla igång tarmen och att få ut gaser ur magen. 

När ska jag söka vård?

Tveka inte att söka hjälp om egenvård inte har gett resultat inom ett par veckor. I vissa situationer ska du dock kontakta sjukvården så snart som möjligt. Det gäller vid: 

  • Uttorkning. Vid kräkning och diarré förlorar du mycket vätska, och du kan ha svårt att få i dig – och behålla – så mycket vatten som du behöver. Tecken på uttorkning är att du kissar mindre, har insjunkna ögon, är torr i munnen, samt känner dig omtöcknad, yr, trött eller har huvudvärk. 

  • Blod i avföringen eller kräkning. Någon enstaka droppe blod är ingen fara, men om du lägger märke till större mängder blod ska du kontakta vården omedelbart. Detsamma gäller om du har uppkastningar som är tjärliknande eller ser ut som kaffesump.

  • Tilltagande buksmärta, eller smärta som förflyttar sig mot nedre högra sidan av magen. Det kan vara tecken på blindtarmsinflammation. 

  • Gulfärgning av ögonvitor och slemhinnor, så kallad gulsot, eller ikterus. Det förekommer bland annat vid leverskada och stopp i gallgången.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om du har problem med magen, är du välkommen att höra av dig till Min Doktor. Vi hjälper dig med diagnos och säkerställer att du får rätt behandling för dina besvär.

Vi samarbetar med
Apotek Hjärtat logotypSkandia logotypUnilabs logotypSynlab Synlab