Senast uppdaterad:
2024-10-24
Det finns flera orsaker till att du kan få ont i kroppen. Ibland handlar det om överbelastning eller överansträngning av musklerna, till exempel kan du få ont efter fysiskt tungt arbete eller ett hårt träningspass. Om du har en infektion, är det inte ovanligt att kroppen reagerar med feber och muskelvärk.
Stress och depression kan leda till att du får ont i kroppen. När du är stressad spänner du dig omedvetet, vilket kan göra att du får ont. Vid depression är det vanligt med huvudvärk och ont i muskler och leder.
Det finns även sjukdomar som ger muskelvärk. Fibromyalgi kan till exempel ge kronisk värk var som helst i kroppen, men det vanligaste är i nacke, axlar och nedre delen av ryggen. Andra symptom är ökad smärtkänslighet, trötthet och huvudvärk.
Den inflammatoriska muskelsjukdomen myosit ger också muskelvärk. Myosit är dock en relativt ovanlig sjukdom.
Ledgångsreumatism kan också orsaka värk i kroppen, då lederna blir inflammerade och svullna.
Symptomen kan se olika ut beroende på vad som orsakar värken. Smärtan kan i vissa fall komma och gå, i andra fall vara konstant. Den kan kännas i hela kroppen eller vara lokaliserad till vissa punkter. Du kan också ha andra symptom som stelhet och trötthet.
Vilken behandling du får beror på vad som orsakar smärtan i kroppen:
Överbelastningsskador kan behandlas med sjukgymnastik.
Om stress eller depression är grundorsaken, behandlar man den.
Långvarig smärta som orsakas av till exempel fibromyalgi brukar behandlas med en kombination av psykologiska insatser och fysisk träning.
Träning är bra vid kronisk smärta, men den behöver anpassas till dina förutsättningar. En sjukgymnast kan ge råd om vad som passar dig bäst.
Om du har besvär med smärta i rörelseapparaten, kan Min Doktor hjälpa dig med bedömning och behandling.
Min Doktor – trygg vård sedan 2013