Senast uppdaterad:
2024-10-24
Det är vanligt att ha ont i hälsenan. Det kallas ofta för hälseneinflammation, men egentligen rör det sig om problem som uppkommit av små skador på hälsenan. Risken för problem ökar om du är äldre, går i ostadiga skor eller om du belastat foten mer än vanligt.
Hälseneinflammation gör ont. Hälsenan, foten och vaden kan ibland kännas stela. Du kan också få en knöl på hälsenan strax ovanför hälen.
För att snabbt komma tillrätta med problemen är det viktigt att behandla hälseneinflammation i ett så tidigt skede som möjligt.
En sjukgymnast kan ge dig övningar som hjälper. Det är värdefullt i både förebyggande syfte och under läkningsprocessen.
I svårare fall kan du behöva operera hälsenan. Det är efter operationen viktigt att träna upp fotleden för att återfå styrka och stabilitet. Det kan ta upp till ett halvår innan hälsenan är helt återställd. Träningen förkortar läkningstiden och minskar risken för framtida skador.
Förebygg problemet genom att undvika överbelastning.
Välj skor med bra stabilitet och kraftig sula.
När du får ont ska du vara extra försiktig med alla former av påfrestningar – undvik till exempel löpning och hopp.
Kom ihåg att kraftig övervikt kan förvärra problemet.
Om du har väldigt ont, kan du ta en värktablett.
Kontakta Min Doktor, om du får ont i hälsenan och inte märker av någon förbättring på en vecka. Vi kan ta reda på vad som orsakar problemen och se till att du får behandling, vård och experthjälp.
Min Doktor – trygg vård sedan 2013