Faktagranskad av:
Henrik Kangro, legitimerad läkare, Min Doktor
Solstrålning är mycket skadligt för små barn. Spädbarn ska inte vistas i solen alls. Även lite äldre barn behöver skyddas mot solstrålningen. Det bästa skyddet är rätt klädsel som kompletteras med solskyddsmedel. Om ett barn har bränt sig i solen, kan kylbalsam lindra. Vid större brännskador kan du behöva söka vård.
Solstrålning är mycket skadligt för ett spädbarn, en bebis eller ett småbarn i 1- till 2-årsåldern. Grundregeln för de allra minsta barnen är att de inte ska vistas i solen alls utan skydd. Det beror på att de har en mycket tunnare hud än vuxna och mindre pigment.
Även för lite äldre barn i 3- till 6-årsåldern är det viktigt att man som förälder är försiktig med hur mycket solljus ett barn utsätts för. Det är också viktigt att tänka på att det även i skuggan finns så kallad UV-strålning.
Det finns olika sorters UV-strålar. UVB-strålar är de som gör att ett barn bränner sig och det är om dessa strålar det står på solskyddsmedel. Även UVA-strålar, som gör att vi blir bruna, kan göra att ett barn bränner sig.
Ett barn som bränner sig flera gånger löper större risk att drabbas av hudcancer som vuxen. Det är däremot sällsynt att barn under 15 år får hudcancer.
Sommar och semester är särskilda riskperioder, eftersom barnet då ofta utsätts för intensivt solljus under en kort period när huden är ovan. Vatten och snö är särskilda riskmiljöer, eftersom de reflekterar solens strålar och på det sättet förstärker effekten. Många semesterdestinationer har dubbelt så stark sol som Sverige, något som är särskilt viktigt att tänka på vid vintersemestrar.
När ett barn bränner sig i solen blir huden röd och kan klia. Vid kraftigare solbränna bildas blåsor och sår.
Det är också vanligt att få soleksem vid för mycket kontakt med solen. Symptom på detta är att huden blir röd efter någon dag och knottrig några dagar senare.
Om ditt barn har bränt sig på stora ytor eller mår illa, ska du söka vård.
Brännskador från solen kan behandlas med olika slags medicin för att lindra besvären. Exempelvis kan en läkare skriva ut en något starkare kräm än den man själv kan köpa på apoteket.
Om ditt barn är 1 år eller yngre, är det viktigt att du skyddar det från solen hela tiden. Klä ditt barn i tunna kläder som täcker armar och ben och använd en solhatt som ger skydd för huvudet, nacken och ansiktet. Rådet är att inte smörja in spädbarn med solskyddsmedel. Om du känner dig osäker, kan du fråga på ett apotek.
Ett barn som är lite äldre behöver fortfarande mycket skydd och bör undvika solen helt mitt på dagen då den är som starkast. Var noga med solskyddsmedel, minst SPF 30. Använd partikulär eller fysikalisk solkräm som reflekterar solstrålningen. Smörj på rikligt innan barnen går ut i solen och upprepa sedan under dagen.
Tänk på att solskydd inte är en ersättning, utan ett komplement till kläder. Använd helst täta kläder som ger ett bättre skydd. Du kan hålla upp kläderna mot solen för att få en uppfattning om hur täta de är. Tänk på att barnet behöver mycket tid i skuggan. Ta därför gärna med ett parasoll dit du ska.
Om ditt barn har bränt sig, är det viktigt att undvika solen helt några dagar. Kyl med kallt vatten och använd kylbalsam och lotion för att lindra. Du kan också skaffa en kräm på apoteket om det svider och kliar.
Om ditt barn har bränt sig i solen, är du välkommen att konsultera Min Doktor. Hos Min Doktor arbetar läkare, sjuksköterskor, barnmorskor, fysioterapeuter och psykologer. Precis som hos andra vårdgivare inom primärvården, kan du som är vårdnadshavare söka vård för dina barn hos oss utan patientavgift.
Hos Min Doktor börjar ditt besök alltid med att du beskriver ditt barns tillstånd genom att skriftligt svara på ett antal frågor om symptom och besvär. I vissa fall ber vi dig skicka in bilder som du tar med mobilen. Informationen blir del av journalen och behövs för att vi ska kunna göra en första bedömning. Vid behov kan läkaren också – efter att ditt barns ärende har skickats in skriftligt – kontakta er per telefon eller video för att exempelvis bedöma ditt barns allmäntillstånd eller andningsbesvär.
Om vi redan på dina svar i formuläret gör den medicinska bedömningen att ditt barn behöver träffa en läkare fysiskt, hänvisar vi er till en fysisk vårdcentral eller akutmottagning. Vi kan också göra bedömningen att besväret inte alls kräver läkarvård utan att det räcker med egenvård eller rådgivning från apotek eller 1177.
Våra läkare, psykologer, barnmorskor och fysioterapeuter är erfarna och jobbar på svenska vårdcentraler eller sjukhus när de inte hjälper dig här. Våra patienter får vanligtvis kontakt med läkare inom en timme.
Min Doktor – trygg vård sedan 2013