Faktagranskad av:
Henrik Kangro, legitimerad läkare, Min Doktor
Svinkoppor, även kallade impetigo, är mycket smittsamma och visar sig som små röda prickar som sedan blir till sår. De kan svida och göra ont. Infektionen beror på en bakterie, oftast streptokocker eller stafylokocker.
Svinkoppor trivs bäst där det är irriterat eller fuktigt. Oftast uppkommer de när man är förkyld, men de kan också dyka upp när man är frisk i övrigt. Ibland uppstår de till följd av ett försvagat immunförsvar.
Svinkoppor (impetigo) börjar vanligtvis som en liten röd prick. Pricken övergår sedan till en blåsa. Så småningom bildas det en gulaktig skorpa över blåsan.
Svinkoppor förekommer dock inte alltid i form av blåsor. Ibland blir huden röd och glansig utan andra symptom.
Vanligtvis får man svinkoppor i ansiktet, men de kan också dyka upp på armarna, överkroppen eller fingrarna. I mer sällsynta fall leder svinkoppor till en infektion med feber.
Svinkoppor är mycket smittsamma och sprids genom direkt eller indirekt beröring. För att bli smittad räcker det med att man rör vid något som en person med svinkoppor också rört vid. Svinkopporna smittar så länge såren eller utslagen är fuktiga.
Svinkoppor uppstår främst under sommaren, eftersom bakterierna trivs i varmt klimat med hög luftfuktighet.
Svinkoppor är inte lika vanligt hos vuxna som hos barn, eftersom smittorisken inte är lika stor.
Om du är smittad, bör du undvika fysisk kontakt, eftersom svinkoppor sprids genom beröring. Du bör även undvika bad och matlagning tillsammans med andra när såren eller utslagen är fuktiga.
Till skillnad från vattkoppor finns det inget som tyder på att svinkoppor är farligare ju äldre man är.
Svinkoppor är vanligast hos barn i åldrarna 1-6 år. Liksom vattkoppor smittar svinkoppor väldigt lätt på förskolor där barn leker med varandra och använder samma leksaker. Sjukdomen är inte farlig, men kan ändå vara besvärlig, då den är väldigt smittsam hos barn. Eftersom bakterierna lättare får fäste i irriterad och skör hud, är svinkoppor vanligast hos barn med eksem.
Om ditt barn är 1-6 år och har svinkoppor, bör barnet stanna hemma från förskolan så länge såren är fuktiga. Äldre barn kan g å till skolan, om man är extra noga med handhygienen. Det är dock viktigt att avstå från matlagning och bad tillsammans med andra.
Du kan läsa mer om svinkoppor hos barn här.
Att vara gravid och få svinkoppor kan inte skada fostret i magen, eftersom svinkoppor endast är en ytlig hudsjukdom.
Det finns dock receptbelagda salvor som bör undvikas under graviditet och vid amning, eftersom det saknas studier på hur de påverkar barnet. Rådgör alltid med din läkare om du får svinkoppor och behöver medicin.
Du behandlar utslagen genom att tvätta dem noggrant flera gånger varje dag med tvål och vatten. Använd gärna klorhexidinlösning för att desinficera. När du får sårskorpor är det bra att ta bort dem när du tvättar och rengöra under. Blötlägg såret en stund innan, så går det lättare. Genom att regelbundet ta bort sårskorporna får bakterierna sämre fäste och såren läker vanligtvis ut efter några dagar.
Du kan även stryka på en salva mot svinkoppor. Salvan minskar bakteriernas tillväxt. Prata med ditt apotek för råd och hjälp.
Var noga med hygienen för att minska smittorisken. Det är mycket viktigt med god handhygien.
Byt och tvätta kläder varje dag.
Rengör regelbundet saker du tar i med händerna, t.ex. dörrhandtag.
Om ditt barn har svinkoppor, rengör barnets leksaker ofta.
Undvik att klia eller pilla på utslagen.
Använd en egen handduk som byts dagligen.
Du kan på egen hand försöka behandla svinkoppor i upp till en vecka. Om svinkopporna inte försvinner eller blir bättre efter det, är du välkommen att höra av dig till oss. Det är särskilt viktigt att du söker vård om du samtidigt har feber eller om svinkopporna sprider sig eller är placerade över ett stort område.
Min Doktor – trygg vård sedan 2013