Författare:
Carl Cervin, medicinsk skribent, Min Doktor
Urinvägsinfektion är en vanligt förekommande infektion, som framförallt drabbar kvinnor. Vanliga symptom är att behöva kissa ofta och att det svider när du kissar. Urinvägsinfektion hos kvinnor går ofta över av sig själv, men i vissa fall ska du söka vård.
Urinvägsinfektion, ofta förkortat UVI, orsakas av bakterier som har kommit in i urinvägarna. Infektionen uppstår oftast i urinblåsan, som lagrar urinen tills det är dags för kroppen att göra sig av med den, eller urinröret, som transporterar urinen från blåsan och ut ur kroppen.
När bakterierna har kommit in i urinblåsan eller urinröret förökar de sig snabbt. För att försvara sig reagerar kroppens immunförsvar med en inflammation i slemhinnorna i det drabbade området. Inflammationen orsakar irritation och ger upphov till några av symptomen som är typiska för urinvägsinfektion, till exempel att det gör ont när du kissar eller att du behöver kissa oftare än vanligt. Den medicinska termen för inflammationen i slemhinnorna är “katarr”. Urinvägsinfektion i urinblåsan kallas därför också blåskatarr.
Det är relativt vanligt att bakterierna sprids vidare till njurarna eller njurbäckenet och orsakar njurbäckeninflammation, som är en allvarligare form av urinvägsinfektion. Det kan då också hända att bakterierna sprids till blodet och orsakar blodförgiftning (sepsis), vilket kan vara ett livshotande tillstånd.
Kvinnor drabbas av urinvägsinfektion betydligt oftare än män. Det beror på att kvinnor har kortare urinrör och att det därför är lättare för bakterier att komma in i urinvägarna. Hos kvinnor är dessutom ändtarmsöppningen placerad nära urinröret, vilket ökar risken för att tarmbakterier ska sprida sig till urinvägarna och orsaka infektioner.
Urinvägsinfektion smittar inte. Du kan däremot drabbas av urinvägsinfektion flera gånger.
Det finns ett flertal faktorer som kan bidra till urinvägsinfektion hos kvinnor.
Om urinblåsan inte töms helt när du kissar, är det lättare för bakterier att få fäste. Hos kvinnor kan detta till exempel bero på framfall, som innebär att en inre kroppsdel, såsom livmodern, urinblåsan eller tarmen, sjunker ned från sin normala position och trycker mot vaginalväggen, vilket i sin tur leder till svårigheter att tömma urinblåsan helt.
Vid vaginala samlag utan fysiskt preventivmedel, som till exempel kondom eller pessar, kan bakterier pressas upp i urinröret och orsaka urinvägsinfektion, vilket är särskilt vanligt vid samlag med en ny partner.
Kondom, pessar och spermiedödande medel kan å andra sidan förändra bakteriefloran i slidan och göra det lättare för bakterier att få fäste i underlivet.
Under en graviditet sker förändringar i kroppen, till exempel vad gäller hormonbalansen, som kan påverka urinvägarna och göra dem mer mottagliga för infektioner.
Sjunkande östrogennivåer efter klimakteriet kan göra slemhinnorna i urinvägarna tunnare, torrare och skörare. Detta leder till att urinröret inte sluter lika tätt som tidigare, vilket ökar risken för att bakterier ska komma in i urinvägarna och orsaka infektioner.
Behandling med antibiotika kan påverka de bakterier som finns naturligt i slidan, på huden runt slidan och i ändtarmen. Det är därför vanligt att drabbas av urinvägsinfektion efter att ha behandlats med antibiotika.
Vanliga symptom vid urinvägsinfektion hos kvinnor är:
Behov av att kissa ofta
Smärta eller sveda när du kissar
Värk i den nedre delen av magen
Frusenhet
Trötthet
Äldre personer kan också bli oroliga av symptomen och uppträda förvirrat.
Gravida löper ökad risk för urinvägsinfektion, medan män inte drabbas lika ofta som kvinnor. Vad gäller barn är det vanligast med urinvägsinfektion hos spädbarn under 1 år.
Risken för urinvägsinfektion ökar när du är gravid, eftersom kroppen då genomgår förändringar som kan påverka urinvägarna. Den växande livmodern kan till exempel trycka mot urinblåsan, så att det inte går att tömma den helt. Urinen som blir kvar i blåsan kan öka bakterietillväxten, som i sin tur leder till urinvägsinfektion.
Förändringarna i kroppen kan också göra det lättare för bakterier att ta sig genom urinvägarna till njurarna och orsaka njurbäckeninflammation.
