Faktagranskad av:
Henrik Kangro, legitimerad läkare, Min Doktor
Pollenallergi hos barn är vanligt förekommande och kännetecknas av röda och kliande ögon, rinnsnuva, nästäppa och nysningar. Symptomen behandlas vanligtvis med nässprej, ögondroppar och tabletter.
Pollenallergi innebär att barnet är överkänsligt mot en eller flera typer av pollen som finns i luften. Pollenallergi beror delvis på genetiska anlag. Risken för ditt barn att drabbas av pollenallergi ökar om en av eller båda föräldrarna har eller har haft allergi.
Pollensäsongen börjar när värmen kommer under våren och varar fram till hösten. Det är också då som symptomen visar sig. Björkpollen är vanligast under våren, gräspollen är vanligast under sommaren och gråbopollen är vanligast under sensommaren.
Vanliga symptom är röda och kliande ögon, klar rinnande snuva, nästäppa, nysningar, trötthet och i vissa fall andningssvårigheter och rethosta. Pollenallergier kan också orsaka koncentrationssvårigheter.
Om ditt barn har pollenallergi, ökar också risken för korsallergi, vilken innebär en allergisk reaktion mot vissa födoämnen. Ofta gäller det olika typer av nötter eller stenfrukter. Symptomen visar sig oftast genom klåda i mun och svalg vid förtäring och ibland även genom utslag på huden, så kallade nässelutslag. Korsallergier ger sällan allvarliga reaktioner. Se relaterade besvär nedan.
Du ska söka vård om din bebis eller ditt barn uppvisar symptom, exempelvis kliande ögon, nästäppa och rinnsnuva, under pollensäsongen.
Om ditt barn är lite äldre, kan du först prova medicinering som du själv köper på apoteket. Du ska söka hjälp för ditt barn, om du har provat medicin och det inte hjälper.
Om barnet har svårt att andas i vilotillstånd, bör ni åka till en akutmottagning.
Symptomen på pollenallergi hos barn är ofta lätta att känna igen och det behövs inte alltid en utredning för att en diagnos ska kunna fastställas. Vanligast är att man genomför ett så kallat pricktest på huden. Om du vill veta exakt vilken typ av pollenallergi ditt barn har, finns möjligheten att genomgå en allergiutredning via vårdcentralen.
Det finns flera olika typer av behandlingar och mediciner för pollenallergi, som du kan köpa själv på apoteket eller få förskrivet av läkare. Behandlande nässprejer, ögondroppar och tabletter är vanligtvis effektiva för att lindra de olika symptomen. Om ditt barn upplever andningssvårigheter eller hostar, kan astmabehandling behövas.
Det är svårt att undvika att ditt barn kommer i kontakt med pollen. Du kan däremot undvika att torka lakan och kläder utomhus under pollensäsongen, se till att ditt barn byter kläder efter att ha varit utomhus samt att barnet undviker kontakt med husdjur som har varit utomhus. Eftersom pollenhalterna är som högst under dagtid, kan du se till att ha fönstren stängda under dagen och vädra på natten eller tidigt på morgonen. Du kan också använda en luftrenare för att minska mängden pollen inomhus.
Besvär av pollenallergi kan även lindras genom att du sköljer barnets näsa med en saltvattenlösning för att minska mängden pollen i luftvägarna.
Om ditt barn uppvisar symptom för pollenallergi, är du välkommen att konsultera Min Doktor. Hos Min Doktor arbetar läkare, sjuksköterskor, barnmorskor, fysioterapeuter och psykologer. Precis som hos andra vårdgivare inom primärvården, kan du som är vårdnadshavare söka vård för dina barn hos oss utan patientavgift.
Hos Min Doktor börjar ditt besök alltid med att du beskriver ditt barns tillstånd genom att skriftligt svara på ett antal frågor om symptom och besvär. I vissa fall ber vi dig skicka in bilder som du tar med mobilen. Informationen blir del av journalen och behövs för att vi ska kunna göra en första bedömning. Vid behov kan läkaren också – efter att ditt barns ärende har skickats in skriftligt – kontakta er per telefon eller video för att exempelvis bedöma ditt barns allmäntillstånd eller andningsbesvär.
Om vi redan på dina svar i formuläret gör den medicinska bedömningen att ditt barn behöver träffa en läkare fysiskt, hänvisar vi er till en fysisk vårdcentral eller akutmottagning. Vi kan också göra bedömningen att besväret inte alls kräver läkarvård utan att det räcker med egenvård eller rådgivning från apotek eller 1177.
Våra läkare, psykologer, barnmorskor och fysioterapeuter är erfarna och jobbar på svenska vårdcentraler eller sjukhus när de inte hjälper dig här. Våra patienter får vanligtvis kontakt med läkare inom en timme.
Min Doktor – trygg vård sedan 2013