Senast uppdaterad:
2024-10-24
När du får ont i axeln kan det bero på alltifrån felaktig belastning till överansträngning och stelhet. Problemen går ofta över av sig själva, men ibland kan du behöva lite hjälp på traven för att bli bra.
Symptomen ser olika ut beroende på vad som orsakar värken.
Impingement är ett tillstånd som kan göra det svårt att röra axeln. Det beror på att det blivit för trångt där senorna passerar. Problemet kan bero på både åldersförändringar och överbelastning.
Ibland beror axelproblem på stelhet uppkommen av stillasittande och snedbelastning eller överansträngning. Värken förekommer ofta tillsammans med nack- och ryggproblematik.
Frusen axel är ett tillstånd som börjar med smärta när du rör axeln. Så småningom kan det kännas svårt att röra armen, och du blir gradvis allt stelare. Man får ofta ont när man lyfter armen åt sidan, även med läkarens hjälp.
Musarm är ett vanligt problem för personer som sitter mycket vid datorn. Du vinklar handleden svagt uppåt samtidigt som du spänner fingrarna. Detta leder till en konstant anspänning, som kan orsaka värk som strålar upp i armen mot axeln.
Vid impingement är det viktigt att hålla axeln i rörelse, annars kan problemet förvärras. Sjukgymnastik brukar kunna hjälpa. Musklerna i axeln behöver tränas upp och underhållas för att kunna avlasta senorna som hamnat i kläm.
I många fall blir allmän stelhet och överansträngning bättre av mjuka styrkeövningar i form av sjukgymnastik. En sjukgymnast kan hjälpa dig med träningsprogram och övningar. Många blir också hjälpta av att gå till en kiropraktor eller naprapat.
Vid svårare smärtor kan en kortisonspruta in i leden lindra. Kyla, värme och tensbehandling har också visat sig smärtstillande vid frusen axel. Det kan i vissa fall ta upp till 2 år för en frusen axel att läka. I mer ovanliga fall kan det bli aktuellt med en operation.
När du fått ont i axeln av musanvändning är det viktigt att bryta det dåliga ergonomiska mönstret. Du kan också behöva gå på fysioterapi en tid. Om du har mycket ont, kan en värktablett hjälpa.
Att träna är ett effektivt sätt att undvika ledproblem generellt. Du stärker då ledband och muskler och förebygger stelhet, snedbelastning och överansträngning. Tänk också på din ergonomi, om du har ett stillasittande arbete.
Hör av dig till Min Doktor, om du upplever att du har problem med axlarna. Vi tittar på symptom och problematik och hjälper dig att få rätt behandling.
Min Doktor – trygg vård sedan 2013