Författare:
Carl Cervin, medicinsk skribent, Min Doktor
Nässelutslag (som även kallas urtikaria) förekommer hos barn i alla åldrar och orsakar upphöjda och kliande utslag på överkroppen, armarna och benen.
Sjukdomen går oftast över på ett par veckor, men kan också pågå en längre tid. Det finns dock effektiv behandling för besvären.
Om ditt barn har symptom som kan bero på nässelutslag, är du välkommen att kontakta Min Doktor. Vi hjälper dig med bedömning och behandling.
Nässelutslag är en vanligt förekommande hudsjukdom hos barn. Namnet kommer av att symptomen – framförallt utslag och klåda – påminner om de besvär som kan orsakas av brännässlor. På liknande vis kommer den medicinska termen för nässelutslag, urtikaria, från det latinska ordet för brännässla, Urtica dioica.
Vuxna kan också drabbas av nässelutslag. Symptomen påminner om de hos barn och behandlas på liknande vis. Läs mer om nässelutslag hos vuxna.
Totalt sett får var femte person i Sverige nässelutslag någon gång i livet. En liten del av dessa får en mer långvarig variant kallad kronisk urtikaria, som kan pågå i flera år.
Barn kan få nässelutslag av flera olika anledningar. Orsakerna delas därför in i tre grupper – allergiska, icke-allergiska samt fysikaliska nässelutslag.
Den här typen av nässelutslag orsakas av allergiframkallande ämnen och kan uppstå om ditt barn till exempel får i sig en viss typ av mat eller blir stucket av en geting eller ett bi.
Allergiska nässelutslag orsakade av matallergi är vanligast hos småbarn och spädbarn mellan 0 och 2 år, men förekommer också hos barn i 3- till 5-årsåldern och uppåt. Hos småbarn kan sjukdomen orsakas av allergi mot till exempel ägg eller mjölk, medan den hos barn i skolåldern ofta orsakas av allergi mot nötter eller jordnötter.
Den här typen av nässelutslag beror på att huden irriteras av något annat än allergi. Vanliga orsaker till icke-allergiska nässelutslag hos barn är:
Virusinfektioner (till exempel luftvägsinfektion eller infektion med förkylnings- eller covidvirus)
NSAID (ett slags antiinflammatoriska läkemedel som innehåller acetylsalicylsyra)
Icke-allergiska reaktioner på exempelvis växter eller bär (såsom jordgubbar och lingon)
Den här typen av nässelutslag beror på faktorer i barnets omgivning och är inte lika vanligt förekommande som allergiska och icke-allergiska nässelutslag. Exempel på orsaker till fysikaliska nässelutslag hos barn är:
Tryck: Besvären uppstår på grund av tryck mot barnets hud, orsakat av till exempel en tung ryggsäck eller åtsittande kläder.
Värme: Nässelutslagen orsakas av att barnet utsätts för värme i samband med exempelvis ansträngning, feber eller varma bad.
Kyla: Besvären orsakas av att barnet utsätts för hastiga temperaturförändringar eller kyla.
Solljus: Nässelutslagen uppstår efter att barnets hud har utsatts för solljus.
Nässelutslag smittar inte och kan inte överföras genom kontakt med någon som har sjukdomen. Ditt barn kan dock behöva stanna hemma från skolan tills dess att orsaken till utslagen har fastställts eller om klådan är alltför besvärande.
Vid nässelutslag tar det oftast bara några minuter eller timmar från det att barnet har kommit i kontakt med det allergiframkallande eller irriterande ämnet, alternativt utsatts för den fysikaliska påfrestningen, innan symptomen börjar märkas.
Vanliga symptom vid nässelutslag hos barn är:
Upphöjda och rödaktiga utslag, som ofta är lite blekare i mitten och omgivna av rodnad. Utslagen kan vara allt från några millimeter till flera centimeter i diameter. Antalet kan också variera, från några få till en stor mängd. Utslagen uppstår vanligtvis på överkropp, armar och ben, men kan förekomma på hela kroppen.
Klåda, som kan vara intensiv och ge en brännande känsla på huden. Det är vanligt att klådan märks av redan innan barnet har fått några utslag.
