Författare:
Boel Sandros, medicinsk skribent, Min Doktor
Det är helt normalt att ha lite slem i avföringen. Slemmet produceras av körtlar i tarmen för att ge skydd åt tarmslemhinnan. Men större mängder slem i avföringen kan tyda på ett underliggande sjukdomstillstånd, särskilt om du samtidigt har andra symptom, som diarré, blodig avföring eller ofrivillig viktnedgång.
När vi talar om slemmig avföring menar vi vanligtvis avföring som innehåller ökade mängder slem. Den kan vara täckt av en genomskinlig eller vitaktig hinna, eller innehålla stråk av slem. Avföring som har mycket slem i sig kan ge ett geléaktigt intryck.
Det är ovanligt att slemmig avföring förekommer som det enda symptomet på sjukdom. Om du samtidigt har ont i magen, svullen mage, eller har fått lösare eller hårdare avföring, är det dock lämpligt att kontakta vården.
Om du någon gång då och då ser små stråk eller strimmor av slem i din avföring, och mängden är oförändrad över tid, handlar det troligtvis inte om någon onormal slemproduktion. Slemmet är till för att skydda tarmens insida mot mikroorganismer och skadliga ämnen. Slem ger också minskad friktion, vilket underlättar tarmpassagen. Det är vanligt att ha lite synligt slem i samband med förstoppning och trög mage.
Om du har fått stora mängder slem, eller samtidigt med slemmet har diarré, illamående, ont i magen eller blod i avföringen, behöver du kontakta läkare för en undersökning. Detta kan vara tecken på inflammation, infektion eller födoämnesintolerans. I ovanliga fall beror symptomen på en tumör i tarmen. Andra symptom som kan förekomma är viktminskning och förändrat avföringsmönster.
Sådant som irriterar tarmens insida kan ge upphov till ökad slemproduktion. De vanligaste orsakerna är:
Infektion med bakterier, virus eller parasiter. Då ses även diarré, buksmärtor och illamående. Några exempel på mag-tarminfektioner är vinterkräksjuka, salmonella och matförgiftning.
Inflammatorisk tarmsjukdom (Crohns sjukdom, ulcerös kolit). Inte heller vid de här tillstånden är slemmig avföring det enda symptomet, utan du har som regel också diarré och ont i magen.
Irritable bowel syndrome, IBS. Vid IBS kan du ha både förstoppning och diarré, och i samband med detta är det vanligt att avföringen blir mer eller mindre slemmig.
Cancer i tjocktarm eller ändtarm. Då är det även vanligt att ha blod i avföringen eller andra, mer diffusa symptom från magen.
Celiaki, glutenintolerans. Den autoimmuna sjukdomen celiaki yttrar sig oftast med diarréer och trötthet men kan också ge slem i avföringen. Symptomen triggas av att du äter gluten.
Födoämnesintolerans, mot till exempel laktos eller fruktos.
Födoämnesallergier kan medföra att avföringen blir lös och slemmig. De vanligaste födoämnesallergierna hos vuxna är mot nötter, jordnötter, skaldjur och fisk. Allergi kan även orsaka symptom från huden och andningsvägarna.
Skador och sår i slutet av ändtarmen kan ge upphov till ökad slemproduktion. Om du har hemorrojder eller en analspricka har du ofta även smärta eller klåda i ändtarmsöppningen, och ibland någon droppe blod i avföringen.
Slemmig avföring är i sig inget sjukdomstillstånd, men ibland är det ett tecken på en underliggande sjukdom. Då kan du samtidigt ha ett eller flera av de här symptomen:
Ont i magen
Svullen mage
Blod i avföringen
Trötthet
Smärta i ändtarmsöppningen
Vid läkarbesöket får du berätta om dina symptom, om något särskilt utlöser dem, samt hur länge du har haft besvär. Läkaren gör en fysisk undersökning och känner på din mage. Vanligtvis får du lämna blodprov och avföringsprov. Beroende på vad undersökningarna visar kan du få genomgå vidare utredning, med till exempel koloskopi (då en liten kamera används för att undersöka tjocktarmens insida) eller röntgen/datortomografi. I samband med koloskopi kan även vävnadsprover tas.
Behandlingen varierar beroende på vad den bakomliggande orsaken är. Tarminfektioner brukar inte behöva behandlas alls, utan självläker på någon vecka. Inflammatorisk tarmsjukdom behandlas vanligen med läkemedel. Om du har intolerans eller allergi mot ett födoämne går besvären över när du utesluter det aktuella födoämnet ur kosten. Vid celiaki behöver du som regel undvika gluten en längre tid innan du märker en tydlig förbättring av symptomen. Om undersökningarna ger misstanke om tarmcancer får du remiss till en specialistmottagning för fortsatt vård.
Slem i avföringen som beror på förstoppning kan gå över om du äter en fiberrik kost, dricker ordentligt med vatten och är ute och rör på dig dagligen. Även du som inte är förstoppad kan få slem i avföringen ifall kosten innehåller för lite fibrer. Prova att äta mer fullkorn, havregryn och grönsaker, för att se om slemmet minskar.
Om du har fått stora mängder slem i avföringen, förändrat avföringsmönster, känner dig trött eller har gått ner i vikt behöver du söka vård. Detsamma gäller om du har blod i avföringen.
Om du har slem i avföringen och är orolig för att det beror på en sjukdom kan du vända dig till Min Doktor. Hos oss får du en första bedömning och råd för egenvård. Om vår läkare anser att du behöver undersökas på en fysisk mottagning kommer du att bli hänvisad vidare.
Min Doktor – trygg vård sedan 2013