Så funkar ett digitalt vårdbesök
Svara på frågor om dina besvär.
Fyll i din hälsoprofil.
Starta ditt besök.
Få hjälp av vår vårdpersonal.
Betala efter besöket.
Patientavgift för ett läkarbesök
100 kr
För barn (0–fyller 19 i år) och äldre (över 84 år) är patientavgiften 0 kr.
Frikort gäller.
Observera att kostnaden kan ändras om du behöver träffa annan vårdpersonal än förväntat eller komma på återbesök.

Pollenallergi

Pollenallergi hör till de vanligaste allergierna i Sverige. Ungefär 20 procent av alla ungdomar och vuxna bedöms vara drabbade. Ofta går det att hålla symptomen under kontroll med receptfria läkemedel och genom att på olika sätt minska mängden pollen i närmiljön.

Allmänt om pollenallergi (säsongsallergi)

Vid pollenallergi har du en allergi som är riktad mot pollen. Tillståndet brukar även kallas för säsongsbunden allergi, eller säsongsallergi, eftersom den bara uppträder under en viss del av året. Du kan också ha säsongsallergi mot olika sporer, som till exempel från mögelsvampar, alger, mossor och ormbunkar.

En rad olika pollensorter och sporer kan vara allergiframkallande, men de flesta som har säsongsallergi brukar vara allergiska mot björkpollen, gräspollen eller gråbopollen. Beroende på vilken sorts pollen du reagerar på kan du ha besvär under olika delar av pollensäsongen. Som en tumregel brukar anges att björkpollenallergi ger symptom i samband med lövsprickningen, gräspollenallergi märks under högsommaren, och gråbopollenallergi under sensommaren.

I ovanliga fall kan du få korsallergi. Då reagerar du på proteiner som är snarlika dem som du är allergisk mot. Ett vanligt exempel är korsallergi mot äpplen hos personer med björkpollenallergi.

Symptom vid pollenallergi

Pollenallergi kallas ibland för hösnuva och brukar kännetecknas av rinnsnuva, nästäppa och kliande ögon. Personer med svårare allergi kan även få besvär från de nedre luftvägarna, som hosta och astma. Många upplever att de är ständigt trötta under pollensäsongen. Det kan förklaras av att nästäppan och snuvan gör det ansträngande att andas, vilket påverkar sömnen.

Om du har korsallergi, kan du även få klåda och svullnad runt läppar och svalg när du äter något som du är reagerar på. I ovanliga fall utvecklas en svårare allergisk reaktion, med illamående, diarré, astma eller anafylaktisk chock.

Typiska symptom vid pollenallergi och korsallergi är:

  • Röda, kliande ögon

  • Svullnade ögonlock

  • Nysningar och nysattacker

  • Nästäppa

  • Vattnig rinnsnuva

  • Trötthet

  • Klåda i halsen

  • Hosta, retning i hals och luftrör

  • Astma

  • Klåda runt munnen (vid korsallergi)

  • Orolig mage (vid korsallergi)

Om du känner att luftrören och andningen påverkas av din allergi, bör du söka vård eftersom du kan riskera att utveckla astma.

Undersökning

Det är oftast inte nödvändigt att söka läkarvård för lindriga eller måttliga besvär som inte påverkar de nedre luftvägarna. Det brukar räcka att behandla med receptfria medel. Om du har svåra besvär, bör du kontakta vården.

Diagnosen pollenallergi kan ställas utifrån dina symptom och din sjukdomshistoria, efter att andra orsaker till besvären har uteslutits. För att ta reda på vilka pollen det är du reagerar på kan du få genomgå en allergiutredning, med bland annat olika allergitester, men det brukar sällan behövas. 

Behandling vid pollenallergi

De flesta pollenallergiker får tillräcklig symptomlindring av receptfria preparat, men vissa behöver få starkare allergimedicin på recept. Det går även att behandla pollenallergi med så kallad allergen immunterapi. Detta görs vid en särskild allergimottagning.

Receptfria läkemedel

Det finns en uppsjö av receptfria läkemedel för pollenallergi. Ta gärna hjälp av apotekspersonalen för att hitta det läkemedel som är lämpligast för dig. 

