Författare:
Boel Sandros, medicinsk skribent, Min Doktor
Halsont är ett symptom på irritation och inflammation i hals och svalg. I de flesta fall beror halsont på en vanlig förkylning och då brukar det gå över inom ett par veckor. Om du har ont i halsen en längre tid, och egenvård inte hjälper, bör du kontakta sjukvården.
Det är vanligt att ha ont i halsen ibland, och det är sällan tecken på någon allvarlig sjukdom. Ofta beror halsont på en övre luftvägsinfektion. Då kan du ha andra symptom samtidigt, som till exempel feber, snuva och hosta.
I en del fall är halsont tecken på att något irriterar svalget, som till exempel halsbränna och sura uppstötningar. Då kan besvären komma och gå, eller hålla i sig en längre tid.
Smärta är ett tecken på retning, skada och inflammation. Smärta i halsen uppkommer när vävnaderna i halsen och svalget är drabbade. Alla former av retning och skada ger upphov till inflammation. Det är kroppens sätt att försvara sig mot fortsatta skador, och inflammationen behövs för att läka vävnaderna.
Inflammation är inte detsamma som infektion. Infektion är däremot en vanlig orsak till inflammation, inte minst när du har ont i halsen. Vanligast är olika virusinfektioner, men en del infektioner beror på bakterier. Vid en luftvägsinfektion har du som regel också andra symptom, som feber eller snuva. Besvären går över inom några dagar till någon vecka.
Du kan också få ont i halsen om du skriker eller sjunger högt, eller när du motionerar i kallt väder, om du andas in kall och torr luft genom munnen.
Långvarigt eller återkommande halsont har ofta andra orsaker, som till exempel sura uppstötningar i samband med refluxsjukdom eller rökning. I ovanliga fall är kroniskt halsont tecken på en envis bakterieinfektion eller en tumörsjukdom i halsen.
Här är några orsaker till halsont:
Halsböld
Körtelfeber (mononukleos)
Stämbandsinflammation
Halsbränna, sura uppstötningar (gastroesofagal refluxsjukdom)
Halsont i samband med infektion kan vara mycket besvärande. Det kan svida, bränna, klia och värka. Smärtan kan vara mer uttalad när du sväljer, pratar och rör på huvudet, och det kan även vara svårt att svälja. Andra symptom som kan förekomma samtidigt som halsont är:
Heshet
Snuva
Svullnad i svalget
Svullna halsmandlar (tonsiller)
Svullna lymfknutor i området runt halsen och käkarna
Behandlingen varierar beroende på vad som orsakar smärtan i halsen. Om halsontet beror på en virusorsakad förkylning, går det över av sig själv. Om du har ont i halsen på grund av en bakterieorsakad halsfluss, kan du behöva antibiotika.
Om du har ont i halsen och påverkad andning, svårt att gapa eller inte kan svälja din egen saliv, rekommenderas att du söker vård akut. Du bör även söka akut om du har ont på ena sidan av halsen, och är svullen där.
Om ditt halsont inte har gått över på ett par veckor, eller om du ofta har ont i halsen, bör du kontakta vårdcentralen. Om du har halsont och hög feber, men inga andra symptom på förkylning eller influensa, bör du också kontakta vårdcentral eller jouröppen mottagning.
Halsont går oftast över av sig själv. Du kan prova följande åtgärder för att lindra besvären:
Varm dryck kan kännas lenande vid halsont. Även kall glass och yoghurt kan lindra.
Halstabletter och sockerfria sugtabletter kan tillfälligt dämpa halsont.
På apotek finns halstabletter med lätt lokalbedövande effekt, samt munhålespray som kan påskynda tillfrisknandet.
Receptfria värktabletter kan lindra smärtan om du har mycket ont i halsen. Dessa brukar också vara febernedsättande.
Om du har ont i halsen på grund av halsbränna eller sura uppstötningar, kan du prova receptfria läkemedel som verkar magsyrahämmande. Tänk på att inte äta mycket nära inpå sänggåendet och prova gärna att ha en extra kudde när du sover.
Om du har feber eller känner dig hängig, behöver du ta det lugnt och vila. Överansträng dig inte fysiskt.
Vila rösten om du är hes. Du bör varken prata eller viska. Heshet är tecken på stämbandsinflammation och den läker snabbast om du är tyst.
Tänk på att inte utsätta andra för smitta. Håll dig hemma så länge du har feber eller känner dig sjuk. Hosta/nys i armvecket och tvätta händerna ofta.
Om du har halsont, kan du kontakta Min Doktor för bedömning samt eventuellt provtagning och behandling.
Min Doktor – trygg vård sedan 2013