Angioödem, som är en djupare svullnad i huden. Svullnaden drabbar oftast ansiktet – framförallt huden runt ögonen och området runt munnen – samt händerna, fötterna och könsorganen.
Ett annat kännetecken för nässelutslag är att utslagen kommer plötsligt, varar i några timmar upp till ett dygn och sedan försvinner utan att lämna några märken. Efter ett tag uppstår nya utslag på andra delar av kroppen.
Det kan vara svårt att diagnostisera nässelutslag, eftersom symptomen kommer och går. Ett flertal andra hudbesvär som förekommer hos barn, som till exempel eksem, svinkoppor, akne och psoriasis, kan dessutom ge symptom som påminner om nässelutslag. I oklara fall kan därför tester eller en mer omfattande utredning behövas för att fastställa vad ditt barn har drabbats av.
Sjukdomens längd kan variera. Man skiljer därför mellan akut urtikaria, som betecknar ett kortare sjukdomsförlopp, och kronisk urtikaria, som innebär ett längre.
De flesta barn som drabbas av nässelutslag får akut urtikaria, som innebär att symptomen oftast går över inom några dagar eller veckor. I många fall finns det en tydlig orsak till besvären, som till exempel en virusinfektion eller matallergi.
En liten andel av befolkningen (cirka 1 till 2 procent) får kronisk urtikaria, som i allvarliga fall kan orsaka stora besvär – till exempel kan klåda och obehag från utslagen påverka sömnen och leda till sömnbrist och trötthet.
Vid kronisk urtikaria pågår besvären en längre tid. Till skillnad från akut urtikaria kan det vara svårt att avgöra varför sjukdomen har uppstått och orsaken förblir därför i många fall okänd. Symptomen försvinner så småningom, men det kan ta månader eller år.
I samband med nässelutslag frisätts histamin i huden, vilket leder till symptom som svullnad, rodnad och klåda. Vid behandling av nässelutslag hos barn används därför ofta antihistaminer, som är läkemedel som motverkar effekterna av histamin.
Vid kronisk urtikaria kan besvären pågå under lång tid trots behandling. Sjukdomen går oftast över till slut, men det kan i vissa fall ta flera år.
Du rekommenderas att söka vård om ditt barn får:
Nässelutslag flera gånger
Utslag som inte går över inom en vecka
Utslag som snabbt breder ut sig
Svåra eller tilltagande besvär
I sällsynta fall kan allergiska nässelutslag leda till en anafylaktisk chock, som är en allvarlig och i värsta fall livshotande allergisk reaktion på det ämne som har orsakat utslagen. Du ska därför söka vård akut om ditt barn har nässelutslag och:
Får svårt att andas
Blir mycket trött och slött
Läpparna eller tungan svullnar upp
Det finns ett par saker som du kan göra för att minska besvären om ditt barn har drabbats av nässelutslag.
Efter att ha rådgjort med läkare eller farmaceut kan du använda receptfria läkemedel för att behandla ditt barns symptom.
Använd svalkande lotion, kräm eller kylbalsam för att lindra ditt barns klåda.
Om nässelutslagen är mycket besvärande, kan du placera en kall handduk på det drabbade hudområdet.
Försök att få ditt barn att inte klia på utslagen, eftersom det kan irritera huden och förvärra klådan.
Om ditt barn har nässelutslag som det finns en tydlig orsak till, är det viktigt att du ser till att barnet undviker sådant som kan orsaka eller förvärra symptomen.
Välkommen att kontakta Min Doktor, om ditt barn har symptom som kan bero på nässelutslag. Vi hjälper dig med bedömning och behandling direkt i mobilen.
Min Doktor är en primärvårdgivare, vilket innebär att precis som hos andra vårdgivare inom primärvården, kan du som är vårdnadshavare söka vård för dina barn hos oss utan patientavgift. Många av våra läkare, psykologer, barnmorskor och fysioterapeuter arbetar på sjukhus och vårdcentraler när de inte hjälper patienter via Min Doktor. Den rådgivning och behandling som du får hos oss är därmed lika säker som den du får på din vårdcentral.