De flesta av de receptfria preparaten – tabletter, nässprayer och ögondroppar – innehåller antihistamin, det vill säga ett ämne som blockerar histamin. Vissa av nässprayerna innehåller kortison, ett läkemedel som verkar inflammationsdämpande. Många behöver ta antihistamintabletter, men för en del räcker det med enbart nässpray eller ögondroppar. Det går också bra att kombinera tabletter med nässpray och ögondroppar. En del av antihistamintabletterna kan ge biverkningar som dåsighet och trötthet, men inte alla.

Det är viktigt att börja använda preparaten redan när de första symptomen börjar märkas. Antihistamin brukar göra att symptomen lättar inom 15 minuter till 1 timme. Nässpray med kortison ger märkbar effekt först efter några dagars användning.

Receptbelagd allergimedicin

Om du inte blir tillräckligt hjälpt av de receptfria läkemedlen, kan du vända dig till läkare för att få starkare mediciner på recept, till exempel inhalationsbehandling om du har astmabesvär. 

Allergen immunterapi, AIT

Om inte läkemedelsbehandling räcker eller om du är på väg att utveckla astma, finns det möjlighet att få allergen immunterapi, “allergivaccinering”. Du kan då antingen få injektioner med successivt ökad mängd av ett eller flera allergener, eller allergener i tablettform. Injektionerna ges med täta intervall i början och därefter var 6:e vecka. Tabletterna är avsedda att smälta under tungan och ska tas en gång om dagen. AIT mot pollenallergi brukar pågå i 3 års tid.

När bör jag söka vård?

Sök vård akut om du har pollenallergi med astmasymptom och svårigheter att andas. Detsamma gäller om det är ett litet barn som har svåra besvär, i synnerhet om andningen påverkas.

Om du har symptom från de övre luftvägarna och ögonen, men inte får tillräcklig lindring genom egenvård, kan du boka en tid på vårdcentralen.

Skärmdumpar av Min Doktors mobila app
Min Doktors app – din vårdcentral i mobilen
Tryggt och säkert med BankID
Recept direkt i appen
Över 3 miljoner patientbesök
4,8 av 5 betyg på App Store
Ladda ner appen

Vad kan jag göra själv?

Förutom egenvård med receptfria läkemedel bör du se till att undvika exponering för pollen så gott det går. Om du till exempel vill ta en löptur, kan du passa på när det är mindre mängder pollen i luften, som precis efter ett regnväder eller på morgonen medan daggen finns kvar. Annat du kan göra är:

  • Följ pollenprognosen så att du kan påbörja och anpassa din behandling i god tid.

  • Byt kläder när du har varit utomhus.

  • Häng inte ut kläder eller sängkläder på vädring eller tork utomhus.

  • Skölj bort pollen ur håret innan du går och lägger dig.

  • Skölj näsan med koksaltlösning före läggdags. Du kan blanda egen koksaltlösning genom att lösa upp 1 tesked bordssalt i 0,5 liter ljummet vatten. Använd helst salt utan jod. Särskilda hjälpmedel för nässköljning finns att köpa på apotek.

  • Vädra sovrummet på natten eller tidigt på morgonen då pollenhalterna är låga.

  • Undvik kontakt med husdjur som varit ute och fått pollen i pälsen, alternativt skölj ur pollen ur deras päls.

  • Ha fönster stängda under dagen när pollennivåerna är högre.

  • Om du har gräsallergi, bör du klippa gräset på morgonen när daggen binder pollenkornen.

  • Undvik att röka och att vara i rökiga miljöer, eftersom pollenallergi förvärras av tobaksrök.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om du misstänker att du har pollenallergi, är du välkommen att kontakta Min Doktor. Vi kan göra en bedömning, ge dig diagnos och råd om behandling. Du kan också kontakta oss om du redan vet att du har pollenallergi, men inte blir hjälpt av receptfria behandlingsmetoder. Vi kan även hjälpa dig med receptförnyelse.

Vi samarbetar med
Apotek Hjärtat logotypSkandia logotypUnilabs logotypSynlab Synlab