Vad är rosfeber?
Rosfeber, som även kallas erysipelas, är en bakteriesjukdom som orsakar en infektion i huden. Sjukdomen uppstår oftast i samband med att ett sår eller en hudskada blivit infekterat.
Bakterier som betahemolyserande streptokocker eller stafylokocker kan förekomma på huden. När huden skadas, till exempel genom skärsår, skavsår eller eksem, kan bakterierna ge upphov till en infektion. Om du har fått rosfeber, uppstår symptomen några dagar efter att den yttre skadan har inträffat. Rosfeber kan även uppstå på till synes frisk hud.
Symptom vid rosfeber
Det är vanligast att få rosfeber på benen, men du kan även få det på andra kroppsdelar eller i ansiktet.
Vanliga symptom vid rosfeber är:
Kraftig rodnad med en tydlig kant. Rodnaden breder ofta ut sig och kan vara flera decimeter stor. På mörk hud kan det vara svårare att se rodnaden.
Smärta och svullnad vid det infekterade området
Vissa får feber
Vissa mår illa och kräks
Om rosfebern går obehandlad, kan rodnaden växa och du kan få hög feber och känna dig mycket sjuk. Eftersom sjukdomen leda till sepsis, ska du alltid söka vård om du misstänker att du har rosfeber.
Rosfeber kan ibland misstas för andra sjukdomar, till exempel bältros eller rosacea. Till skillnad från bältros, där utslag och rodnad oftast formar ett bälte kring magen, förekommer rodnaden vid rosfeber oftast på benen, i ansiktet eller på armarna.
Rosacea kan precis som rosfeber ge utslag i ansiktet. Det som skiljer sjukdomarna åt är att det vid rosacea även förekommer knottror och små varfyllda blåsor. Vid rosfeber förekommer ömhet vid rodnaden, vilket oftast inte förekommer vid rosacea.
Hur smittar rosfeber?
Rosfeber smittar oftast inte. Den vanligaste orsaken till infektionen är att den uppstår till följd av bakterier som naturligt finns på huden. Det finns en liten risk att smittas vid nära kroppskontakt, om du har sår eller sprickor i huden.