Faktagranskad av:
Henrik Kangro, legitimerad läkare, Min Doktor
Halsbränna uppstår när magmunnen har svårt att hålla tätt och magsaft tränger upp i matstrupen. Tillståndet kallas för halsbränna eller magsaftsreflux och kännetecknas av en brännande känsla i bröstet, magsmärtor och en obehagskänsla i halsen.
Halsbränna är en vanlig och i de flesta fall ofarlig åkomma som går att behandla själv med produkter och vissa livsstilsförändringar.
Ungefär var femte person i Sverige drabbas någon gång av halsbränna. Besvären förekommer hos personer i alla åldrar. Halsbränna kallas också för magsaftsreflux, vilket syftar på själva orsaken till besvären, det vill säga att magsaft kommer upp i matstrupen.
Faktorerna som leder till halsbränna kan variera. Det finns dock ett antal faktorer som ökar risken för att få halsbränna:
Övervikt
Äta mycket fet och/eller starkt kryddad mat
Äta sent på kvällen eller på oregelbundna tider
Ta antiinflammatoriska preparat
Lyfta tungt
Rökning
Dricka alkohol, i synnerhet syrligt vin
Dricka mycket kaffe
Utöver detta är det också vanligt med halsbränna om du har diafragmabråck. Diafragmabråck innebär att muskulaturen i diafragman (mellangärdet) har försvagats, vilket leder till ett förstorat hål där matstrupen passerar. Detta gör det enklare för magsaften att komma upp i matstrupen. Risken för diafragmabråck ökar vid övervikt, men det kan även vara ärftligt.
Halsbränna är ett vanligt graviditetsbesvär. Detta beror till stor del på att hormonerna som uppstår under en graviditet gör att musklerna i magmunnen blir mer avslappnade. Tillsammans med viktuppgång och trycket i magen från det växande fostret kan detta leda till ökade besvär med halsbränna.
Om du upplever besvär med halsbränna när du är gravid, finns det läkemedel som kan lindra besvären:
Antacida
Alginsyra
Protonpumpshämmare
Prata med din barnmorska eller Min Doktor om vilket läkemedel som passar bäst för dig.
Symptomen vid halsbränna kan variera mycket. Vissa har magsaftsreflux utan symptom, medan andra känner en kraftig smärta, oftast på grund av att matstrupen har blivit inflammerad, vilket kallas esofagit.
Det vanligaste symptomet vid halsbränna är en brännande känsla i bröstet eller upp mot halsen. Det är även vanligt att det strålar bakåt mot bröstryggen.
Andra vanliga symptom vid halsbränna är:
Sura uppstötningar (sur vätska som kommer upp i munnen)
Sveda bakom bröstbenet
Smärta eller obehagskänsla i övre delen av magen/mellangärdet
Smärta eller obehagskänsla som strålar uppåt bakom revbenen
Illamående
Minskad aptit eller snabbare mättnadskänsla
Förvärrade symptom vid liggande läge, till exempel vid läggdags, då magsaft lättare hamnar i strupen
Om du får halsbränna ofta, kan du utveckla andra symptom. Om du har återkommande eller stor magsaftsreflux, kan du få ett eller flera av följande symptom:
Svårt att svälja
Slem i luftrören
Astmaliknande symptom
Hosta när du ligger ner, till exempel på natten
Ihållande heshet som inte går över
Smärta i halsgropen
Skador på tänderna och munnens slemhinna
Halsbränna förekommer hos personer i alla åldrar, även barn. Det kan dock vara svårt för små barn att beskriva sina symptom. Symptomen kan också skilja sig från symptomen hos vuxna.
Vanliga symptom på halsbränna hos barn är:
Barnet har svårt att svälja
Barnet visar tecken på att det gör ont att svälja
Barnet kräks ofta
Halsbrännan blir ofta bättre av sig själv, om du undviker det som ger ökade besvär. Vid långvariga problem finns det dock risk för att du får en inflammation i matstrupen. Den läker sällan ut av sig själv, utan kräver behandling.
Om du har halsbränna utan inflammation i matstrupen, räcker det ofta med så kallade antacida, ett medel som neutraliserar magsyran. Antacida finns receptfritt och verkar oftast omedelbart och ger snabb lindring.
I vissa fall kan du behöva skydda matstrupen från magsyran. Alginsyra är ett receptfritt medel som lägger sig som en skyddande hinna överst i magsäcken.
Ibland behöver man minska produktionen av magsyra. Så kallade H2-blockerare påverkar saltsyraproduktionen och kan på så sätt ha en positiv effekt på halsbränna. H2-blockerare finns också receptfritt.
Vid svårare halsbränna kan protonpumpshämmare hjälpa, eftersom det har en kraftigare inverkan på saltsyraproduktionen. Preparatet finns receptfritt i mindre förpackningar.
Du bör alltid kontakta läkare om behandlingen inte ger effekt eller om du:
Har svår smärta i samband med halsbrännan
Är över 45 år gammal och inte har upplevt symptomen tidigare
Har problem med att svälja mat
Går ner i vikt i samband med halsbrännan
Det finns mycket som du kan göra själv för att lindra besvär med halsbränna och förhindra att de återkommer.
För att undvika halsbränna är det bra att tänka på följande i samband med måltider:
Undvik fet mat
Undvik mat som irriterar slemhinnorna, till exempel starka kryddor, citrus, syrliga bär, lök, tomater, pepparmynta och choklad
Undvika drycker som till exempel kaffe, kolsyrade drycker och alkohol
Se även till att äta regelbundet och mindre portioner samt att inte äta för sent på kvällen. Stora portioner kan orsaka halsbränna och sena måltider ger hög syraproduktion under kvällen/natten.
Andra saker som du kan göra för att minska besvär med halsbränna är:
Sluta röka. Rökning ökar risken för halsbränna.
Gå ner i vikt. Övervikt, speciellt bukfetma, ökar risken för halsbränna.
Motionera och rör på dig mycket. Stillasittande under längre perioder ökar risken för halsbränna.
Höj huvudändan på sängen. Att få upp huvudet när du ligger ner kan minska besvären under natten.
Undvik vissa smärtstillande eller inflammationshämmande läkemedel. Vissa preparat kan förvärra symptomen. Rådgör med ditt apotek, om du är osäker på vad du bör undvika.
Om du har problem med halsbränna, är du välkommen att höra av dig till Min Doktor. Vi hjälper dig med rätt diagnos och behandling.
Min Doktor – trygg vård sedan 2013