Senast uppdaterad:
2024-10-24
Spänningshuvudvärk är den vanligaste formen av huvudvärk. Den är ofarlig och går oftast över av sig själv. Huvudvärken orsakas ofta av muskelspänningar runt nacken och huvudet, men den kan också ha andra orsaker. Stress och trötthet kan till exempel utlösa spänningshuvudvärk.
Spänningshuvudvärk är vanligast bland kvinnor och börjar vanligtvis när man är 20 till 40 år, men förekommer även bland barn och tonåringar. Värken kommer oftast i perioder och kan hålla i sig allt från några timmar till flera dygn.
Om du har sp änningshuvudvärk oftare än 15 dagar i månaden, brukar man klassa den som kronisk. Om du har huvudvärk i kombination med andra symptom, bör du kontakta läkare, eftersom det kan vara tecken på en allvarlig sjukdom.
Några vanliga symptom på spänningshuvudvärk:
Värken är molande eller tryckande och inte så svår.
Värken kommer i perioder och kan vara från några timmar till flera dagar.
Du kan ha ömma punkter i nacken, hårbotten och ibland i käkmusklerna.
Du kan också känna av trötthet, yrsel, koncentrationssvårigheter och öronsus.
Behandlingen ser olika ut beroende på vad som orsakar huvudvärken. Om den orsakas av stress, kan du behöva samtalsterapi. Du kan också få hjälp av en sjukgymnast vid svåra besvär.
Det finns receptfria läkemedel som hjälper vid lättare spänningshuvudvärk. Om värken är svårare, finns receptbelagda alternativ. Tänk på att du kan få huvudvärk av att använda värktabletter ofta.
Du kan förebygga huvudvärk genom att motionera regelbundet samt sova och äta tillräckligt. Avslappningsövningar är också bra. Du kan också prova att dra ner på kaffe, alkohol och nikotin.
Dålig syn kan leda till huvudvärk. Det kan därför vara bra att kontrollera synen hos en optiker. Om du har ett stillasittande jobb, tänk på att variera din arbetsställning och lägg in pauser. Att gnissla tänder nattetid kan leda till huvudvärk. En bettskena kan hjälpa.
Genom att skriva ner när du får dina huvudvärksattacker, hur de ser ut och vad som gör värken bättre eller sämre kan du få en uppfattning av vad som orsakar värken. Då är den också lättare att förebygga.
Om huvudvärken är besvärlig och inte går över, kan du kontakta Min Doktor.
Min Doktor – trygg vård sedan 2013