Faktagranskad av:
Henrik Kangro, legitimerad läkare, Min Doktor
Munsår är ett vanligt symptom på herpes kring munnen. Det är vanligt att små barn smittas, till exempel genom saliv från en förälder eller nära anhörig. Munsår självläker normalt, men kan behandlas för att lindra och förkorta läkningen. Viruset finns vilande i kroppen och kan komma tillbaka, men då i lindrigare form.
Munsår är ett vanligt symptom på herpes kring munnen. Det finns två sorters herpesvirus, simplex 1 och simplex 2, där det första oftast visar sig som munsår.
Både småbarn och vuxna kan få munsår när de smittats med herpesvirus. Ofta kommer det första utbrottet i samband med en förkylning när barnet är 3 till 6 år. Det kan också komma tidigare, då barnet är 1 till 2 år. Efter den första gången ligger viruset vilande i kroppen och kan komma tillbaka, men då i lindrigare form.
De första symptomen är att det börjar klia samt att huden runt munnen blir röd och svullen. Efter ett tag utvecklas vätskefyllda blåsor.
Munherpes smittar ofta genom saliv eller genom kontakt med de vätskefyllda blåsorna där viruset vanligen finns. Smittorisken är stor ända tills dess att munsåret är helt torrt.
Vissa barn kan också få feber, inflammerat tandkött och svårigheter att äta.
Ett spädbarn eller en bebis är särskilt känsligt för herpesvirus och kan få allvarliga virusinfektioner. I särskilda fall kan också nyfödda barn smittas med hjärnhinneinflammation.
Observera att det finns andra orsaker till munsår än herpes, till exempel muntorrhet.
Om ditt barns munsår inte läker efter 2 veckor, behöver du söka vård. Det kan till exempel handla om variga sår som inte blir bättre.
Om du är gravid och får munherpes för första gången, behöver du söka vård. Det kan då bli nödvändigt att förlösa med kejsarsnitt för att minimera riskerna för barnet.
Om du märker att ditt nyfödda barn får blåsor runt munnen, ska du söka hjälp omedelbart.
En läkarundersökning i kombination med de symptom som barnet har är normalt tillräckligt för att fastställa om munsåret beror på herpes kring munnen.
Det finns ingen behandling som tar bort viruset. Det ligger vilande och kan återkomma, men då i lindrigare form. Det finns däremot medicin som kan lindra symptomen och göra att infektionen läker snabbare.
Herpesviruset är mycket smittsamt. Om du själv har munherpes, ska du inte pussa på ditt barn. Var också noga med att ditt barn inte heller kommer i kontakt med något annat som du har vidrört med läpparna, till exempel bestick, glas eller muggar.
Var också särskilt noga med handhygienen. Använd desinfektionsmedel, tvål och vatten, eftersom dessa avsevärt minskar risken för spridning. Herpesviruset har nämligen svårt att klara sig i luften.
Om du märker att ditt barn har fått munsår, är det viktigt att du behandlar det så snabbt som möjligt för att undvika smittorisk. Det finns antiviruskrämer som du själv kan köpa på apoteket. Krämerna kan lindra symptomen. Se också till att hålla rent runt såren.
Det är inte konstigt om ditt barn petar eller kliar på blåsorna, men det kan göra att de tar längre tid att läka. Klipp därför barnets naglar korta och tvätta noga runt blåsorna.
Anteckna också gärna ditt barns symptom och hur de utvecklas.
Om ditt barn uppvisar symptom för munsår, är du välkommen att kontakta Min Doktor. Precis som hos andra vårdgivare inom primärvården, kan du som är vårdnadshavare söka vård för dina barn hos oss utan patientavgift.
Hos Min Doktor börjar ditt besök alltid med att du beskriver ditt eller ditt barns tillstånd genom att skriftligt svara på ett antal frågor om symptom och besvär. I vissa fall ber vi dig skicka in bilder som du tar med mobilen. Informationen blir del av journalen och behövs för att vi ska kunna göra en första bedömning. Vid behov kan läkaren också – efter att ditt ärende har skickats in skriftligt – kontakta er per telefon eller video för att exempelvis bedöma allmäntillstånd eller andningsbesvär.
Om vi redan på dina svar i formuläret gör den medicinska bedömningen att du eller ditt barn behöver träffa en läkare fysiskt, hänvisar vi er till en fysisk vårdcentral eller akutmottagning. Vi kan också göra bedömningen att besvären inte kräver läkarvård, utan att det räcker med egenvård eller rådgivning från apotek eller 1177.
Våra läkare, psykologer, barnmorskor och fysioterapeuter är erfarna och arbetar på svenska vårdcentraler eller sjukhus när de inte hjälper dig här. Våra patienter får vanligtvis kontakt med läkare inom en timme.
Min Doktor – trygg vård sedan 2013