Senast uppdaterad:
2024-10-24
Att ha ont i ryggen är vanligt. De flesta får ont i nedre delen av ryggen, ländryggen, men även bröstryggen, som sitter högre upp, kan göra ont. Värken är ofta övergående och tillfällig, men det finns även kronisk ryggvärk som kräver långtidsbehandling.
Ont i ryggen kan bero på många orsaker, som till exempel felaktig arbetsställning med överbelastning av muskler eller påverkan på nerver. Spända muskler kan också ha en psykologisk orsak, där stress, oro och nedstämdhet kan ge ont i ryggen som ett av flera symptom.
Även övervikt med svag mag-/bukmuskulatur kan leda till felbelastning och ryggvärk.
Sjukdomar som reumatism, artros och andra autoimmuna, inflammatoriska sjukdomar kan i vissa fall också ge ryggvärk som ett symptom.
Vanlig ryggvärk (lumbago) och ryggskott (lumbago acuta) är vanligt. Ryggskott kännetecknas av en mycket skarp smärta som ofta uppstår i samband med ett lyft och en vridning av ryggraden.
Ischias eller lumbago ischias är en annan typ av ryggvärk, där smärtan från ländryggen också strålar ner i ett ben på grund av en inflammation i ischiasnerven. Förutom smärta kan även känseln påverkas.
Vid värk i bröstryggen känns smärtan oftast mellan skulderbladen, vilket vanligtvis beror på spända muskler. I ovanliga fall kan smärta i bröstryggen vara relaterad till hjärt-kärlsjukdom.
Ryggvärk är ofta en tillfällig och övergående smärta. Receptfria, smärtlindrande läkemedel lindrar i de flesta fall.
Om det rör sig om en sjukdomsorsakad ryggsmärta, som vid till exempel reumatism eller artros, behövs ofta speciell behandling.
Vid psykologiska orsaker och stressrelaterad ryggvärk kan en psykolog och KBT (kognitiv beteendeterapi) ge positiv effekt och minska ryggvärken.
I vissa fall krävs en operation för att komma tillrätta med ryggproblemen. Detta gäller till exempel vid problem med att ryggradens diskar har sjunkit ihop.
Naprapater, kiropraktorer och sjukgymnaster är specialiserade på att behandla ryggvärk. De utför oftast en undersökning, analys och manuell behandling med tryck, massage och uträtande av ryggmuskulatur och leder. De kan också hjälpa dig att ta fram ett individuellt tränings- eller rörelseprogram som kan lindra ryggvärken och förhindra att den återkommer.
Om ryggvärken håller i sig i mer än 2 veckor, kan du behöva konsultera läkare. Om du har ont i ryggen varje dag i mer än 3 månader, kan du ha drabbats av kronisk ryggvärk som behöver speciell utredning och behandling efter läkardiagnos.
Det finns inget vetenskapligt stöd för att alternativa metoder som massage, akupunktur, tens, kyla och värme eller ultraljud hjälper vid ryggont, även om de kan ha placeboeffekt.
Det finns mycket du kan göra själv för att både förebygga och lindra ryggvärk:
Rörelse och att ta pauser under arbetsdagen är viktigt. Försök avsätta 5 minuter varje timme där du reser dig och går lite, rullar på axlar och vrider nacken från sida till sida. Stå gärna upp istället för att sitta ner när du jobbar, om möjligt.
Vardagsmotion, som att gå eller cykla till jobb eller skola, är bra för att undvika eller lindra ryggvärk.
Övrig fysisk aktivitet som styrketräning på gym, simning, löpning, yoga och annan träning är också bra för att motverka och lindra ryggvärk. Den bästa träningen är den som blir av, så välj en träningsform som du tycker är rolig och som passar din livsstil.
Vid tillfällig ryggvärk kan smärtstillande, receptfria läkemedel lindra. En kombination av paracetamol och ibuprofen kan ge starkare effekt, men diskutera gärna med apotekspersonal för rätt dosering. Det kan vara bra att kombinera receptfria, smärtstillande läkemedel med en promenad eller annan lättare fysisk aktivitet för att lösa upp muskelspänningar som annars kan förvärra ryggvärken.
En sjukgymnast kan hjälpa dig med ryggövningar som stärker och rehabiliterar din rygg och som är individuellt anpassade till dig.
När du lyfter tunga föremål ska du tänka på att hålla det du lyfter nära kroppen, böja på knäna och inte vrida ryggen i sidled.
Om inte ryggvärken går över av sig själv efter 2 veckor, bör du konsultera läkare. Här kan Min Doktor ge snabb hjälp.
Sök akut vård om du har ryggvärk och samtidigt:
Tappar känseln och får domningar och stickningar i båda benen
Tappar känseln och får domningar och stickningar kring ändtarm och könsorgan
Inte känner att du är kissnödig eller kissar på dig
Min Doktor – trygg vård sedan 2013