Senast uppdaterad:
2024-10-24
När du får ont i handen handlar det i många fall om överansträngning. Kanske har du burit något tungt eller gjort rörelser du vanligtvis inte gör. Smärtan går oftast över av sig själv. Det finns dock tillfällen när du bör söka vård för att utreda om smärtan beror på något som bör åtgärdas.
Obehaget kan ta sig olika uttryck:
Handen gör ont när du belastar den.
Det sticker, pirrar eller domnar i hela eller delar av handen.
Du upplever en brännande känsla i handen.
Det kan vara svårt att greppa både lätta och tunga föremål.
När det rör sig om överansträngning försvinner besvären oftast av sig själva. Det är bra att vila handen så mycket som möjligt – särskilt från repetitiva rörelsemönster, om det är sådana som orsakat problemen. Ibland kan det hjälpa att hålla handen i högläge.
Om du har mycket ont, kan du i vissa fall få en kortisonspruta in i leden.
Om det istället rör sig om någon annan bakomliggande diagnos, exempelvis reumatism, bör det utredas separat. Behandlingen anpassas därefter.
Det finns stretchövningar du kan göra för att snabbare läka från en överbelastning. Om du har väldigt ont, kan du ta en värktablett.
Kontakta Min Doktor om värken kommer plötsligt, hastigt byter skepnad eller om handen blir röd och svullen. Vi kan också ge dig råd och hjälp när du misstänker en förslitningsskada. Ibland kan sjukgymnastik hjälpa för att komma till bukt med problemen.
Min Doktor – trygg vård sedan 2013