Så funkar ett digitalt vårdbesök
Svara på frågor om dina besvär.
Fyll i din hälsoprofil.
Starta ditt besök.
Få hjälp av vår vårdpersonal.
Betala efter besöket.
Patientavgift för besök hos psykolog
100 kr
För barn (0–fyller 19 i år) och äldre (över 84 år) är patientavgiften 0 kr.
Frikort gäller.
Observera att kostnaden kan ändras om du behöver träffa annan vårdpersonal än förväntat eller komma på återbesök.

Oro

Alla känner oro ibland och den yttrar sig ofta som en inre spänning, nervositet eller ängslighet. Det är också vanligt att oro ger fysiska symptom som till exempel förhöjd puls, svettningar och huvudvärk.

Om oro

Det är naturligt att känna oro inför förändringar i tillvaron. Det kan till och med vara positivt och ge motivation om du behöver förändra eller utföra något.

Om du oroar dig ofta och känner oroskänslor utan att riktigt veta varför, kan du behöva hitta en effektiv motvikt till oron. I många fall går det att komma tillrätta med problemet på egen hand, men du kan också behöva komma i kontakt med läkare eller psykolog.

Symptom vid oro

Oro kan yttra sig på olika sätt. Många känner en oro i kroppen, en inre spänning, nervositet eller ängslighet. Tankarna maler och det kan bli svårt att se lösningar på problem. Det är också vanligt att oro kan ge fysiska symptom som tillfälligt förhöjd puls, svettningar, ont i magen och huvudvärk.

Behandling

Oron försvinner oftast av sig själv, men ibland går den inte över. När oron tar över större delen av din tankeverksamhet är det dags att göra något åt din situation. Kanske behöver du förändra din jobb- eller familjesituation för att få en lugnare tillvaro?

GAD, eller generellt ångestsyndrom, är en diagnos som också yttrar sig som oro. GAD kännetecknas av att du känner dig konstant orolig, ofta av vardagliga händelser. Om du har GAD, känner du ofta av fysiska symptom som spända muskler, ont i ryggen, ont i magen och huvudvärk.

Oro och ångest kan också vara symptom på depression. För depression finns bra hjälp att få genom läkemedelsbehandling och terapi, till exempel KBT, kognitiv beteendeterapi. En läkare kan hjälpa dig med diagnos och behandling.

Om du får väldigt starka oroskänslor och är nära att skada dig själv eller någon i din omgivning, ska du söka vård akut.

Skärmdumpar av Min Doktors mobila app
Min Doktors app – din vårdcentral i mobilen
Tryggt och säkert med BankID
Recept direkt i appen
Över 3 miljoner patientbesök
4,8 av 5 betyg på App Store
Ladda ner appen

Vad kan jag göra själv?

Det finns effektiva tekniker mot oro som du kan utföra på egen hand, till exempel avslappningsmetoder, mindfulnessövningar, yoga, meditation, andningsövningar eller vanliga skogspromenader.

Oron beror ofta på en förändring i tillvaron eller en situation i din vardag som inte är bra för dig. I det här fallet behöver du ta tag i problemet och försöka hitta en lösning. Att prata med någon du litar på, till exempel en vän eller en familjemedlem, kan hjälpa. Kanske behöver du byta jobb eller ändra din studiesituation.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om du på egen hand har provat olika metoder mot oro och de inte hjälper, är du välkommen att kontakta Min Doktor för att få professionell hjälp att ta itu med och bli av med din oro.

Min Doktor – trygg vård sedan 2013

Öppet alla dagar, dygnet runt
95% patientnöjdhet
Över 3 miljoner patientbesök
Sök vård för oro
Vi samarbetar med
Apotek Hjärtat logotypSkandia logotypUnilabs logotypSynlab Synlab