Senast uppdaterad:
2024-10-24
Trötthet kan bero på att du sover för lite eller att sömnen har dålig kvalitet. Även sjukdom och järnbrist kan göra att du känner dig trött hela tiden. Depression och stress kan också bidra till problem med sömnen.
Om du är kvinna och konstant trött, kan det bero på järnbrist. I riskzonen finns de som är gravida, har riklig mens, är veganer eller tränar mycket. Brist på vitamin B12 i kroppen kan också leda till trötthet. Dina nivåer mäts med hjälp av blodprov.
Trötthet och koncentrationsproblem kan också bero sömnbrist eller att du sover dåligt. De flesta behöver 6 till 8 timmars sömn per natt för att må bra. Koffein, nikotin och alkohol kan störa sömnen, liksom snarkningar och korta andningsuppehåll (så kallad sömnapné).
Om du känner dig nedstämd och extremt trött även om du sover mycket, kan det bero på årstidsbunden depression, vilken är vanligast under senhösten och vintern. En del sjukdomar kan också orsaka trötthet, såsom diabetes och en underfungerande sköldkörtel, men de ger oftast även andra symptom.
Det finns också ett tillstånd av oförklarlig trötthet, kallat kroniskt trötthetssyndrom, som utmärks av en känsla av utmattning som inte går över. Du kan samtidigt också känna dig sjuk och ha värk i kroppen.
Du kan behöva få behandling för din trötthet. Beroende på vad tröttheten orsakats av kan det innebära livsstilsändringar, att byta läkemedel eller behandla bristtillstånd eller sjukdomar.
Om din vardag inte fungerar för att du alltid är trött eller om tröttheten inte har gått över på några veckor, bör du söka vård.
Du kan minska tröttheten genom att:
Leva hälsosamt
Motionera regelbundet
Äta nyttigt
Sova tillräckligt
Vara utomhus
Vid kortvarig trötthet kan du vända dig till Min Doktor för bedömning. Vi kan ha svårt att utreda kronisk trötthet och rekommenderar därför att du i så fall kontaktar din vårdcentral.
Min Doktor – trygg vård sedan 2013