Författare:
Boel Sandros, medicinsk skribent, Min Doktor
En vagel är en avgränsad inflammation i en av ögonlockets körtlar. Vaglar kan sitta djupt eller ytligt. En yttre vagel kan se ut som en finne, medan en inre vagel ger en otydligare svullnad i ögonlocket. Tillståndet är vanligt och ofarligt, och brukar gå över inom en vecka eller två.
När någon av ögonlockets körtlar blir inflammerad uppstår det vi kallar för en vagel i ögat. Beroende på om körteln sitter ytligt eller djupt i ögonlocket kan vageln ha lite olika utseende. En yttre vagel kan se ut som en öm, röd knuta, medan en inre vagel syns som en lite mer utbredd svullnad i ögonlocket. Den medicinska termen för vagel är hordeolum.
Vaglar är vanliga och förekommer hos både barn och vuxna. Hur mycket besvär du får kan variera. Det är vanligt att ögonlocket känns svullet och ömt i någon dag innan vageln blir tydlig. De flesta vaglar läker inom 1 till 2 veckor, men ibland kan de lämna efter sig en liten knuta i ögonlocket, så kallat chalazion. En del drabbas av återkommande vaglar, och då brukar det finnas en underliggande orsak, som mjälleksem eller kronisk ögonlocksinflammation.
En vagel uppkommer när en körtel i ögonlocket har blivit tilltäppt och inflammerad. Det är vanligt att det uppstår bakterieinfektion i den tilltäppta körteln och då blir vageln efterhand varfylld. Oftast är det kroppens egna hudbakterier som orsakar infektionen, och den är inte smittsam.
Det är inte alltid det går att hitta någon orsak till att en vagel har uppkommit. Men hos personer som har upprepade problem med vaglar finns det ofta en underliggande känslighet i hud eller ögon. Vanliga orsaker till återkommande vaglar är kronisk ögonlocksinflammation (blefarit), kroniskt torra ögon (keratokonjunktivitis sicca), atopiskt eksem samt mjälleksem.
När du får en vagel blir en del av ögonlocket svullet, rött och ömt. Både övre och nedre ögonlock kan drabbas. Oftast är besvären värst de första dagarna.
Det här är vanliga symptom:
En inre vagel kan skava och kännas irriterande mot ögat. Skavet kan leda till att ögonvitan blir röd och irriterad.
En yttre vagel syns som en avgränsad svullnad nära ögonlockskanten, ibland med en gul prick i mitten.
Ögat kan bli kladdigt och varigt.
Vaglar läker av sig själva och de flesta som drabbas behöver inte söka läkarvård. Om det är en stor vagel som trycker mot hornhinnan, eller om det finns en kraftig infektion, kan receptbelagd ögonsalva hjälpa.
I ovanliga fall kan en vagel lämna efter sig en liten knöl som inte gör ont. Knölen kan bli kvar under lång tid, men brukar till sist försvinna av sig själv. Om den inte försvunnit efter ett halvår kan den opereras bort genom ett litet ingrepp.
Om du har fått en vagel kan du prova följande för att lindra besvären:
Rengör ögonlockskanten med ljummet vatten eller eventuellt mild tvållösning ett par gånger om dagen. Syftet är att få bort sådant som kan täppa till körtlarna i ögonlockskanten.
Lägg en kompress som är fuktad med varmt vatten på ögonlocket. Låt kompressen ligga kvar och värma upp området i några minuter innan du försiktigt masserar ögonlocket. Upprepa flera gånger om dagen. Tanken är att värmen ska öppna upp körteln så att innehåll kan masseras ut.
Om du har kontaktlinser, kan det vara bra att inte använda dem när du har besvär.
Om du har torra ögonlockskanter kan du förebygga nya vaglar genom att smörja kanten med mjukgörande ögonsalva, som finns att köpa på apoteket.
Om du har återkommande problem med vaglar bör du söka vård för att ta reda på om det finns något underliggande tillstånd som behöver behandling. Du kan också kontakta sjukvården om du fortfarande har kvar en knuta efter ett halvår.
Sök vård på närakut eller jourmottagning om du får kraftig smärta och svullnad i ögat, ögonlocket eller området runtom ögat.
Välkommen att kontakta Min Doktor om du har svåra eller långvariga besvär med vagel i ögat och egenvård inte räcker till. Våra läkare kan göra en bedömning, ordinera lämplig behandling eller hänvisa dig till en fysisk mottagning om det behövs.
Min Doktor – trygg vård sedan 2013