Senast uppdaterad:
2024-10-24
Matförgiftning har oftast ett snabbt förlopp. Förgiftningen beror på att du fått i dig bakterier, virus, gifter eller parasiter via mat. Trots att matförgiftning är relativt vanligt förekommande finns det mycket du kan göra för att undvika att drabbas.
När du äter något som du blir sjuk av brukar symptomen komma inom 1 timme till 2 dygn. Om matförgiftningen beror på bakterier, brukar symptomen sitta i mellan 12 timmar och 2 dygn.
Vanliga symptom är:
Kräkningar
Diarré
Smärta och kramper i magen
Svaghetskänsla
Det finns ingen behandling som stoppar matförgiftning. Det är däremot viktigt att lindra symptomen så gott det går. Vila och upprätthåll vätskebalansen genom att dricka mycket. Vätskeersättning återställer salt- och mineralbalansen.
Barn blir lätt uttorkade av diarréer och kräkningar. Det är därför viktigt att ditt barn får i sig lika mycket vätska som hen förlorar. Se till att ditt barn dricker ofta och lite åt gången. Om barnet får feber i samband med matförgiftning, leder även det lätt till uttorkning. Sök vård akut om ditt barn får hög feber, visar tecken på att vara uttorkat eller slött. Du bör också uppsöka vård om symptomen inte gått över efter 2 dygn.
Matförgiftning orsakas ofta av dålig hygien och bristfälligt hanterad mat. Det finns därför mycket du själv kan göra för att undvika att bli sjuk:
Håll kalla livsmedel kalla och varma livsmedel varma.
Tvätta händerna när du tagit i rått kött, och innan du hanterar livsmedel.
Diska skärbräda och kniv när du skurit i rått kött.
Skölj frukt och grönsaker ordentligt.
Ställ in kylvaror i kylen direkt.
Upphetta rester till minst 70 grader.
Om du misstänker matförgiftning, kan du höra av dig till Min Doktor. Vi bedömer symptomen och hjälper dig bli bra så snabbt som möjligt.
Min Doktor – trygg vård sedan 2013