Senast uppdaterad:
2024-10-24
När du upplever sammandragningar, så tror man att det är kroppens sätt att träna livmodermuskeln inför förlossningen. Sammandragningar kan upplevas obehagliga, men gör oftast inte särskilt ont och är vanligast i senare halvan av graviditeten. Mängden sammandragningar och när de börjar skiljer sig dock från person till person.
Sammandragningen startar högst upp på livmodern och sprider sig oregelbundet nedåt, men inte hela vägen ner till livmodertappen. Det är vanligt med sammandragningar en eller flera gånger per timme. Under sammandragningen blir magen hårdare och kan puta ut mer än annars. Under en sammandragning blir det svårare att gå och du kan känna smärta i nedre delen av ryggen. Den här typen av ofarliga sammandragningar är inte regelbundna. Det är viktigt att skilja på sammandragningar och förlossningsvärkar.
Förlossningsvärkar börjar från ovansidan av livmodern och sprider sig neråt, ända ner till livmodertappen. Förlossningsvärkarna är kraftigare än sammandragningar, och gör oftast ont samtidigt som du kan uppleva ett tryck neråt. De är regelbundna.
Om du är osäker på om du har sammandragningar eller förlossningsvärkar, bör du kontakta en barnmorska.
Om du får urinvägsinfektion när du är gravid, kan det ge mycket tätare sammandragningar än du är van vid, eller tidiga förlossningsvärkar. Om du tror att du har urinvägsinfektion, ta kontakt med barnmorska för provtagning och eventuell behandling.
Vanliga sammandragningar är naturliga och bra och behöver ingen särskild vård, men du bör söka vård om:
Det kommer blod eller slem från slidan i samband med sammandragningar eller orgasm
Du tror du har urinvägsinfektion
Dina sammandragningar förändras så att de blir tydligt kraftigare, gör mer ont eller kommer så ofta som var femte minut
Du tror att du kan ha förvärkar
För att lindra besvär vid sammandragningar kan du prova dessa tips:
Ta ett varmt bad eller en varm dusch. Testa gärna att sitta på en stol i duschen.
Lägg dig bekvämt och vila med ett varmt omslag över magen vid livmodern.
Undvik byxor eller stödbälten som sitter hårt över magen och trycker på livmodern.
Be någon att massera lätt vid nederdelen av din rygg – men inte på magen.
Om du känner oro över dina sammandragningar, eller har andra besvär kopplat till din graviditet, är du välkommen att konsultera Min Doktors barnmorskor och läkare.
Hos Min Doktor börjar ditt besök alltid med att du beskriver ditt tillstånd genom att skriftligt svara på ett antal frågor om symptom och besvär. I vissa fall ber vi dig skicka in bilder som du tar med mobilen. Informationen blir del av journalen och behövs för att vi ska kunna göra en första bedömning. Om vi redan på dina svar i formuläret gör den medicinska bedömningen att du behöver träffa en läkare fysiskt, hänvisar vi dig till en fysisk vårdcentral eller akutmottagning. Du får i så fall självklart tillbaka patientavgiften. Besök hos barnmorska är utan patientavgift.
Våra läkare, psykologer, barnmorskor och fysioterapeuter är erfarna och arbetar på svenska vårdcentraler eller sjukhus när de inte hjälper dig här. Våra patienter får vanligtvis kontakt med läkare inom en timme.
Min Doktor – trygg vård sedan 2013