Vad är migrän?
Migrän är en neurologisk återkommande sjukdom som orsakar en intensiv huvudvärk som kan variera i intensitet och från person till person. Ett migränanfall kan pågå från några timmar upp till flera dygn och en del upplever bara huvudvärken under ett migränanfall, medan andra bara känner av aurafasen utan huvudvärk.
Det finns flera olika varianter av migrän, varav de två vanligaste är migrän utan aura och migrän med aura. Migrän utan aura anses vara vanligare, men vissa kan uppleva båda varianterna vid olika tillfällen.
Migrän påverkar ungefär 15 procent av den vuxna befolkningen i Sverige och är vanligast hos kvinnor. Migrän debuterar ofta i puberteten, den kan även förekomma tidigare, till exempel hos barn i yngre skolålder.
Om du får migränliknande huvudvärk för första gången, bör du omedelbart kontakta läkare, liksom om migränanfallet varar i flera dygn.
Orsaker till migrän
Varför får man migrän? Anledningen till att vissa personer drabbas av migrän är inte helt fastställd, men det finns faktorer som visat sig öka risken för att man ska drabbas av migrän:
Stress, sömnbrist och hormonpåverkan
Oregelbundna måltider
Viss mat, till exempel stark ost, vin och choklad, kan utlösa migränanfall hos vissa personer
Lågt blodsocker, starkt ljus och väderomslag
Vid menstruation och ägglossning
Preventivmedel som innehåller östrogen kan förvärra migrän
Migrän hos barn
Huvudvärk hos barn är oftast inte migrän, men det kan vara det. Risken för migrän hos barn är större, om någon av föräldrarna har återkommande migrän.
Migränanfall hos barn varar oftast kortare tid jämfört med migränanfall hos vuxna.
Symptom vid migrän
Hur känns migrän? Migränsymptom börjar oftast komma plötsligt men många som ofta drabbas lär sig känna igen varningstecken. Migrän börjar oftast under tonåren eller i 20-årsåldern och återkommer sedan flera gånger under livet. Symptomen varierar, vissa upplever flera, medan andra bara får enstaka.
Migrän kännetecknas av intensiv huvudvärk som oftast påverkar ena sidan av huvudet. Till skillnad från vanlig huvudvärk brukar värken vid ett migränanfall vara så svårt att den hindrar vardagsaktiviteter. Den brukar också förvärras av fysisk aktivitet och av att röra på huvudet. Migrän kan ibland misstas för spänningshuvudvärk, och det är inte ovanligt att uppleva båda typerna av huvudvärk. Eftersom de kräver olika behandlingar är det viktigt att kunna skilja mellan dem. Därför är det viktigt att låta en läkare bedöma din huvudvärk för att fastställa vilken typ det rör sig om.
Det finns även klusterhuvudvärk och ögonmigrän, som har likheter med migrän men skiljer sig i symptom och orsaker. Klusterhuvudvärk är en extremt intensiv, ensidig smärta som kommer i attacker, medan ögonmigrän ofta innebär synstörningar utan huvudvärk - till skillnad från klassisk migrän, som kombinerar pulserande smärta med illamående och ljuskänslighet.
Migränanfall kan oftast delas in i fyra faser, men symptomen och vilka faser man upplever kan variera från person till person.
Första fasen: Prodromal- eller förvarningsfasen
Några vanliga symptom av migrän vid först fasen kan vara:
Svår och intensiv huvudvärk, oftast på ena sidan av huvudet, men den kan kännas på båda sidorna
Värken är dunkande eller pulserande och blir värre när du rör på huvudet eller ägnar dig åt fysisk aktivitet
Överkänslighet mot ljus, ljud och dofter
Illamående och kräkningar
Trötthet och koncentrationsproblem
Andra fasen: Aurafasen
Den andra fasen kallas aura. Den som har migrän med aura kan då uppleva synförändringar, såsom flimrande eller blinkande ljus och blindfläckar. Att lida av migrän med aura är ovanligt och de flesta har migrän utan aura.
Tredje fasen: Huvudvärks- eller smärtfasen
Den tredje fasen är själva huvudvärks- eller smärtfasen. Du kan då få en sådan kraftig huvudvärk att du inte förmår sköta dina vardagliga sysslor eller arbete. Det är också vanligt att uppleva ljus- och ljudkänslighet samt illamående i denna fas. Vissa drabbas även av kräkningar.
