Så funkar ett digitalt vårdbesök
Svara på frågor om dina besvär.
Fyll i din hälsoprofil.
Starta ditt besök.
Få hjälp av vår vårdpersonal.
Betala efter besöket.
Patientavgift för ett läkarbesök
100 kr
För barn (0–fyller 19 i år) och äldre (över 84 år) är patientavgiften 0 kr.
Frikort gäller.
Observera att kostnaden kan ändras om du behöver träffa annan vårdpersonal än förväntat eller komma på återbesök.

Spermiecysta

En spermiecysta är en liten vätskefylld blåsa på bitestikeln. Tillståndet är ofarligt, även om det ibland kan medföra obehag. Spermiecystor kan förekomma i alla åldrar, men är vanligast hos män över 65 år. 

Vad är en spermiecysta?

En cysta är en vätskefylld blåsa som kan finnas var som helst i kroppen. En spermiecysta är en slags cysta på bitestikeln. Bitestikeln sitter på utsidan av testikeln och består av en lång, slingrande gång, där spermierna mognar och lagras. Spermiecystor uppkommer på grund av en försvagning någonstans i bitestikelväggen. Försvagningen leder till att väggen buktar ut och fylls med vätska och spermier. 

En spermiecysta har ingen påverkan på bitestikelns funktion, men om det finns flera cystor, eller om de är stora, kan de orsaka obehag som tyngdkänsla och ömhet i pungen. 

Spermiecysta kallas på läkarspråk för spermatocele. 

Vad orsakas spermatocele av?

I en del fall tros spermatocele vara orsakat av att det har funnits en blockering eller förträngning (avsmalning) i bitestikeln. Detta är vanligen en följd av bitestikelinflammation.

De flesta spermiecystor uppstår dock utan någon känd orsak. 

Vilka är symptomen vid spermiecysta?

Om du har en spermiecysta, är det inte säkert att du märker av den. Flertalet spermatocele är väldigt små och brukar inte medföra något obehag. Om du känner igenom testiklarna, kan du eventuellt känna en spermiecysta som en liten kula eller knöl intill bitestikeln, alltså den mjuka förtjockning som finns baktill och ovanpå testikeln. Om cystan växer eller om du har flera cystor, kan knölen bli till en större svullnad. Då kan du samtidigt ha symptom som:

Spermiecystor påverkar inte fertiliteten. 

Undersökning och behandling

Om du hittar en knöl eller ojämnhet på en testikel, bör du söka vård. Det finns flera olika tillstånd som kan orsaka förändringar i testiklar och bitestiklar, och det går sällan att avgöra vad det är enbart genom att titta på pungen.

Läkaren undersöker testiklarna med händerna när du står och när du ligger, samt lyser med en lampa mot pungen. En spermiecysta är vätskefylld, så ljuset skiner igenom den. Ibland behövs ultraljudsundersökning för att få en säker diagnos. 

Det är inte alltid som en spermiecysta behöver behandlas. Om cystan är stor och du har ont av den, kan den opereras bort. Det går också att punktera spermiecystan och tömma ut innehållet med en fin kanyl, men cystan brukar fyllas på igen efter några månader. 

När bör jag söka vård?

Om du hittar en ojämnhet, knöl eller annan förändring i en testikel, bör du söka vård. Många tillstånd kan likna varandra, och det går inte att ställa diagnosen spermatocele utan en läkarundersökning. Du bör också söka vård om pungen är svullen och öm.

Om du plötsligt fått en kraftig smärta i en testikel, ska du uppsöka vården akut.

Skärmdumpar av Min Doktors mobila app
Min Doktors app – din vårdcentral i mobilen
Tryggt och säkert med BankID
Recept direkt i appen
Över 3 miljoner patientbesök
4,8 av 5 betyg på App Store
Ladda ner appen

Vad kan jag göra själv?

Det finns inte så mycket du kan göra för att förebygga spermiecysta, men eftersom det ibland uppkommer efter en bitestikelinflammation är det viktigt att alltid använda kondom vid tillfälliga sexkontakter. Könssjukdomen klamydia är nämligen en vanlig orsak till bitestikelinflammation. 

Ha gärna som rutin att undersöka testiklarna regelbundet. Då kan du tidigt upptäcka nya knölar och andra avvikelser. Passa på när du är i badet eller i duschen, då pungen är varm och lätt att känna igenom. 

Hur kan Min Doktor hjälpa?

Förändringar i testiklar och bitestiklar ska undersökas på en fysisk mottagning, men du är alltid välkommen att kontakta Min Doktor om du vill ha en första bedömning.

Vi samarbetar med
Apotek Hjärtat logotypSkandia logotypUnilabs logotypSynlab Synlab