Om du är gravid och drabbas av urinvägsinfektion, ska du söka vård direkt.
Män drabbas inte av urinvägsinfektion lika ofta som kvinnor. Det beror på att män har längre urinrör, som gör det svårare för bakterier att komma in i urinvägarna.
En vanlig orsak till urinvägsinfektion hos män är prostataförstoring, som innebär att den förstorade prostatan trycker mot urinröret eller urinblåsan, vilket gör det svårare att tömma blåsan helt.
Symptomen vid urinvägsinfektion hos män är samma som hos kvinnor, men med tillägget att det också kan förekomma blod i sädesvätskan.
Om du är man och har symptom på urinvägsinfektion, ska du söka vård direkt.
Urinvägsinfektion är vanligt förekommande hos spädbarn under 1 år, eftersom tarmbakterier från avföringen lätt kan komma in i urinvägarna hos barn med blöja. Det är också vanligt med urinvägsinfektion hos barn i åldrarna 1 till 6 år.
Symptomen vid urinvägsinfektion hos barn påminner om dem hos vuxna, men med tillägget att spädbarn och småbarn även kan få feber i samband med infektionen.
Om ditt barn har symptom på urinvägsinfektion, ska du söka vård direkt.
Läs mer om urinvägsinfektion hos barn.
Urinvägsinfektion hos kvinnor brukar avta efter några dagar och läka ut av sig själv. Det finns ett par saker som du kan göra för att minska besvären:
Drick mycket vatten, så att du kissar oftare. Det ökar chansen för att bakterierna i urinblåsan ska sköljas ut med urinen.
Om du har ont i magen, placera något varmt, till exempel en riskudde, på stället där det värker.
Använd receptfria, smärtstillande läkemedel för att mildra symptomen.
Om infektionen inte går över, ska du söka vård. Ibland räcker det att du beskriver dina symptom för att läkaren ska kunna ställa en diagnos, men det kan också hända att du får lämna ett urinprov för att fastställa vad som har orsakat infektionen.
Urinvägsinfektion behandlas vanligtvis med antibiotika. Kvinnor som har passerat klimakteriet kan också få tillskott av östrogen för att minska risken för nya infektioner.
Ibland kommer urinvägsinfektion tillbaka flera gånger. Du kan då få genomgå olika tester och undersökningar för att ta reda på vad som orsakar besvären.
Det finns ett par saker som du som kvinna kan göra för att minska risken för att drabbas av urinvägsinfektion.
Om du inte tömmer blåsan helt när du kissar, kan bakterier få fäste och sprida sig i urinvägarna. Du ska därför alltid försöka kissa ut de sista dropparna – sitt kvar på toaletten tills allt har kommit ut eller res dig upp och sätt dig sedan ner igen för att kissa färdigt.
Försök att kissa efter vaginala samlag, så att eventuella bakterier i urinröret sköljs ut.
Torka dig framifrån och bak vid toalettbesök, så att tarmbakterier inte riskerar att komma in i urinröret.
Sjunkande östrogennivåer efter klimakteriet kan göra slemhinnorna i urinvägarna skörare, vilket ökar risken för infektioner. Rådgör med din läkare om ett tillskott av östrogen skulle kunna minska risken för urinvägsinfektion.
Kondom, pessar och spermiedödande medel kan förändra bakteriefloran i slidan och öka risken för infektion. Om du använder något av dessa preventivmedel och drabbas av upprepade urinvägsinfektioner, kan du rådfråga din läkare eller barnmorska om det finns andra typer av skydd som kan minska risken för infektion.
Överdriven tvätt av underlivet kan skada hudens och slemhinnornas naturliga skydd mot infektioner. Använd därför olja eller vatten istället för tvål när du tvättar underlivet.
Urinvägsinfektion hos kvinnor går ofta över utan behandling. Du ska dock söka vård om infektionen inte gått över inom en vecka eller om du upplever något av följande:
Blod i urinen
Stora besvär som inte blir bättre inom 3 dagar
Symptom som kan vara tecken på något annat, till exempel en sexuellt överförbar sjukdom
Sök vård akut om du upplever följande symptom i samband med urinvägsinfektion, eftersom de kan vara tecken på njurbäckeninflammation:
Illamående eller yrsel
Smärta på sidan av magen eller ryggen i höjd med nedre delen av bröstkorgen (det vill säga området där njurarna sitter)
Allmän sjukdomskänsla
Välkommen att kontakta Min Doktor, om du misstänker att du har drabbats av urinvägsinfektion.
Observera att vi endast behandlar urinvägsinfektion hos kvinnor.
Min Doktor – trygg vård sedan 2013