Så funkar ett digitalt vårdbesök
Svara på frågor om dina besvär.
Fyll i din hälsoprofil.
Starta ditt besök.
Få hjälp av vår vårdpersonal.
Betala efter besöket.
Patientavgift för ett läkarbesök
100 kr
För barn (0–fyller 19 i år) och äldre (över 84 år) är patientavgiften 0 kr.
Frikort gäller.
Observera att kostnaden kan ändras om du behöver träffa annan vårdpersonal än förväntat eller komma på återbesök.

Psykisk ohälsa

Det är vanligt att någon gång i livet drabbas av psykisk ohälsa. Vissa drabbas som unga och andra senare i livet. Psykisk ohälsa är ett samlingsnamn för psykiska besvär. De vanligaste besvären är depression, ångest, oro, sömnproblem och stress. För dessa svårigheter finns effektiv behandling. Med psykisk ohälsa menar man även mer allvarliga tillstånd som till exempel schizofreni eller funktionsnedsättningar som ADHD och autism.

Man kan få en minskad sårbarhet för psykisk ohälsa genom att sova tillräckligt för att bli utvilad, röra sig regelbundet, träffa vänner och inte minst ägna sig åt sånt som man tycker är stimulerande. Ibland tillåter inte vår vardag detta och då är det högre risk att vi drabbas av psykisk ohälsa.

Psykisk ohälsa klassas idag som ett folkhälsoproblem, det vill säga att det är så vanligt och allvarligt att det får stora konsekvenser för individer och samhället. Trots att psykisk ohälsa förekommer ofta, kan det vara svårt att prata om och svårare att beskriva än kroppsliga åkommor.

När ska jag söka hjälp

Psykisk ohälsa kan vara väldigt plågsamt och påverka arbete, relationer samt självkänsla. Psykisk ohälsa kan också göra att risken för andra sjukdomar ökar. Det är därför viktigt att söka vård i tid. En behandling innebär för de flesta kraftigt förbättrat mående, en varaktig förändring och minskad risk för att drabbas av psykisk ohälsa på nytt. Om du känner dig osäker på när det kan vara lämpligt att söka vård, kommer nedan några vanliga exempel:

  • Du känner att det är svårt att klara av din vardag, exempelvis att du har svårt att sköta ditt arbete/utbildning som tidigare, fått svårigheter i din relation till familj eller vänner, eller inte klarar av att göra de fritidsaktiviteter som du brukar göra.

  • Du har dagligen under en 2-veckorsperiod eller längre tid känt dig nedstämd eller förlorat lusten att göra sådant som tidigare skänkt glädje.

  • Du har haft sömnsvårigheter under mer än 4 veckor och som bidragit till koncentrationssvårigheter, minnesproblem eller humörsvängningar.

  • Du har stressproblem som skapar ångest, sömnsvårigheter, nedstämdhet eller hjärtklappning.

När du söker hjälp på Min Doktor får du en professionell bedömning av dina besvär och en rekommendation kring hur du ska gå vidare samt vilken typ av hjälp som är rätt för dig.

Skärmdumpar av Min Doktors mobila app
Min Doktors app – din vårdcentral i mobilen
Tryggt och säkert med BankID
Recept direkt i appen
Över 3 miljoner patientbesök
4,8 av 5 betyg på App Store
Ladda ner appen

När kan Min Doktor hjälpa?

Min Doktor använder sig av Kognitiv beteendeterapi (KBT), vilket är den behandlingsmetod som har bäst stöd för vanliga svårigheter som till exempel depression och ångest. Tillsammans med din psykolog från Min Doktor skapar du en strukturerad plan för behandling och uppföljning anpassad efter dina behov. Du arbetar stegvis för att kartlägga dina problem och försöka ändra ditt tankemönster och beteende. Under denna process finns din psykolog tillgänglig för råd och stöd.

Min Doktor – trygg vård sedan 2013

Öppet alla dagar, dygnet runt
95% patientnöjdhet
Över 3 miljoner patientbesök
Sök vård
Vi samarbetar med
Apotek Hjärtat logotypSkandia logotypUnilabs logotypSynlab Synlab