Senast uppdaterad:
2024-10-24
När du får ont i benhinnorna brukar det kallas för benhinneinflammation. Namnet till trots så handlar det inte om en inflammation, utan i de allra flesta fall om en belastningsskada. Oftast läker det ut av sig själv, men i vissa fall krävs behandling.
Smärtan brukar kännas som mest på framsidan eller insidan av smalbenet. Inledningsvis brukar man få ont efter överbelastning, till exempel när man gått eller sprungit långt eller på hårt underlag. Så småningom, om benhinneinflammationen förvärras, kan det göra ont även under tiden du rör dig.
Ett annat vanligt symptom är stelhet. Det kan till exempel kännas obehagligt att röra på benen efter en stunds stillasittande. Om du istället har rört dig mycket under dagen, kan du uppleva en molande smärta efter några timmar.
När du får benhinneinflammation är det viktigt att du vilar och undviker överansträngning, eftersom detta kan förvärra tillståndet. Detta gäller särskilt om en specifik aktivitet utlöst problemet, som till exempel löpning på hårt underlag.
Om problemen fortsätter efter några veckor trots vila, kan du få hjälp av en fysioterapeut, naprapat eller sjukgymnast.
I svårare fall kan en operation bli aktuell. Operationen brukar ge goda resultat och de allra flesta brukar vara symptomfria 3 månader efter ingreppet.
När du har problem med benhinnorna är det viktigt att du är noga med ditt val av skor. De bör vara stadiga och ha kraftig sula. Ett ortopediskt inlägg kan ge ytterligare stabilitet och verka lindrande.
Hör av dig till Min Doktor, om du misstänker att du överansträngt benhinnorna eller har smärta som inte går över på framsidan eller insidan av smalbenet. Vi hjälper dig att få rätt behandling.
Min Doktor – trygg vård sedan 2013