Fjärde fasen: Postdromal- eller återhämtningsfasen
Den fjärde och sista fasen är postdromal- eller återhämtningsfasen. Återhämtningen kan ta allt från några timmar till dagar och liknar ofta den inledande prodromalfasen. Vid ett kraftigt migränanfall kan du känna en trötthetskänsla i kroppen flera dagar efteråt.
Migrän med aura
Vissa personer får något som kallas migrän med aura. Den vanligaste typen av aura är synförändringar. Vid ett aura-anfall kan du uppleva suddiga och dallriga synintryck, blinkande eller flimrande ljus samt blinda fläckar. Även om det kan vara obehagligt med aura är det i stort sett ofarligt.
Förutom synrubbningarna kan du även få stickningar och domningar, oftast kring munnen och/eller ena armen. Det är vanligt att stickningarna börjar i handen för att sedan sprida sig upp längs armen.
Andra symptom vid migrän med aura är talsvårigheter och en konstig känsla i kroppen eller förvrängd kroppsuppfattning, vilket innebär att du upplever att din kropp känns annorlunda jämfört med hur den brukar kännas. Aura kommer oftast före själva huvudvärken och varar i snitt från 20-30 minuter upp till 1 timme. Att lida av migrän med aura är ovanligt och de flesta har migrän utan aura.
Vissa personer får aura-anfall utan den efterföljande huvudvärken. Detta förekommer i större utsträckning hos äldre. Aurafenomen som påverkar synen utan huvudvärk brukar kallas ögonmigrän. Det kan ibland vara svårt att skilja migränaura från vissa andra sjukdomar, till exempel stroke, eftersom de har liknande symptom. Så om du upplever migrän eller aura liknande symptom för första gången, ska du uppsöka vård.
Behandling
Vad hjälper mot migrän? Det finns ett flertal receptfria läkemedel som kan hjälpa migrän. Om du har återkommande migrän, finns det medicin som kan lindra pågående anfall. Det finns även flera typer av receptbelagda läkemedel mot migrän. Vissa lindrar akuta migränanfall, medan andra minskar risken för återkommande anfall.
Ibland räcker inte läkemedel för lindring av huvudvärken. Då finns det andra behandlingsalternativ som kan hjälpa till. Du ska däremot tala med en läkare innan du börjar med en annan behandling. Detta kan du göra för att få rätt behandling som hjälper för just den huvudvärken som du har.
Här är några behandlingar:
Konditionsträning
Fysioterapi
Kognitiv beteendeterapi, KBT
Behandling med botulinumtoxin
Transkutan nervstimulering, TENS
Akupunktur
Om inte vanliga receptfria, smärtstillande läkemedel hjälper, kan läkemedel som påverkar hjärnans serotonin omsättning hjälpa. Rådfråga närmaste apoteket om vilka preparat som kan fungera för dig.
När bör jag söka vård?
Om du har migrän och behöver ta medicin ofta eller upplever att medicinerna inte hjälper, bör du kontakta en läkare som hjälper dig att få rätt behandling.

Vad kan jag göra själv?
Migränanfall går över av sig själv, men det finns en del som du kan göra för att förebygga migrän och behandla pågående anfall:
Genom att skriva migrändagbok – det vill säga anteckna i kalendern när du får migrän och om du eventuellt tar något läkemedel – kan du lättare hitta vad som utlöser migränen och på så sätt förebygga den.
Migrän orsakas ofta av stress och sömnbrist. Återhämtning och vila är ett effektivt motmedel. Prova till exempel regelbunden yoga, meditation eller avslappningsövningar. Promenader och motion är också en bra återhämtning vid stress.
Hormonella förändringar, till exempel förändring av hormonnivåer vid menstruation, kan utlösa migränanfall. Då kan receptfria läkemedel som innehåller naproxen eller diklofenak fungera förebyggande.
P-piller och andra hormonpreparat kan påverka och försvåra migrän. Det kan i så fall vara aktuellt att byta typ av preparat.
När ett migränanfall väl är igång kan det hjälpa att ligga och vila i ett mörkt, tyst rum. Om du somnar, går migränanfallet ofta över snabbare.
Hur kan Min Doktor hjälpa?
Vi hjälper dig med bedömning och eventuell behandling av ditt huvudvärk. Om du har migrän och behöver ta medicin ofta eller upplever att medicinerna inte hjälper, kan du kontakta Min Doktor. Vi hjälper dig att få rätt behandling.